Αγροτικά Τοπικά

Συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας είχε ο Βουλευτής Ημαθίας Γ. Ουρσουζίδης

Δελτίο Τύπου

Συνάντηση με τον πρόεδρο Θανάση Πίππα, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Σαμαρά και το μέλος Σταύρο Τσουλφαΐδη του «Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας», είχε ο Βουλευτής Ημαθίας Ουρσουζίδης Γιώργος στις 2.01.2019 στη Βέροια.

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν, η διασφάλιση της συνέχειας της τευτλοπαραγωγής στη χώρα μας.

Ένα ζήτημα που αφορά στην επίλυση του «γόρδιου δεσμού» της εξασφάλισης επενδυτικού σχήματος που θα αναλάβει την βελτιστοποίηση των εγκαταστάσεων και της όλης παραγωγικής διαδικασίας της Ε.Β.Ζ.

Μέσα στον Γενάρη αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη τόσο στο ζήτημα του νέου επενδυτικού σχήματος, όσο και της αποπληρωμής των αγροτών για την παραγωγή της περασμένης σεζόν.

Ο βουλευτής ενημέρωσε, ότι μετά από επικοινωνία που είχε  με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, η  «Συνδεδεμένη ενίσχυση» των τεύτλων θα είναι και φέτος υψηλή – τουλάχιστον όσο και περσινή περίπου 73 € ανά στρέμμα και θα καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου.

Εξάλλου συμφώνησαν στην κοινή διαπίστωση, ότι ο Αναπλ. ΥΠ.ΑΝ. κ. Στέργιος Πιτσιόρλας έχει θέση ως θέμα αιχμής την εξασφάλιση επενδυτή για την Ε.Β.Ζ.  και την αποπληρωμή  των οφειλομένων στους παραγωγούς.

Από κοινού τα μέλη του συλλόγου και ο βουλευτής, δεσμεύτηκαν, ότι θα στηρίξουν – όπως έγινε και τις προηγούμενες χρονιές, μετά τα «πέτρινα χρόνια» και την χρεοκοπία της Ε.Β.Ζ. το 2014/15 – την επιχείρηση, αλλά και την καλλιέργεια με κάθε δυνατό τρόπο.

Ζητούν από την διοίκηση:

·         Tην έγκαιρη δέσμευση για συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου, με οποιοδήποτε   σχήμα (ιδιώτης ή εταιρικό σχήμα).

·         Την στήριξη των πληγέντων παραγωγών της περσινής περιόδου με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο π.χ. De minimis. (Ούτως ή άλλως πρόκειται για περιορισμένο αριθμό παραγωγών, άλλωστε πέρσι η σπορά έγινε τον Απρίλη – πολύ αργά – και η ευθύνη δεν είναι των παραγωγών, η μειωμένη όμως στρεμματική απόδοση, ολοκληρωτικά δική τους).

Οι τευτλοπαραγωγοί δεσμεύονται να επαναφέρουν σε βιώσιμο επίπεδο την στρεμματική καλλιέργεια, αρκεί να υπάρξει λύση στην «κορυφή της πυραμίδας».

Βέροια 2/01/2019                                       Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

banner-article

Ροη ειδήσεων