Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Οι “Συνυπάρξεις” του Νίκου Μανούδη σε μια ευρηματική εναλλακτική παρουσίαση

Δήμητρα Σμυρνή

Μια ακόμη βιβλιοπαρουσίαση, θα σκεφτόταν κανείς, από τις πολλές που παρακολουθούμε τελευταία. Κι όμως δεν ήταν έτσι…

Στο καφέ «εκτός χάρτη» της Βέροιας, που από τη φύση του δημιουργεί ατμόσφαιρα, το βιβλίο του Νίκου Μανούδη «Συνυπάρξεις», τρία θεατρικά μονόπρακτα, ευτύχησε να παρουσιαστεί με τρόπο που η θεατρική του διάσταση να αναδειχθεί ανάγλυφα.

Ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας, οι Εκδόσεις Γράφημα και το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο παρουσίασαν τις «Συνυπάρξεις» σ’ έναν χώρο ασφυκτικά γεμάτο, που αποδείκνυε και την προσδοκία μιας διαφορετικής από τα συνήθη γραφής –  αφού ο Μανούδης έχει καταξιωθεί ως θεατρικός συγγραφέας, μετά από το ανέβασμα έργων του στη Βέροια και σε άλλες πόλεις –  αλλά και γιατί  διαφαινόταν μέσα από την αφίσα της βιβλιοπαρουσίασης πως επρόκειτο για κάτι διαφορετικό. Και ήταν διαφορετικό!

Η ταλαντούχα σκηνοθέτιδα του Ομίλου Ναυσικά Στάθη, με τους χαρισματικούς ηθοποιούς της, Δέσποινα Γιάγκογλου, Σπύρο Καραγιάννη και Άρη Ορφανίδη, έδωσαν μια γνήσια γεύση Θεάτρου, που το σκηνικό του το  αποτελούσε το ίδιο το κοινό.

Ανάμεσα στο κοινό οι ηθοποιοί, με τη σκηνοθέτιδα να αποτελεί τον τέταρτο ερμηνευτικό κρίκο παίζοντας, μετέφεραν την ατμόσφαιρα των μονόπρακτων, κάνοντας το κοινό απόλυτα συμμέτοχο στο δρώμενο. Άλλωστε, το θέμα του βιβλίου, μια οδυνηρή αυτοαναζήτηση μέσα στο χώρο και κυρίως στο χρόνο, μας αφορά όλους.

Μια ανατομία της ανθρώπινης ψυχής κάνει ο Μανούδης μέσα από το βιβλίο του, με πλήθος ερωτηματικά, συγκρούσεις, ονειρικές αναδρομές και αυτοδιαψεύσεις, που δόθηκαν από τα πρόσωπα που ερμήνευσαν τους ήρωές του πραγματικά εντυπωσιακά.

Παίζοντας η Ναυσικά Στάθη πότε με το σκοτάδι και πότε με το φως, ένωσε τα τρία μονόπρακτα σε μια μικρή αλλά ουσιαστική επιτομή τους, αναζητώντας το εσωτερικό κοινό τους νήμα και παράγοντας ένα καινούργιο δημιούργημα, με στόχο να δώσει μια γεύση του βιβλίου, πριν αυτό ανεβεί στο σανίδι, για να γίνει παράσταση.

Εξαιρετικοί και οι τέσσερις ηθοποιοί, εκρηκτικοί ή ονειροπόλοι, στοχαστικοί ή αυτοσαρκαστικοί, όπως το απαιτούσε ο ρόλος κάθε φορά, έδειξαν και μ’ αυτό το μικρό θεατρικό δείγμα τι μπορεί να πετύχει το ερασιτεχνικό θέατρο.

Συγκινημένος ο Νίκος Μανούδης από την παρουσίαση, που η μορφή που της δόθηκε αποτέλεσε γι’ αυτόν μια ευχάριστη έκπληξη, όπως είπε, μίλησε για το βιβλίο του, την αρχική ιδέα και το θέμα του που τον βασάνισε για αρκετά χρόνια, τον τίτλο που θα του έδινε και τις επιφυλάξεις του για την ευστοχία του, κλείνοντας έτσι: «Από τον αναγνώστη του βιβλίου μου θα ζητούσα μια δική του σκηνοθεσία, και ακόμη περισσότερο, να επιλέξει τους ηθοποιούς του, δημιουργώντας τη δική του μοναδική παράσταση.»

Βέβαια, πίσω από την εντυπωσιακή χθεσινή παρουσίαση υπήρχαν, πέρα από τους πρωταγωνιστές, και οι αφανείς, όπως η Ισαβέλλα Κωνσταντούδη, που φρόντισε για όλα, πρόβες και εικαστικής φύσεως παρεμβάσεις, αλλά και ο Παναγιώτης Ζέρβας με την τεχνική υποστήριξή του.

Η βραδιά έκλεισε με υπογραφή των βιβλίων από το συγγραφέα, μέσα σ’ ένα ζεστό κλίμα ανθρώπινης επαφής.

Φωτογραφίες: faretra.info    

banner-article

Ροη ειδήσεων