Βέροια Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το παραμύθι της Κατερίνας Καριζώνη «Το μυστικό των βιβλίων»

Στο καφέ «εκτός χάρτη» της Βέροιας παρουσιάστηκε το παραμύθι της Κατερίνας Καριζώνη «Το μυστικό των βιβλίων», εκδόσεις Ρώμη. Ένα βιβλίο για παιδιά, που η συγγραφέας του, ποιήτρια και πεζογράφος, φρόντισε να το συνοδέψει με εύστοχες και ευρηματικές εικόνες του ζωγράφου και αρχιτέκτονα Κώστα Αρώνη.

Για το βιβλίο μίλησαν η Σοφία Τσιάμη, εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων και ο Κώστας Αρώνης.

Η Σοφία Τσιάμη είπε χαρακτηριστικά: «Εκείνο που εισέπραξα από το βιβλίο είναι ότι μπορεί να θεωρηθεί επίκαιρο όσο ποτέ, αφού είναι ολοφάνερη μέσα από το διαδίκτυο η τάση όλο και περισσότερων να ασχοληθούν με τη γραφή. Η γραφή όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το συγκεκριμένο παιδικό βιβλίο εξηγεί πόσο δύσκολη είναι, με το δικό του, φυσικά, τρόπο.

Στο βιβλίο παρουσιάζεται ένας συγγραφέας που δεν έχει έμπνευση και την αποζητά. Τον βοηθούν, λοιπόν, κάποια μικρά και ασήμαντα αντικείμενα να τη βρει. Μέσα στις σελίδες του αποκαλύπτεται μια μεγάλη αλήθεια για τη γραφή.

Βιβλίο όμως δεν είναι μόνο το θέμα, η ιδέα γύρω από την οποία χτίζεται το θέμα του, ο τίτλος… Παιδικό βιβλίο είναι και η εικονογράφησή του κι εδώ η Κατερίνα Καριζώνη ευτύχησε να συνεργαστεί με τον Κώστα Αρώνη» κατέληξε η Σοφία Τσιάμη.

Ο Κώστας Αρώνης είπε για τις πραγματικά εμπνευσμένες εικόνες του βιβλίου, που διαπιστώσαμε τη δροσιά και τη φαντασία με την οποία φτιάχτηκαν όσοι τις είδαμε και που απόψε εκτέθηκαν στο πρωτότυπό τους στο «εκτός χάρτη»:

«Η εικονογράφηση ενός βιβλίου είναι σύνθετη τέχνη, δεν είναι απλή ζωγραφική. Εικονογραφώντας πρέπει να γίνεις σκηνογράφος, ενδυματολόγος, σκηνοθέτης, να δείξεις τα συναισθήματα των ηρώων του βιβλίου, τη χαρά ή τη λύπη τους.

Πρέπει όχι μόνο να μπεις στο μυαλό του συγγραφέα αλλά και να κουβεντιάσεις μαζί του, για να απεικονίσεις σωστά τους ήρωες που εκείνος έπλασε.

Πέρα από τη διαφορετική επιλογή χρωμάτων που χρησιμοποίησα, γκρίζο και καφέ για την πόλη, πράσινο και γαλάζιο για την εξοχή, προβληματίστηκα πολύ με την προσωποποίηση των μικρών αντικειμένων που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο. Το αποτέλεσμα όμως φαίνεται πως δικαίωσε την έρευνα και τον προβληματισμό μου.

Στις εικόνες μου άφησα κάποια σημεία χωρίς χρώμα, για να μπορέσουν να τα χρωματίσουν τα ίδια τα παιδιά. Τη συνεργασία μου με την Κατερίνα Καριζώνη τη χάρηκα πραγματικά» ολοκλήρωσε ο Κώστας Αρώνης.

Η συγγραφέας, η Κατερίνα Καριζώνη, διακεκριμένη στον τομέα της ποίησης, της πεζογραφίας αλλά και του παιδικού βιβλίου, με μεγάλη παραγωγή βιβλίων, είπε:

«Με συγκίνησαν οι ομιλητές και τους ευχαριστώ. Εκείνο πραγματικά που μ’ εντυπωσίασε στη συνεργασία μου με τον Κώστα Αρώνη ήταν το πώς απέδωσε, τα μικρά καθημερινά πράγματα, που αποτελούν ήρωες του βιβλίου μου. Πώς να προσωποποιήσεις έναν συνδετήρα, ένα ξεραμένο χαμομήλι; Κι όμως το ‘κανε! Συνέλαβε τους ήρωές μου ακριβώς όπως τους σκέφτηκα! Είναι η ωραιότερη εικονογράφηση που είδα στην αγορά!

Το βιβλίο αυτό το έγραψα, όταν γεννήθηκε η εγγονή μου. Ήμουν σε συγγραφική αδράνεια. Καθώς είδα πάνω στο γραφείο μου μικροαντικείμενα ασήμαντα, συνέλαβα «το βασίλειο των μικρών πραγμάτων». Συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχουν ασήμαντα πράγματα, σκουπίδια. Όλα αποτελούν ένα μεγάλο παζλ μέσα στο οποίο υπάρχουμε κι εμείς.

Πώς ξεπερνάμε τα προβλήματα; Γράφοντας. Και πώς γεννιέται το καινούριο; Μέσα από το παλιό. Η μαγική δύναμη της Τέχνης είναι το μεγάλο μυστικό.

Το βιβλίο είναι συνδυασμός τεχνικής και συναισθημάτων κι εγώ στάθηκα τυχερή, γιατί συνεργάστηκα μ’ έναν ζωγράφο σαν τον Κώστα Αρώνη αλλά και μ’ έναν εκδότη σαν τον Γιάννη Κιντάπογλου

Σελίδες από το βιβλίο διάβασαν η Σοφία Τσιάμη και ο Γιάννης Κιντάπογλου.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων