Βέροια Ρεπορτάζ

Γεωργία Μπατσαρά: Διεκδικώ την πρωτιά για το Δήμο Βέροιας!

Συνέντευξη Τύπου της υποψηφίας Δημάρχου

Την πρώτη επίσημη, δημόσια εμφάνιση από την ανακήρυξή της ως υποψηφίας  Δημάρχου Βέροιας με την πολιτική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης η πρώην βουλευτής Ημαθίας Γεωργία Μπατσαρά στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης  Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, στο «Αιγές Μέλαθρον» στη Βέροια.

Στην εισήγησή της, η κ. Μπατσαρά, χωρίς κάποια εκτενή αναφορά στην ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης, στο έμβλημα του συνδυασμού και του προγράμματος, για τα οποία προτίθεται όπως είπε να μιλήσει αναλυτικότερα εντός του χρονικού διαστήματος που έπεται, πριν από την αναμέτρηση στις κάλπες, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στο όραμα, τη θέληση και τη γνώση που χαρακτηρίζουν τη διεκδίκηση της Δημαρχίας, όσο και στην επίσημη στήριξη του κόμματος.

Μια στήριξη που, όπως τόνισε, την τιμά και την συγκινεί ιδιαίτερα αλλά την επιβαρύνει παράλληλα με μια τεράστια ευθύνη, ενώ το βάρος που επωμίζεται είναι μεγάλο. «Αποδέχθηκα την πρόταση – πρόκληση μετά από πάρα πολύ έντονη σκέψη και μεγάλη εσωτερική πίεση», ομολόγησε και συμπλήρωσε ότι η επιλογή της υποψηφιότητάς της από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και η ομόφωνη στήριξή της από την επιτροπή του κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μια μεγάλη πρόσκληση για  έναν νέο αγώνα από διαφορετικό μετερίζι.

Μια πρόσκληση – πρόκληση την οποία δεν μπορούσε να αρνηθεί, αφού, όπως αποκάλυψε η Τοπική Αυτοδιοίκηση την γοήτευε πάντα και αναφέρθηκε στην προϋπηρεσία της προ ετών ως Νομαρχιακής Συμβούλου, Αντινομάρχη και Περιφερειακής Συμβούλου Ημαθίας, για να καταλήξει στη θητεία της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με την ιδιότητα της Βουλευτού.

Ωστόσο συμπλήρωσε ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι  πιο θερμός και εγγύτερος στον πολίτη, αφού ο Δήμαρχος βρίσκεται μέσα στα τοπικά τρέχοντα προβλήματα του πολίτη και της κοινωνίας, για τα οποία καλείται να δώσει λύσεις.

«Ο Δήμος μας, η πόλη μας, μας χρειάζονται και έχουν ανάγκη από μια Δημοτική Αρχή με πρόγραμμα, όραμα, σχέδιο, αγάπη για τον τόπο, με  έντονη παρουσία και  ενδιαφέρον για όλους τους δημότες, γυναίκες και άντρες, τη νεολαία και τους υπερήλικες.

Μια Δημοτική Αρχή που θα πολιτευτεί με σεβασμό προς τις ήδη υπάρχουσες δομές και τη δημοτική περιουσία  με δέσμευση για ολοκλήρωση των ημιτελών έργων και την εξεύρεση λύσεων χρόνιων προβλημάτων.
Με την εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την υποστήριξη ειδικών συμβουλευτικών δικτύων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων.

Για την αλλαγή της λειτουργίας του Δήμου με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, για την υλοποίηση έργων υποδομής, με στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Η Βέροια πρέπει να πάψει να είναι μια γκρίζα, άχρωμη και άοσμη πόλη της κεντρικής Μακεδονίας. Πρέπει να αποκτήσει χρώμα, καθαριότητα, γωνιές πρασίνου, βιώσιμη κινητικότητα», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων της πόλης αλλά και των χωριών, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα έλλειψης δημοσίων WC στα τουριστικά σημεία αναφοράς του Δήμου.

