Παιδεία Τοπικά

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας για το νέο σύστημα προσλήψεων – διορισμών

 

Μία μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τον τρόπο διορισμού εκπαιδευτικών στα σχολεία.   Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι τα κενά στα σχολεία δεν θα καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς, αφού το 2019 θα διοριστούν 4.500, μόνο στην ειδική αγωγή. Κατά συνέπεια  οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αποτελούν προαναγγελία απολύσεων χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων.

Με το νέο ανακοινωθέν του υπουργείου, καταρτίζεται προσοντολόγιο – κριτήρια, που είναι σύμφωνα με το πνεύμα και τις κατευθύνσεις  του ΟΟΣΑ περί “εργασιακών προσόντων”,  πιστοποιήσεων και  δεξιοτήτων, που πρέπει “δια βίου” να κυνηγούν οι εργαζόμενοι για μια κακοπληρωμένη και επισφαλή θέση εργασίας. Επίσης η πρόταση της κυβέρνησης  βασίζεται στη λογική του ν. 3848 (Διαμαντοπούλου-ΠΑΣΟΚ) και στις προτάσεις ανάδειξης των “αξιότερων”.

Με βάση τα κριτήρια αυτά, θα καταρτίζονται οι πίνακες των αναπληρωτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ανακατατάξεις στους νέους πίνακες (για μια ακόμα φορά). Επομένως, τα πτυχία  αλλά και η ζωή που έχουν αφιερώσει χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα σχολεία εξαϋλώνονται στο όνομα της ευελιξίας, της αέναης  ατομικής συγκέντρωσης προσόντων και πιστοποιήσεων. Τελικά τα κριτήρια αυτά θα  λειτουργούν  σαν ένας διαρκής μηχανισμός ανακύκλωσης της ανεργίας.

Με το νέο σύστημα διορισμών – προσλήψεων καθιερώνονται τρεις πυλώνες κριτηρίων. Στην ουσία η κυβέρνηση μοιράζει ισοβαρώς προϋπηρεσία και ακαδημαϊκά προσόντα για να πουλάει ελπίδα σε όλους, παλιούς και νέους αναπληρωτές, αλλά και στους νέους αποφοίτους!

  • Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πετά στον κάλαθο των αχρήστων χρόνια δουλειάς και ζωής χιλιάδων συναδέλφων, που γύρναγαν σε όλη την Ελλάδα, πολλές φορές μακριά από τις οικογένειές τους ή μη μπορώντας να στήσουν τη δική τους.

  • Με κυριαρχούσα την λογική του «Διαίρει και Βασίλευε», η κυβέρνηση θέτει τους χιλιάδες αναπληρωτές  σε μια διαδικασία αλληλοσφαγής και «ανθρωποφαγίας». Μόνο ως ειρωνεία μπορεί να ακουστεί το επιχείρημα του Υπουργού ότι προσφέρει ίσες ευκαιρίες για εργασία σε χιλιάδες άνεργους και νέους απόφοιτους με την είσοδο των ακαδημαϊκών κριτηρίων.

  • Ουσιαστικά με την υπόσχεση ελάχιστων μόνιμων διορισμών, απαξιώνεται πλήρως το βασικό τους πτυχίο, μιας και δε θα είναι το μοναδικό προαπαιτούμενο για τη δουλειά. Βυθίζει τους υποψήφιους για διορισμό εκπαιδευτικούς σε μια κινούμενη άμμο, στην οποία συνεχώς θα πρέπει  να «τρέχουν» με σκοπό την επιπλέον απόκτηση επιστημονικών προσόντων σε σχέση με τον διπλανό τους, ώστε να προηγηθούν στους διαρκώς μεταβαλλόμενους πίνακες, για μια θέση προσωρινής, ελαστικής εργασίας ανά την Ελλάδα.

  • Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις νεοφιλελεύθερες επιταγές της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ για τη συνεχή κατάρτιση και δια βίου μάθηση. Πολύ περισσότερο δε που σήμερα όλα τα μεταπτυχιακά πληρώνονται αδρά, με ξεκάθαρο τον ταξικό χαρακτήρα απόκτησης τους. Ενώ, με βάση το νόμο Γαβρόγλου για τα Πανεπιστήμια, και η αγορά πιστοποιήσεων προσόντων καλά κρατεί. Προφανώς, όταν για να προσληφθεί κάποιος ως αναπληρωτής απαιτείται λίγο ως πολύ να διαθέτει περισσότερα προσόντα και από τους Διευθυντές Σχολείων, καταλαβαίνει κανείς ότι η αξιολόγηση και των μόνιμων εκπαιδευτικών, με βάση ΚΑΙ αυτά τα κριτήρια, είναι προ των πυλών.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισες,

Το Υπουργείο λίγο πριν τις εκλογές, κοροϊδεύει ξανά τους χιλιάδες συμβασιούχους – αναπληρωτές αλλά και στους νέους απόφοιτους, καλλιεργεί ελπίδες ότι θα διοριστούν. Έφτασε στο σημείο ο Γαβρόγλου να λέει  σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «…ο κάθε υποψήφιος να μπορεί να δει τον εαυτό του στην προκήρυξη…».  Το ζήτημα όμως δεν είναι πόσοι θα δουν τον εαυτό τους στην προκήρυξη, αλλά πόσοι θα δουλέψουν στα σχολεία ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών!

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το σύστημα διορισμών όχι απλώς δε εξαλείφουν,  αλλά συντηρούν και παγιώνουν το άθλιο καθεστώς της αδιοριστίας για χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές αλλά και απόφοιτους των σχολών. Οι όποιοι διορισμοί εξαγγέλλονται σε βάθος τριετίας έχουν χαρακτήρα προεκλογικής εξαπάτησης!

Ακόμα και σήμερα, στο κουτσουρεμένο σχολείο των περικοπών και των τεράστιων ελλείψεων, απαιτούνται πάνω από 25.000 συμβασιούχοι για να εμφανιστεί μια υποτυπώδης εικόνα “κανονικότητας”!

Απέναντι σε αυτήν την  κοροϊδία για διορισμούς

σε βάθος τριετίας και κριτήρια.

Απαντάμε:

  • Πάρτε πίσω το σχέδιο λαιμητόμο!

  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί ΟΛΩΝ των αναπληρωτών, με βάση αποκλειστικά το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Η προϋπηρεσία είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και όχι κριτήριο ή προϋπόθεση.

  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί ΟΛΩΝ των αναπληρωτών για την κάλυψη  των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης που σήμερα υπολογίζονται σε πάνω από 25000.  Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος στους νεότερους συναδέλφους!

  • Κατάργηση του νόμου ν. 3848 και όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, που οδηγεί σε λογική προσόντων για τους διορισμούς. Το πτυχίο να είναι το μοναδικό εφόδιο για την εργασία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές, άμεσα, τώρα, να καταδικάσουμε το προσοντολόγιο έκτρωμα και να οργανώσουμε τη αγωνιστική απάντηση των εκπαιδευτικών. Συμμετέχουμε όλοι στην απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής 11/1/19.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας