Οικονομία

“Τροπολογίες και μέτρα για την οικονομία” του Γιώργου Ουρσουζίδη

 

  (ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΩΦΕΛΙΜΑ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ)

Ι. Τροπολογία σχετικά με την  Παράταση και  Διεύρυνση  του  Εξωδικαστικού  Μηχανισμού

Η τροπολογία αυτή περιέχει:

▲   Ρυθμίσεις που αναβαθμίζουν   και διευκολύνουν το συντονισμό μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης αφενός, και του Υπουργείου Εξωτερικών αφετέρου, σε ό,τι αφορά τα θέματα εξωστρέφειας. Αφορά χειρισμό ηλεκτρονικής πλατφόρμας και άλλα θέματα.

 ▲  Περιέχει ερμηνευτικές διευκρινίσεις,   για να διευκολυνθεί η συγχώνευση δύο συνεταιριστικών τραπεζών στη Βόρεια Ελλάδα.

 ▲ Το βασικό θέμα αυτής της τροπολογίας, όμως, είναι το θέμα της παράτασης της ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού.  Παρατείνεται, λοιπόν, για ένα έτος, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

  • Δίνεται η δυνατότητα, ακόμη κι αν δεν συμφωνήσουν όλοι οι πιστωτές, να γίνει μια πλήρης ρύθμιση για τραπεζικά δάνεια και για το Δημόσιο κ.ο.κ., ώστε να μπορεί να υπάρξει ρύθμιση δανείων  μόνο  με το  Δημόσιο  ή  με φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, κάτι που αφορά πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους, εάν οι οφειλές προς το Δημόσιο αντιπροσωπεύουν ένα ποσό μεγαλύτερο του 15% των συνολικών οφειλών.

  • Αυξάνεται  το όριο εκείνων των υποθέσεων που μπορεί να τύχουν μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας ρύθμισης και από 50.000 γίνεται 300.000 ευρώ.

  • Δίνεται η δυνατότητα, σ’ έναν οφειλέτη να εξαιρέσει μη επιχειρηματικές οφειλές.

* (Παραδείγματος χάρη, μπορεί να έχει ένα δάνειο ως επιχειρηματίας και να έχει και ένα στεγαστικό δάνειο και η συμπερίληψη του δεύτερου δυσκόλευε ως τώρα τη συμφωνία με τις τράπεζες. Δίνεται η πλέον η δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να εξαιρέσει τη μη επιχειρηματική αυτή οφειλή).

  • Προστατεύεται όποιος οφειλέτης μπει στη διαδικασία αυτή, από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή πλειστηριασμούς ή κατασχέσεις, καθώς διευκρινίζεται και ορίζεται ρητά ότι η ποινική δίωξη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά Ταμεία αναστέλλεται υποχρεωτικά, εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία του διακανονισμού.

  • Επίσης, δίνεται τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις, ακόμα και με μικρότερες οφειλές, να μπορούν να αξιοποιήσουν το μηχανισμό αυτό.

 ▲    Γενικά η επιδίωξη είναι να γίνουν τα πράγματα απλούστερα.

Καταβάλλεται  διαρκής προσπάθεια, να εδραιώσουμε αυτήν τη διαδικασία και ως νοοτροπία, αλλά και ως συγκεκριμένο μηχανισμό, διότι  το ιδιωτικό χρέος,  αποτελεί από τις πιο οδυνηρές κληρονομιές της κρίσης που έχουμε να διαχειριστούμε.  Τα χρέη στην  Εφορία,  στα  Ασφαλιστικά  Ταμεία  και  στις  Τράπεζες  ξεπερνάνε τα 300 δις ευρώ, είναι επιτακτική ανάγκη για λήψη μέτρων, ώστε :

  • Να «ανακουφιστούν», επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά,

  • Να μη χαθούν επιχειρήσεις και ανθρώπινο δυναμικό – απαραίτητη προϋπόθεση –  για ανάκαμψη  της οικονομίας. 

Μ’ αυτό το πνεύμα κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Γνωρίζω ότι οι συνεπείς, αυτοί που άντεξαν στην πρωτοφανή κρίση, ίσως δυσανασχετούν, όμως πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την καταστροφή περιουσιών, αργά ή γρήγορα η κρίση θα κτυπήσει και τη δική τους πόρτα. – Αντιθέτως από την επιβίωση επιχειρήσεων, μονό όφελος θα έχουν – διευρύνεται ο κύκλος εργασιών, μπαίνει ρευστό στην αγορά, επηρεάζονται όλοι θετικά – κερδίζουν όλοι.

