Αγροτικά Βέροια

Ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας για την συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Την Πέμπτη 13/12/2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση  του προεδρείου του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργων Βέροιας ( Χαλκίδης Α. Βρανας Ι. Παπακωνσταντίνου Θ.)   με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΥΠΠΑΤ  όπου και συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα των ροδακινοπαραγωγών σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις της παραγωγής  από τις φετεινές βροχοπτώσεις μέσω του ντε μίνιμις (και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά  την εξαίρεση των συμπυρίνων ροδακίνων αλλα και πολλών ποικοιλιών επιτραπεζίων και νεκταρινιών)  , τις επιπτώσεις από την μη στήριξη του εισοδήματος  εξ αιτίας του Ρώσικου εμπάργκο, και το ζήτημα των εργατών γης.

Δηλώσαμε εκ των προτέρων ότι η θέση μας για τις αποζημιώσεις της βροχόπτωσης του 18 όπως και για τις βροχοπτώσεις του 17  ήταν ξεκάθαρη από την αρχή.  «Οι ζημίες της παραγωγής   θάπρεπε  να χαρακτηρίζονται να εκτιμούνται και να   αποζημιώνονται από το ΕΛΓΑ.»

Όσον αφορά τον τρόπο που διάλεξε το Υπουργείο να αποζημιώσει μέσω του προγράμματος ντε μίνιμις  δηλώσαμε στον Υπουργό ότι αυτό γεννά κατάφωρες αδικίες , ελάχιστη  έως  αμελητέα οικονομική στήριξη,  αφού απορρίπτει στο σύνολό τους τα συμπύρινα  ροδάκινα και πολλές  ποικοιλίες  επιτραπεζίων και νεκταρινιών που επλήγησαν κι αυτές από τις βροχοπτώσεις.

Να προσθέσουμε επίσης ότι στο μικρό χρονικό περιθώριο που δόθηκε πολλοί παραγωγοί δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους  είτε γιατί δεν ενημερώθηκαν είτε γιατί δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά.

Η απάντηση του υπουργού για τα συμπήρινα μας παρέπεμψε στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο για να δεί  πιο αναλυτικά τα στοιχεια  των συμπυρήνων (όπως μας ειπε) .

Για το θέμα του εμπάργκο . Καμία απάντηση.

Στο θέμα των εργατών γης ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι  μελετά το δικαίωμα της τρίμηνης νόμιμης απασχόλησης  συμφωνα με τα πρότυπα που εφαρμόζουν τρίτες  χώρες.

Η αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε και την επόμενη μέρα Παρασκευή 14/12/2018 συμμετέχοντας  στην αποστολή της « Παννελαδικης Επιτροπής  των Μπλόκων» όπου και τέθηκαν τα γενικότερα αγροτικά θέματα (κοστος παραγωγής-τιμες προιόντων – ακατασχετο- αφορολόγητο- ασφαλιστικο – ΕΝΦΙΑ- κοκκινα δάνεια – κατασχέσεις κλπ) .  Για όλα αυτά που συζητήθηκαν εκδίδεται  δελτίο τυπου και από την «Παννελαδική Επιτροπή  των Μπλόκων» .

Για όλα αυτά επίσης  ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας  προγραμματίζει Γενική Συνέλευση  στις 27/12/2018 ώστε να ενημερωθούν οι αγρότες μας με κάθε λεπτομέρεια για όλα όσα μας απασχολούν  και μαζί  με τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»  δυναμική κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στις 28/12/2018 .

Για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε  ότι μας ανήκει.

Για τον Α.Σ.Γ.ΒΕΡΟΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

 

banner-article

Ροη ειδήσεων