Βέροια

“Πέλλα. Η μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων”. Διάλεξη του Καθηγητή Μ. Ακαμάτη στη Βέροια

 

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας σας προσκαλούν στη διάλεξη του κ. Ιωάννη Ακαμάτη με θέμα «Πέλλα.  Η μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων.»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 6.30μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας βιβλιοθήκης, Έλλης 8, Βέροια. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και όλοι οι πολίτες είναι ευπρόσδεκτοι.

Ο κ. Ι.Μ. Ακαμάτης είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του επί τετραετία στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης , ΗΠΑ και πήρε με βαθμό άριστα το διδακτορικό του δίπλωμα από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Το 1981 εκλέχθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Tμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.  Έχει λάβει μέρος στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη (με το Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης), στην Ιερισσό Χαλκιδικής, στις Κάτω Κλεινές Φλώρινας, στην ελληνιστική πόλη της Φλώρινας.

Από το 1980 έχει την ευθύνη της διεξαγωγής της ανασκαφικής έρευνας στην Αγορά της Πέλλας και από το 1996 είναι Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής της Αγοράς της Πέλλας.

Ενδεικτικές δημοσιεύσεις : «Πέλλα. Πρωτεύουσα των Αρχαίων Μακεδόνων.  Τριάντα χρόνια ανασκαφής 1957-1987.» Θεσ/νίκη 1987, «Ελληνικός Πολιτισμός. Μακεδονία το Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» Αθήνα 1993, «Μακεδονία. Από τον Φίλιππο Β΄ ως τη ρωμαϊκή κατάκτηση», «Πανεπιστημιακή ανασκαφή Αγοράς Πέλλας 2005» Θεσ/νίκη 2007, «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας» (σε συνεργασία) Αθήνα 2011.

Η Πέλλα είναι, πιθανότατα από το τέλος του 5ου αι .π.χ., η πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου και παρέμεινε πρωτεύουσα της Μακεδονίας μέχρι την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους (168 π.Χ.).

Το μέχρι σήμερα ανασκαφικό έργο στην περιοχή έχει ανακαλύψει και αναδείξει ένα ανακτορικό συγκρότημα 70 στρεμ. περίπου, μια εντυπωσιακή αγορά, κέντρο της οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας στη Μακεδονία, ένα οργανωμένο πολεοδομικό σύστημα με δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και εντυπωσιακές μικρές και μεγάλες οικίες με υψηλής τέχνης ψηφιδωτά, ιερά και νεκροταφεία, την οχύρωση της πόλης και πάρα πολλά ευρήματα που στεγάζονται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2009.

banner-article

Ροη ειδήσεων