Παράλληλα έκανε λόγο για την ανάγκη αθλητικών χώρων, νηπιαγωγείων, σχολείων, ασφαλών και καθαρών παιδικών χαρών. Επεσήμανε ακολούθως την ανάγκη της ιστορικής και πολιτιστικής ανάδειξης της Βέροιας, της μικρής, όπως είπε, «Ιερουσαλήμ», της πόλης του Φιλίππου, του Αλέξανδρου και του Απ. Παύλου, ως κέντρου πολιτισμού και τουριστικού προορισμού, ανακτώντας τη χαμένη της προσωπικότητα, ώστε να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Δεν παράλειψε ακόμη να αφήσει περιθώρια εν δυνάμει παραταξιακών συνεργασιών, δεδομένου ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, που θα γίνουν με το νέο νόμο «Κλεισθένη», ίσως οδηγήσουν σε αναγκαστικές συνεργασίες,  κάτι που όπως ξεκαθάρισε δεν την απασχολεί, αφού η ίδια έχει αποκτήσει εμπειρικά την κουλτούρα συνεργασιών από τη βουλευτική της θητεία ακόμα, μετέχοντας σε κυβερνητικό σχήμα τρικομματικής συγκυβέρνησης  επί πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά. Αλλά θεωρεί και υποχρέωση του κάθε αυτοδιοικητικού να διαπνέεται από το πνεύμα συνεργασίας για τα προβλήματα που αφορούν στον τόπο του.

«Πιστεύουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγαπάμε και σεβόμαστε τον κάθε πολίτη ανεξάρτητα από χρώματα και κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία μάς έδωσε την στήριξη για να ηγηθούμε του Δήμου Βέροιας και όχι για να τον μετατρέψουμε σε ΝΟΔΕ», κατέληξε στην εισήγησή της η κ. Μπατσαρά και απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα προς όλους τους πολίτες για συστράτευση  στο ψηφοδέλτιο της παράταξής της, το οποίο, όπως είπε, είναι ακόμα ανοικτό.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Παραπολιτικές Φημολογίες και σενάρια

Σε ερώτηση για το κατά πόσο, όπως φημολογείται, τοπικά στελέχη της ΝΔ πιέζονται να μη συμμετάσχουν σε άλλα ψηφοδέλτια, η κ. Μπατσαρά διαβεβαίωσε ότι δεν άσκησε ποτέ πίεση σε κανένα. Μάλιστα αποκάλυψε ότι εντελώς τυχαία συναντήθηκε με πρόσωπα που ιδεολογικά ανήκουν στο χώρο της ΝΔ και πήγαν σε άλλα ψηφοδέλτια. «Πρόκειται για προσωπικές επιλογές, που θα τις κρίνουν οι πολίτες και όχι εγώ. Δεν ασκούμε βία σε κανέναν», σημείωσε.

Σε ερώτηση περί φημολογίας ότι η κ. Μπατσαρά δε θα μπορέσει τελικά να συμπληρώσει ψηφοδέλτιο και θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από τη διαδικασία, η ίδια απάντησε «Δεν ξέρω ποιος παράγει αυτά τα σενάρια και τα διοχετεύει στην κοινωνία. Δεν πειράζει, δε μένουμε σ’ αυτά, τα ξεπερνάμε και μένουμε σταθεροί στο στόχο μας. Ούτε λέξη για παραίτηση. Δεν κάνουμε πίσω» ξεκαθάρισε, ενώ ταύτισε τη συγκεκριμένη φημολογία χρονικά με την ανάληψη του χρίσματος της από την ΝΔ.

Δεν παρέλειψε σε άλλη σχετική ερώτηση να χαρακτηρίσει την πολιτική στήριξη ως μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων, κάτι που προφανώς «προβλημάτισε» αρνητικά πολλούς που θέλησαν να ερμηνεύσουν συκοφαντικά το επίσημο χρίσμα στο πρόσωπό της, ενώ υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος η ίδια πάει για την πρωτιά, έχοντας στο πλευρό της πολλούς ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας πέρα από το κόμμα.

 Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει  το φημολογούμενο τεράστιο κόστος διοργάνωσης των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Βέροια με «πέτρα του σκανδάλου» το καράβι της πλ. Ελιάς, σε αντιδιαστολή με την οικονομική δυσπραγία του Δήμου που επικαλείται η παρούσα Δημοτική Αρχή για την επίλυση καίριων προβλημάτων, η κ. Μπατσαρά είπε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί το ένα εις βάρος του άλλου.  «Δε θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε το καραβάκι αν είχαν λυθεί προηγουμένως σημαντικά προβλήματα του Δήμου. Θα πρέπει ο εκάστοτε Δήμαρχος να είναι πολύ προσεκτικός, όταν για κάθε δραστηριότητα χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα.», τόνισε.

