Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Το κόκκινο βιολί της Ρεμπούτσικα και η φωνή της Πασπαλά φώτισαν και ζέσταναν την παγωμένη νύχτα

Δήμητρα Σμυρνή

Μια συναυλία σε μια φωτισμένη χριστουγεννιάτικη πλατεία αλλά και σε μια νύχτα που οι θερμοκρασίες της πλησίαζαν το μηδέν, δεν είναι συνηθισμένη υπόθεση!

Ακόμη λιγότερο συνηθισμένη, όταν η εξέδρα που στήθηκε από χθες στην πλατεία περίμενε δυο καλλιτέχνιδες με ειδικό βάρος, την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Έλλη Πασπαλά.

Με το καράβι των Ξωτικών επιβλητικά και υποβλητικά φωτισμένο και το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο να έχει μόλις ανάψει τα λαμπιόνια του, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Βέροια, η συναυλία ξεκίνησε.

Πολύς κόσμος, που είχε μαζευτεί για το άναμμα του Δέντρου από το Δήμαρχο Βέροιας, όχι μόνο παρέμεινε αλλά έγινε ακόμη περισσότερος, αψηφώντας την παγωμένη νύχτα, καθώς τα ονόματα της Πασπαλά και της Ρεμπούτσικα αποτελούν για τους λάτρεις της ποιοτικής μουσικής ένα εκρηκτικό δίδυμο.

Στην εξέδρα της Πλατείας, με φωτισμούς πολύχρωμους, που σχημάτιζαν ένα εντυπωσιακό σκηνικό, καθώς διαχέονταν και στα γύρω κτήρια ζωγραφίζοντας  αστέρια, με τους τρεις εξαιρετικούς μουσικούς τους να ανεβάζουν τους τόνους όλο και πιο ψηλά, οι δυο καλλιτέχνιδες έσμιξαν τις ιδιαιτερότητές τους.

Η ξεχωριστή φωνή της Έλλης Πασπαλά, κι ένα κόκκινο βιολί στα χέρια μιας γυναίκας που έγραψε γοητευτικές μελωδίες φέρνοντας κάτι διαφορετικό στο χρώμα της σύνθεσης, ένα βιολί ταυτισμένο πια με την ίδια, την Ευανθία Ρεμπούτσικα, συμπορεύτηκαν αρμονικά.

Η βραδιά παγωμένη, ντυμένοι όλοι, κι οι πρωταγωνιστές της συναυλίας κι εμείς με ρούχα βαριά χειμωνιάτικα, κι όμως  οι μελωδίες να παρασέρνουν όλους και τους καλλιτέχνες και το κοινό τους.

Πολλά ορχηστρικά, κυρίως από ταινίες που έγιναν επιτυχίες, με κορυφαία την «Πολίτικη Κουζίνα», αλλά και τραγούδια σαν τον «Αλεξανδρινό ουρανό» ακούστηκαν μέσα σε μια μελωδική ατμόσφαιρα που αντάμωνε τη Δύση με την Ανατολή. Άλλωστε, αυτό ακριβώς είναι η μουσική της Ρεμπούτσικα, ένα ποτάμι που στη μουσική του κοίτη κουβαλά χρώματα και αρώματα της Ανατολής, χαρίζοντάς τα στη θάλασσα της Δύσης.

Μια βραδιά ιδιαίτερη, ενταγμένη απόλυτα στο κλίμα των γιορτινών εκδηλώσεων των ημερών, μια βραδιά φωτεινή και ζεστή, κόντρα στην παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα.

Φωτογραφίες:  faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας