Κοινωνία

Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για την βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ – Καθημερινής

 Στα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν περιμετρικά του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «Η Καθημερινή» πρόκειται να αναζητήσει πληροφορίες για τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης η ΕΛ.ΑΣ, καθώς και  για το όχημα που χρησιμοποίησαν και αν αυτό συνδέεται με το καμένο αυτοκίνητο που βρέθηκε λίγη ώρα μετά την επίθεση στα Άνω Πετράλωνα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από περίπου 10 κιλά ισχυρής εκρηκτικής ύλης. Η βόμβα ήταν μέσα σε σακίδιο πλάτης. Οι δράστες τη στερέωσαν στο προστατευτικό κιγκλίδωμα είτε χρησιμοποιώντας πλαστικό tire up ή με λουκέτο μηχανής

Επισήμως, το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δεν έχει ακόμα παραληφθεί από τα στελέχη των διωκτικών αρχών που έχουν την ευθύνη της προανάκρισης. Ωστόσο, ατύπως τέθηκε υπόψη αρμοδίων αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τι προκύπτει από αυτό;

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», οι κάμερες έχουν καταγράψει τα οχήματα που διέρχονται μπροστά από το κτίριο της οδού Εθνάρχου Μακαρίου όχι όμως και τις κινήσεις των δραστών που τοποθέτησαν το σακίδιο με τη βόμβα στο προστατευτικό κιγκλίδωμα του δρόμου. Δηλαδή, το σημείο όπου πυροδοτήθηκε η βόμβα χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς «τυφλό».

Επιπλέον, ενισχύονται οι υποψίες ότι το καμένο Opel που -όπως αποκάλυψε η «Κ»- εντοπίστηκε στα Ανω Πετράλωνα, είναι αυτό με το οποίο οι βομβιστές προσέγγισαν και διέφυγαν από το σημείο της επίθεσης. Το αυτοκίνητο βρίσκεται ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» , στις 2 π.μ. δηλαδή περίπου 15 λεπτά μετά την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού, οι επιβάτες του οχήματος το στάθμευσαν πρόχειρα στη μέση του δρόμου και του έβαλαν φωτιά. Το Ι.Χ. απομακρύνθηκε από το σημείο με γερανό και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, σχετίζεται με τη σημερινή βομβιστική επίθεση.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Πρόκειται για την οργάνωση που έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες βομβιστικές επιθέσεις στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος, της Eurobank στην οδό Σανταρόζα καθώς επίσης και το κτίριο του Εφετείου της Αθήνας, πριν από ένα χρόνο.

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου άγνωστοι είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό που ωστόσο δεν εξερράγη έξω από το σπίτι του Εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου στο Βύρωνα. Η συγκεκριμένη ενέργεια για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης δε συσχετίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. με τη σημερινή επίθεση στο Νέο Φάληρο.

Το χρονικό της επίθεσης

Η βόμβα τοποθετήθηκε και ενεργοποιήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου, στη συμβολή των οδών Εθνάρχου Μακαρίου και Φαληρέως, λίγο πριν τις  2.00 τα ξημερώματα.  Στη συνέχεια, οι δράστες πραγματοποίησαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα το πρώτο στην ιστοσελίδα zougla.gr και το δεύτερο στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, δίνοντας χρονικό περιθώριο 45 λεπτών έως ότου πραγματοποιηθεί η έκρηξη. Επανέλαβαν τρεις φορές ότι «δεν πρόκειται για φάρσα». Τα τηλεφωνήματα έγιναν  από κινητό τηλέφωνο «μιας χρήσης», με σύνδεση δηλαδή κινητής τηλεφωνίας που ενεργοποιήθηκε για πρώτη και μοναδική φορά.

Ενημερώθηκε η Άμεση Δράση και η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, που προχώρησαν σε εκκένωση του κτιρίου και τον αποκλεισμό της περιοχής.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 2.37 π.μ. και έγινε αισθητή σε μια περίμετρο αρκετών δεκάδων μέτρων γύρω από το κτίριο των ΣΚΑΪ – Καθημερινή. Από το ωστικό κύμα προκλήθηκαν εκτεταμένες φθορές κυρίως στον 3ο και τον 4ο όροφο του κτιρίου.

Όσοι εργαζόμενοι του ΣΚΑΪ βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα γραφεία τους ειδοποιήθηκαν να τα εγκαταλείψουν και έτσι δεν σημειώθηκε τραυματισμός. Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι έχουν αναλάβει την έρευνα, όπως και στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Αργότερα, στις εγκαταστάσεις των ΣΚΑΪ – Καθημερινή βρέθηκαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τα καλάσνικοφ στις βόμβες – Οι ενέργειες της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α)

– 30η Δεκεμβρίου 2013: Επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι. Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με κείμενο που δημοσιεύθηκε την 11η Φεβρουαρίου 2014 στην εφημερίδα «Το Ποντίκι».

– 14 Ιανουαρίου 2013: επίθεση με καλάσνικοφ στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού. Ανάληψη ευθύνης την 26η Ιουνίου 2013

– 12 Δεκεμβρίου 2014: Επίθεση με καλάσνικοφ στο κτίριο της πρεσβείας του Ισραήλ. Ανέλαβε την ευθύνη με 19σελιδη προκήρυξη την 4η Φεβρουαρίου 2015

– 24 Νοεμβρίου 2015: βομβιστική επίθεση στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Οι δράστες είχαν πραγματοποιήσει δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Εφημερίδα των Συντακτών» δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτών μέχρι την έκρηξη. Το κείμενο ανάληψης ευθύνης δημοσιεύθηκε την 22 Δεκεμβρίου.

– 12 Δεκεμβρίου 2016: απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας στην οδό Σταδίου. Οι δράστες άφησαν σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στο κιγκλίδωμα του πεζοδρομίου και πραγματοποίησαν προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με χρονικό περιθώριο 40 λεπτών για την έκρηξη της βόμβας. Το όχημα διαφυγής τους βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια.

– 19 Απριλίου 2017: Έκρηξη βόμβας στην είσοδο τράπεζας Eurobank στην οδό Σανταρόζα, στο κέντρο της Αθήνας. Προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην ιστοσελίδα Zougla.gr.  Ακολούθησε «κοινή» προκήρυξη ανάληψης ευθύνης (30η Μαϊου 2017) για τις την απόπειρα επίθεσης στο υπ. Εργασίας και την έκρηξη στην Eurobank.

– 22 Δεκεμβρίου 2017: έκρηξη βόμβας στο κτίριο του Εφετείου στην οδό Λουκάρεως. Οι δράστες έκαψαν το αυτοκίνητό τους στα Εξάρχεια. Ανέλαβαν την ευθύνη με προκήρυξη που δημοσιεύθηκε την 27η Δεκεμβρίου 2017.

kathimerini

banner-article

Ροη ειδήσεων