Για την ολοκλήρωση ημιτελών έργων που χρονίζουν

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει  τη μη ολοκλήρωση ημιτελών, σημαντικών έργων δεκαετίας,  όπως η γέφυρα Κούσιου και ο δρόμος Άνω Σελίου, ενόψει της λήξης της θητείας και της παρούσης Δημοτικής Αρχής, είπε ότι η έκβαση της μέχρι τώρα πορείας των συγκεκριμένων έργων δεν τιμά όχι μόνο την παρούσα αλλά και τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. «Με θλίβει περισσότερο η γέφυρα Κούσιου, γιατί πραγματικά κάποιοι άνθρωποι έδωσαν τις οικονομίες τους προκειμένου να κτιστεί σχολείο και η τότε Δημοτική Αρχή βρήκε έδαφος να χρησιμοποιήσει τις δωρεές τόσο των αδελφών Κούσιου, όσο και της αδελφής τους Κ. Καραναστάση για τη γέφυρα. Έκτοτε δημιουργούνται ένα σωρό προβλήματα με τα χρήματα κατατεθειμένα σε ιδιωτικούς λογαριασμούς και το έργο πήρε πάλι 2 μήνες παράταση… Αν εκλεγώ θα πάρω τους φακέλους των έργων και θα προσπαθήσω να τα τρέξω…», είπε μεταξύ άλλων.

Το πάρκινγκ σε πρώτη προτεραιότητα

Σε ερώτηση για το ποια μεγάλα θέματα του Δήμου είναι στην ατζέντα της η κ. Μπατσαρά πρόταξε το πρόβλημα του πάρκινγκ στο κέντρο της Βέροιας, που, όπως σημείωσε, επιδεινώθηκε σημαντικά με την απώλεια πολλών θέσεων στάθμευσης λόγω των αναπλάσεων τόσο στον αστικό ιστό όσο και στο πρανές της Ελιάς.

Σχετικά με τα ακίνητα που πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ

Σε ερώτηση για το τι θα έκανε η ίδια ως Δήμαρχος με τα περίπου 120 ακίνητα του Δήμου Βέροιας,  που πέρασαν στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, απάντησε ότι αν και κανείς δεν έχει δώσει σαφή απάντηση για την πλήρη λίστα επισήμως και η Υπουργός Πολιτισμού  ομολόγησε ότι από λάθος κάποια από τα ακίνητα φαίνεται να ανήκουν εκεί, ωστόσο η ίδια η κ. Μπατσαρά, λόγω της εμπειρίας της ως βουλευτού Ημαθίας, επικαλούμενη και τη μαρτυρία του Λάζαρου Τσαβδαρίδη, αναφέρθηκε σε προσωπικό τους από κοινού αγώνα, που όμως δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν αναφορικά με το πρώην δικαστικό μέγαρο που είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
«…Τον ίδιο αγώνα θα κάνουμε, αν ηγηθούμε του Δήμου, με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τις υπηρεσίες και όποιον άλλο χρειάζεται να είναι δίπλα μας. Σε πρώτη φάση θα διερευνήσουμε ποια είναι αυτά τα ακίνητα και κατόπιν τον τρόπο επιστροφής στο Δήμο…», ήταν τα λόγια της.

Περί συγχώνευσης του 3ου  –  14ου Δημοτικού Σχολείου

Σε άλλη ερώτηση για τη δική της θέση, και λόγω της ιδιότητάς της ως πρώην εκπαιδευτικού, απέναντι στο θέμα της συγχώνευσης του 3ου  –  14ου  Δημοτικού Σχολείου, μετά και την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η κ. Μπατσαρά είπε  ότι η συγχώνευση δεν είναι μια σημερινή ιστορία, έχοντας ξεκινήσει χρόνια πριν,  και είναι μάλλον συνυφασμένη με τα χρόνια της οικονομικής και δημογραφικής κρίσης, καθώς, όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία, ο αριθμών των μαθητών συρρικνώνεται λόγω της υπογεννητικότητας. Το αν υπάρχει ανάγκη συγχώνευσης, αυτό θα κριθεί από τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης με τους εκπαιδευτικούς της και μετά θα γίνει σχετική η εισήγηση στο Δήμο.

Τέλος σε ερώτηση για το ποια θα ήταν κάποια καίρια σημεία διαφοροποίησης της υποψηφιότητά της σε σχέση με τους εκλογικούς της αντιπάλους, η κ . Μπατσαρά σημείωσε ότι, αν σήμερα αναλάμβανε τα ηνία του Δήμου Βέροιας, το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήτανε μια οριζόντια, επιθετική παρέμβαση στις υπηρεσίες του Δήμου, γιατί όλα ξεκινούν από κει. «…500 υπαλλήλους έχει ο Δήμος και είναι όλοι παροπλισμένοι. Όταν παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας θα σας πω και τις λεπτομέρειες…», είπε.

far

Φωτογραφίες – βίντεο: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων