Βέροια

Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας: “Και πάλι για το Βλαχογιάννειο Μουσείο”

 Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από την ημέρα που το γνωστό για τα μισαλλόδοξα, εθνικιστικά, φασιστικά και αντικομμουνιστικά εκθέματα «Βλαχογιάννειο Μουσείο» στη Βέροια βρέθηκε πανελλαδικά στο προσκήνιο και οδηγήθηκε , αναγκαστικά έπειτα από το θόρυβο που δημιουργήθηκε και όσα βγήκαν στο φως, στη διακοπή της λειτουργίας του ορθά.

Δεν έχει περάσει αρκετό διάστημα ώστε να ξεχαστεί το γεγονός πως μαθητές σχολείων της περιοχής ποτίστηκαν από το δηλητήριο των ακροδεξιών εκθεμάτων του και των ιστορικών ψεμάτων και της διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας του λαού, όπως άλλωστε καταγγέλθηκε από συγκεκριμένους φορείς-ΣΦΕΑ. Όλα τα παραπάνω απέδειξαν πως ο συγκεκριμένος χώρος μόνο κατ’ όνομα φέρει τον τίτλο του «Μουσείου», καθώς σε τίποτε δε θυμίζει μουσείο και δεν παίζει ασφαλώς το ρόλο αυτό.

Ζώντας όμως σε εποχές πονηρές, εποχές όπου το αυγό του φασιστικού φιδιού έχει σπάσει και οι εθνικιστικές – ακροδεξιές ιδέες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε ένα οικείο περιβάλλον , κύκλοι της περιοχής (δυστυχώς όπως πληροφορούμαστε και η Μητρόπολη Βέροιας) αποφάσισαν πως δεν υφίσταται θέμα και ανακοίνωσαν ουσιαστικά την επαναλειτουργία , κάνοντας μάλιστα λόγο για «θερινή» της λειτουργίας!

Δε μας εκπλήττει η πρόθεση επαναλειτουργίας του « Βλαχογιάννειου» ούτε κι ο τρόπος που η Ιεραρχία της περιοχής , καλύπτοντας και το διαχειριστή του χώρου, επιθυμεί και ανακοινώνει το άνοιγμα του. Εξάλλου εξ’ όσων γνωρίζουμε το «Μουσείο» βρίσκεται υπό την εποπτεία της.

Δε μας εκπλήττει αφού το θεωρούμε συνέχεια και απόρροια του εθνικιστικού κλίματος που καλλιεργείται και στην περιοχή μας , κλίμα που εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα με τα περίφημα, εθνικιστικής κοπής, συλλαλητήρια για το Μακεδονικό αλλά και τις καταλήψεις σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ανάλογη θεματολογία και γνωστότατους υποκινητές. Η παραπάνω κίνηση επαναλειτουργίας του ψευδεπίγραφου Μουσείου εντάσσεται απόλυτα σε αυτό το πλαίσιο.

Ως Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε και να υπογραμμίσουμε τα εξής:

-Ο παραπάνω χώρος βρίθει από εθνικιστικού , ακροδεξιού, μιλιταριστικού , αντιδημοκρατικού και αντικομμουνιστικού χαρακτήρα εκθέματα τα οποία , παρά τα αντίθετα προσδοκώμενα, όχι μόνο δεν απομακρύνθηκαν αλλά εξακολουθούν να παραμένουν εκτιθέμενα για να παραποιούν την ιστορική αλήθεια, να την προσβάλλουν. Όχι μόνο δε διδάσκουν, όπως αρμόζει σε χώρο που θέλει να ονομάζεται Μουσείο, αλλά αντίθετα παραπλανούν, συσκοτίζουν, δηλητηριάζουν και φανατίζουν.

-Είναι και πάλι απαραίτητο σωματεία εργαζόμενων- ιδίως τα εκπαιδευτικά σωματεία- και φορείς να εκφράσουν εκ νέου την εναντίωσή τους στο ενδεχόμενο ένας τέτοιος χώρος να επαναλειτουργήσει.

Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας

Βέροια, 11 Δεκεμβρίου 2018

banner-article

Ροη ειδήσεων