Διαδικασία ρύθμισης των χρεών, μέσω Εξωδικαστικού,  έχουν κινήσει περίπου 60.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες,   ήδη 1.150 έχουν λάβει τις διευκολύνσεις των 120 δόσεων  καθώς  και  το προβλεπόμενο «κούρεμα» των προσαυξήσεων.

Με τις  παρεμβάσεις  που  προβλέπει  η  Τροπολογία, ο ρυθμός ολοκλήρωσης των εκκρεμών αιτήσεων θα ανέβει κατακόρυφα.

  • Η αναπροσαρμογή του ορίου από 50.000 στις 300.000 ευρώ – ο Μηχανισμός θα αποκτήσει νέα δυναμική  και οι αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται με ταχείς ρυθμούς.

  • Η νέα διάταξη, που απαγορεύει στο Δημόσιο να αυτοχαρακτηρίζεται ως «μικρός οφειλέτης» (έως 15% των συνολικών χρεών του αιτούμενου ρύθμισης)  και να μπλοκάρει τη ρύθμιση, όπως συνέβαινε, ενώ η απόλυτη  –  χωρίς τον χρονικό περιορισμό του 10μήνου – προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, θα διευκολύνει πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

 

ΙΙ. Συμπληρωματικές ρυθμίσεις οφειλών

Εκείνο όμως,  που περιμένει  ΔΙΑΚΑΩΣ η αγορά, είναι η  κατάληξη των διαβουλεύσεων, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για συμπληρωματικές ρυθμίσεις οφειλών. Η διεύρυνση της «ομπρέλας» του Εξωδικαστικού σε   φυσικά πρόσωπα  –  ελεύθερους επαγγελματίες   και  μισθωτούς   που  δεν μπορούν να υπαχθούν σήμερα, είναι αναντίρρητα το μεγάλο ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.

 

ΙΙΙ. Πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (άμεσα με Π.Ν.Π.)

  • Όσον αφορά στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, επισημαίνουμε ότι μπορεί η κρίση να είναι πίσω μας, ωστόσο τα εισοδήματα των νοικοκυριών παραμένουν πολύ χαμηλότερα από το 2009. Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, θα είναι καλό και για τις τράπεζες. Η Δίμηνη παράταση  του ν. Κατσέλη – Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι να καταλήξει η κυβέρνηση στο νέο σχέδιο προστασίας, ήταν απολύτως απαραίτητη. Σύντομα θα αποσαφηνιστεί το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και θα έρθει σχετική ρύθμιση στη Βουλή. – Στόχος είναι η εν λόγω προστασία να επεκταθεί και στην πρώτη κατοικία επαγγελματιών  και ν’ αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Τα οφέλη των παραπάνω ρυθμίσεων, προφανή:

α) Δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας

β)  Επιπλέον πόροι προς το Δημόσιο και ΕΦΚΑ

γ)  Αίσθηση αισιοδοξίας στην αγορά, και

δ)  Προστασία οφειλετών, από περιττή ταλαιπωρία και διασυρμό !

Δεν υπάρχει τίποτε πιο δύσκολο από την προσπάθεια ανάκαμψης μιας χρεοκοπημένης χώρας – φαντάζει αδύνατο – τα παραπάνω μέτρα εν μέσω κρίσης κρίνονται απαραίτητα και ωφέλιμα – εύχομαι να αποδειχτούν αποτελεσματικά – γι αυτό συμμετείχα ενεργά καταθέτοντας απόψεις, όπως και άλλοι συνάδελφοι.

Όμως αναρωτιέμαι, πως φτάσαμε ως εδώ! Τι έκαναν οι προηγούμενοι, γιατί τόση αδιαφορία; H εναλλαγή στην εξουσία, των ίδιων ουσιαστικά ανθρώπων, αποθράσυνε τα τζάκια – πολιτικά  και οικονομικά – πίστεψαν πως είναι  άτρωτοι. Όταν αντιλήφθηκαν την πραγματικότητα, τρόμαξαν, δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν, ήταν πλέον πολύ νωθροί, μαλθακοί, για να αναλάβουν τις ευθύνες τους!  Σήμερα μας κουνάν και το δάκτυλο!!

 

Βέροια 21/12/2018                              Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

banner-article

Ροη ειδήσεων