Βέροια Ρεπορτάζ

“Πολίτες σε δράση”. Ιδρυτική διακήρυξη της νέας αυτοδιοικητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ – Στήριξη Αντώνη Μαρκούλη

Στον Πολυχώρο «Ελιά» γεννήθηκε σήμερα η νέα αυτοδιοικητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε το όνομα «Πολίτες σε Δράση».

Το όνομα εγκρίθηκε από τη συνέλευση των πολιτών που γέμισε το χώρο και ακολούθησε η ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης που εμπεριείχε τους στόχους, το όραμα αλλά και τις επιλογές που κάνει η παράταξη στις δημοτικές εκλογές, η οποία εγκρίθηκε κι αυτή ομόφωνα.

Με παρόντες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστο Αντωνίου, μετά τον  Αντώνη Τολιόπουλο, που διάβασε τη διακήρυξη, το λόγο πήρε ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος, που αποτελούσε και το προεδρείο της συνέλευσης μαζί με τον  Αντώνη Τολιόπουλο και την Πετρούλα Παπαδίνα.

Ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Καμιά πολιτική δύναμη δεν ξεκινά όπως εμείς, που απευθυνόμαστε κατευθείαν στον κόσμο. Δεν αποτελούμε ένα κλειστό κύκλωμα. Όταν ξεκινούσαμε είχαμε κατά νου τρία πράγματα.

α) Ο χαρακτήρας αυτών των εκλογών είναι διαφορετικός κι έτσι πρέπει ν’ αποφύγουμε λάθη του ’14.

β) Αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο με την Απλή Αναλογική, πράγμα που οδηγεί μοιραία σε συνεργασίες.

γ) Ανάδειξη του πλαισίου των δυνάμεων που θα κατέβουν στις δημοτικές εκλογές.

Με βάση τα παραπάνω, ζητήσαμε συνεργασία από την νυν δημοτική Αρχή, από την οποία συναντήσαμε άρνηση για στελέχωση ενός ευρύτερου ψηφοδελτίου.

Επιπλέον είχαμε σημαντικές διαφορές σε θέματα βασικά, όπως ο Κλεισθένης ή το Μακεδονικό. Άρα, δεν υπήρχε δυνατότητα συγκρότησης ενός κοινού μετώπου.

Απευθυνόμενοι στη συνέχεια στον κ. Μαρκούλη, καταλήξαμε, μετά από πλήρη αποδοχή από τη μεριά του, στη διαπίστωση πως η συζήτηση βρίσκεται σε σωστές ράγες. Έτσι οδηγηθήκαμε στη στήριξη της υποψηφιότητάς του.

Βέβαια, θα ρωτούσε κανείς γιατί δεν προχωρήσαμε μόνοι μας. Το κάναμε, γιατί παλεύουμε για πλατιά ριζοσπαστικά σχήματα. Σας ενημερώνουμε πώς καταλήξαμε στις επιλογές που κάναμε.»

Στη συνέχεια  ο Νίκος Μπέκης εκπροσωπώντας την προηγούμενη αυτοδιοικητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο, τους «Ενεργούς Πολίτες» είπε:

«Οι ‘Ενεργοί Πολίτες’ εξακολουθούμε να υπάρχουμε στο Δήμο και πολεμήσαμε και πολεμούμε για θέματα μείζονος και ήσσονος σημασίας.

Η σημασία της Απλής Αναλογικής στις επόμενες εκλογές είναι σημαντική γιατί, πέρα από το ότι εκπροσωπεί τη λαϊκή βούληση, οδηγεί σε συνεργασίες, καθώς ο εκλεγμένος Δήμαρχος θα πρέπει να έχει την τέχνη να συνδυάζει προτάσεις και θέσεις των υπόλοιπων παρατάξεων.»

Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν πολλές απόψεις με πρώτη αυτήν του Δημήτρη Χαμπίδη:

«Το τοπίο αλλάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίμησε τη σημασία των αυτοδικοιητικών εκλογών το ’14. Πρέπει τώρα να πάμε σε ευρύτερα ψηφοδέλτια.

Πέρα από το ότι είναι μεγάλη η διαχείριση των κονδυλίων που γίνεται από την Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι έχουν καθήκον να συσπειρωθούν ενάντια στο Φασισμό, που σήκωσε κεφάλι στην Ευρώπη.

Με την κίνηση Μαρκούλη και τη δική μας κίνηση θα κερδίσουμε τις εκλογές.»

Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κωστόπουλος, παίρνοντας το λόγο είπε:

«Θα πετύχουμε εκεί που απέτυχαν οι άλλοι. Σήμερα αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι νέο, απαλλαγμένο από τα λάθη μας. Είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια κοινωνική παράταξη, όχι κομματική. Οι υποψήφιοί μας θα είναι η αιχμή του δόρατος.

Θέλουμε Δήμο αναπτυξιακό, με προσανατολισμό πολιτιστικό, Δήμο αλληλέγγυο, αντιγραφειοκρατικό, με έμφαση στον κοινωνικό συνεταιρισμό. Η δράση του καθενός μας παίζει τον κυριότερο ρόλο!»

Ο Γιώργος Κάκαρης, αφού εξήγησε τους λόγους για του οποίους εντάχθηκε στην πλειοψηφούσα παράταξη των προηγούμενων εκλογών, «Δράση με Γνώση», αλλά και τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε τελικά απ’ αυτήν, είπε για τον νέο χώρο στον οποίο εντάχθηκε:

«Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ δεν υπάρχουν… ‘δαχτυλίδια’ και γραμμές από την Αθήνα. Ο Κλεισθένης φέρνει μια διαφορετική φιλοσοφία. Τελειώνει η εποχή του ‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν’.

Εκείνοι που κάναν αντιπολίτευση στο Δήμο ήταν μόνο ο Μπέκης κι ο Μαρκούλης. Κι ο Μαρκούλης, ο άνθρωπος που επιλέξαμε, νομίζω πως θα πραγματοποιήσει ένα μεγάλο μέρος όσων θα υποσχεθεί. Πρωταγωνιστής πρέπει να είναι και θα είναι πια ο πολίτης.»

Στη συνέχεια ακούστηκε η άποψη του βουλευτή Χρήστου Αντωνίου να υποστηρίζει την πράσινη διαχείριση, την αλληλέγγυα οικονομία και την αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων, της Ελισάβετ Τσακελίδου, που εργάζεται στο Νοσοκομείο Βέροιας και βλέπει φτωχούς πολίτες να συρρέουν στους διαδρόμους του, για να ζεσταθούν, ενώ διατίθενται μεγάλα ποσά από το Δήμο για το ‘Καράβι’ και του φυσιοθεραπευτή του Νοσοκομείου, Χρήστου Γώγου, που μίλησε για τους επιθυμητούς πυλώνες της Αυτοδιοίκησης, που πρέπει να είναι η ισότητα και η ισονομία.

Η εκπαιδευτικός Δέσποινα Παπαγιαννούλη μίλησε για τα κακώς κείμενα των Δημοτικών Συμβουλίων, που αποκαλύπτουν Συμβούλους αδιάφορους για τα προβλήματα των πολιτών, χωρίς επαφή μαζί τους, ενώ η καινούρια παράταξη τής δημιουργεί ελπίδες για αλλαγή.

Το λόγο πήρε και εκπρόσωπος της Αλβανικής Κοινότητας στη Βέροια, η οποία τόνισε το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτούς τους συγκεκριμένους πολίτες, στους οποίους ανήκει, μεταφέροντας τη συμπαράστασή τους στη νέα αυτοδιοικητική παράταξη, κλείνοντας με τη φράση: «Την αλλαγή θα τη φέρουν οι λαοί.»

Η συζήτηση συνεχίστηκε…

far

Φωτογραφίες: faretra.info   

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας