Βέροια

Έγινε η Ετήσια Γενική Συνέλευση στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας – Το νέο ΔΣ

Έγινε την Κυριακή ( 9-12-2018 ), στο Σπίτι του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, η Ετήσια Γενική Συνέλευση, με θέματα:
1. Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του απερχόμενου Δ/Σ
2. Εκλογή Δ/Σ και Ε/Ε
Η συμμετοχή των μελών ήταν πρωτοφανής. Τα μέλη ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και προσήλθαν μαζικά για την ανάδειξη νέου Δ/Σ του Συλλόγου , αναγνωρίζοντας με τη συμμετοχή τους το τεράστιο έργο που επιτελεί ο Σύλλογος για τη διάσωση του βλάχικου πολιτισμού .
Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης διηύθυνε με απόλυτη επιτυχία το εκλεγμένο από τη Γ/Σ προεδρείο με πρόεδρο το φιλόλογο Σταμάτη Χρυσή και γραμματέα/πρακτικογράφο το φοιτητή Θανάση Μπακάλη. Ο πρόεδρος του απερχόμενου Δ/Σ Μητριτώνης Γιάννης παρουσίασε αναλυτικά, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες ( Power Point ) και τον εξοπλισμό του Συλλόγου, τα πεπραγμένα του απερχόμενου Δ/Σ, ευχαρίστησε όχι μονάχα τους άμεσους/μέλη του Δ/Σ συνεργάτες του, αλλά και όλους – και ήταν πάρα πολλοί – όσοι στήριξαν με κάθε τρόπο τις δράσεις του Συλλόγου. Εκ μέρους της Ε.Ε. ο Πέτρος Μπέκας διάβασε το πρακτικό που συνέταξε η Ε/Ε και παρουσίασε αναλυτικά τον οικονομικό απολογισμό, που ήταν ανηρτημένος και στον πίνακα ανακονώσεων.
Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση. Στις τοποθετήσεις των μελών επισημάνθηκε από τη μια η πλούσια και ποικίλη δραστηριότητα του Συλλόγου και η ποιότητα των εκδηλώσεων με αποκορύφωμα:
α. τη συμμετοχή στην εκδήλωση Τα Μυστικά της Εγνατίας στο Ηρώδειο που οργάνωσε ο πολυβραβεβευμένος μουσικός Νίκος Κυπουργός και της οποίας το υπόβαθρο ήταν η τηλεοπτική εκπομπή του ίδιου μουσικού με τίτλο: Τα Μυστικά της Μουσικής,που προβλήθηκε το Μάρτη του 2017 και στην οποία συμμετείχε ο Σύλλογος.
β. την παραγωγή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τη σκηνοθέτιδα Ειρήνη Δεληδάκη, με τίτλο Hiu Armãnu/Είμαι Βλάχος που προβλήθηκε στο Μεσολόγγι, στο Βουκουρέστι και στη Θεσσαλονίκη.
γ. τη συμμετοχή σε ντοκιμαντέρ του γερμανικoύ κρατικού καναλιού RBB με υπεύθυνη παραγωγής την Brida Wolf και σε συνεργασία με το δημοσιογράφο Αντώνη Θεοδωρίδη.

Από την άλλη τονίστηκε η μεγάλη απήχηση του Συλλόγου, όπως αυτή εκφράστηκε με τη μεγάλη συμμετοχή στις διάφορες εκδηλώσεις των χορευτικών τμημάτων και της θεατρικής ομάδας στη Θεσσαλονίκη και στη Νάουσα με το έργο Cuscra Pervoliata , τις πολλαπλές προσκλήσεις από άλλους Συλλόγους και κυρίως με τις επισκέψεις στην Ιστοσελίδα του Συλλόγου. Πάνω από όλα κυριάρχησε στη συζήτηση η αγωνία για τη διάσωση της βλάχικης γλώσσας και εκφράστηκαν τα πιο θετικά σχόλια για την προσπάθεια που καταβάλλεται στο Σύλλογο από τις εκάστοτε Διοικήσεις του Συλλόγου για την εκμάθηση της βλάχικης γλώσσας από τα παιδιά και τη μεγάλη ανταπόκριση.
Οι επιτυχίες του Συλλόγου, κατά γενική ομολογία , όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των μελών, οφείλεται σε πολλούς λόγους, μα προπάντων στη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου, στη μαζική συμμετοχή των μελών και των φίλων, και πάνω από όλα στις ανοιχτές συνεδριάσεις του Συλλόγου που γίνονται ανελλιπώς κάθε Παρασκευή και στις οποίες συμμετέχουν πάρα πολλοί και με την εποικοδομητική κριτική και τις γόνιμες προτάσεις τους συμβάλλουν στη λήψη των πιο ορθών αποφάσεων.
Να τονιστεί ότι η εκλογική διαδικασία έγινε με «δικαστικό αντιπρόσωπο» που ορίστηκε από το Πρωτοδικείο Βέροιας, ύστερα από αίτημα του Συλλόγου. Από τις εκογές προέκυψε το νέο Δ/Σ του Συλλόγου, όπως συγκροτήθηκε σε σώμα την Παρασκευή 14-12-2018, στις 8 μ.μ. με την παρακάτω σύνθεση:

banner-article

Ροη ειδήσεων