Βέροια Ρεπορτάζ

Οι Μωμόγεροι της… Καραϊβικής!

Όπως κάθε χρόνο οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας έκαναν άνω κάτω όλη την πόλη αναβιώνοντας το παλιό ποντιακό έθιμο τα «Μωμοέρια».

Το έθιμο έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά στο χρόνο. Ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, όπου ο Μώμος ήταν θεός του γέλιου και της σάτιρας, επιβιώνει στα βυζαντινά χρόνια και ειδικά στον Πόντο διατηρείται μαζί με πολλές αρχαίες ελληνικές λέξεις, που είναι χαρακτηριστικές της ποντιακής διαλέκτου. Οι Μωμόγεροι είναι ένα δρώμενο με πολλούς πρωταγωνιστές, ο γέρος, η γριά, ο διάβολος, οι νύφες, ο δικαστής, ο γιατρός, η αρκούδα και ο αρκουδιάρης.

Όλα αυτά τα πρόσωπα δένουν σε μια κωμική ιστορία, όπου, με χοντρή αριστοφανική σάτιρα, προκαλείται, καθώς χορεύουν μαζί με τους χορευτές που τους συνοδεύουν, το αβίαστο γέλιο των θεατών.

Το έθιμο αναβίωσε και φέτος με συνδιοργάνωση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και του Δήμου.

Οι δικοί μας Μωμόγεροι, της Ευξείνου Λέσχης, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις 11 από τη Μάρκου Μπότσαρη και διασχίζοντας κάθετα την πόλη συναντήθηκαν χορεύοντας  με τους Μωμόγερους του Συλλόγου Αριδαίας, που είχαν για αφετηρία τους το Χώρο Τεχνών. Στο δρόμο τους, όπως τον παλιό καιρό στον Πόντο, σπίτια και μαγαζιά πρόσφεραν μεζέδες και τσίπουρο και βέβαια οι Μωμόγεροι ανταπέδιδαν με το χορό τους.

Μεγάλες στάσεις στην Πλατεία Δημαρχείου, στην Αγορά, (Ιπποκράτους και Προφήτη Ηλία), και τελικά στην Ελιά.

Ειδικά στην Πλατεία της Ελιάς, με παρόντες το Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους, χόρεψαν για ώρα μέσα στο κλειστό σιντριβάνι, παρασύροντας στο χορό και τον κόσμο, που ένιωθε πως συμμετείχε σε μια λαϊκή γιορτή.

Ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης, Παύλος Σαρημιχαηλίδης, βράβευσε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αριδαίας για τη συμμετοχή των χορευτών του στο δρώμενο και στη συνέχεια οι Μωμόγεροι ανέβηκαν στο πειρατικό καράβι των Ξωτικών, για να φωτογραφηθούν.

Και βέβαια, πρώτη φορά είδαμε, αντί για πειρατές της Καραϊβικής, Μωμόγερους ν’ ανοίγουν τα πανιά τους για τον…Πόντο!

Χορός, κέφι και προπαντός επιστροφή στις ρίζες!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων