Βέροια Υγεία

Η Ημερίδα του Δήμου Βέροιας για την Άνοια πρόσφερε μια ακόμη οπτική στην ασθένεια

Προγραμματισμένη από τον Δήμο Βέροιας και συγκεκριμένα από τις Αντιδημαρχίες Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής, η Ημερίδα «Πρόσφατες εξελίξεις καινούριες προοπτικές στην Άνοια» πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας με καταξιωμένους εισηγητές και ακροατήριο όχι αποκλειστικά ώριμων ηλικιών.

Ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, είπε για την Ημερίδα: «Ο Δήμος μας μπαίνει όλο και περισσότερο σε θέματα Υγείας που αφορούν τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, προβλήματα που αφορούν  όλους τους πολίτες μας.»

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σοφιανίδης: « Η ιδέα της σημερινής Ημερίδας ξεκίνησε από μια ανάλογη, με εισηγήτρια την κ. Τσολάκη, που είδα στη Θεσσαλονίκη και φυσικά από το πρόβλημα της άνοιας που γίνεται όλο και συχνότερο στις ελληνικές οικογένειες.»

Ο Αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς: «Είναι τιμητικό το ότι τέτοιοι εισηγητές μ’ αυτήν την αξία έρχονται εδώ. Ξέροντας τη βαρύτητα της ασθένειας, η γνώση της αντιμετώπισής της κρίνεται αναγκαία.»

Με συντονίστρια την Αρίστη Κουκουρίκου, Διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, η Ημερίδα ξεκίνησε με την Μάγδα Τσολάκη, νευρολόγο-ψυχίατρο, καθηγήτρια του ΑΠΘ και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Alzheimer, με θέμα:

«Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας και πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα;»

«Αν και η Επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, δεν έχει απαντήσει πλήρως σ΄ αυτό το ερώτημα, πράγμα που αποτελεί μια πρόκληση για  την παραπέρα έρευνα» είπε ξεκινώντας η κ. Τσολάκη.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν της Επιστήμης και ξεκινώντας από τον Αριστοτέλη, για να περάσει στον Ιπποκράτη, το Γαληνό και στους επιστήμονες της Ευρώπης και της Αμερικής στο πρόσφατο παρελθόν, έδωσε με κατατοπιστικές διαφάνειες κάποιες από τις πιο γνωστές λειτουργίες του εγκεφάλου, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα άγνωστο κρυμμένο βουνό στην ομίχλη, που βλέπουμε μόνο την κορυφή του.

Επισημαίνοντας την ανάγκη της εισαγωγής στα σχολεία της ουσιαστικής επιστήμης και όχι της συσσωρευμένης πληροφορίας, που οδηγεί στον ανταγωνισμό και στο μίσος, επέμενε στο ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τις νοητικές μας λειτουργίες, αρκεί να το θελήσουμε, με τον τρόπο ζωής μας.

Ο Νίκος Ροδοπαίος, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, PhD, με καταγωγή από τη Βέροια, είχε θέμα του:

«Διατροφή και νόηση»

«Τα  τρόφιμα, πέρα από τις ανάγκες που καλύπτουν, αποτελούν μέσω πρόληψης, παίζουν ρόλο στο Alzheimer» ξεκίνησε λέγοντας ο εισηγητής.

Ενοχοποιώντας ιδιαίτερα το κορεσμένα λίπη, και την αυξημένη χοληστερίνη, μίλησε για τη θετική επίδραση των βιταμινών και των συμπλεγμάτων τους, τις οποίες θεώρησε καλύτερο να λαμβάνονται απευθείας από τα τρόφιμα και όχι από σκευάσματα.

Γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, τσάι, καφές και αλκοόλ σε μικρές ποσότητες, αποτελούν ιδανική τροφή που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη νοητική λειτουργία, ισχυρίστηκε.

«Η Μεσογειακή Διατροφή, που είναι παγκόσμια παραδεκτό ότι είναι η καλύτερη, μαζί με την άσκηση, οδηγούν σαφώς στην καλύτερη φυσική και νοητική κατάσταση» κατέληξε.

Η Έπη Μίχη-Ζέγγου, κτηνίατρος και συγγραφέας, έδωσε το θέμα του Alzheimer μέσα από μια τελείως διαφορετική οπτική, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Έχοντας τον πατέρα της, όπως εξομολογήθηκε, κάτω από τη βαριά σκιά της ασθένειας για μια ολόκληρη εικοσαετία, έγραψε το βιβλίο «Ο παππούς μου και ο κύριος Αλτσχάϊμερ» για να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους.

Το βιβλίο είναι ένα παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά, ώστε να κατανοήσουν την αλλαγή συμπεριφοράς των παππούδων τους μετά την αρρώστια και κατανοώντας να περάσουν στη συμφιλίωση με το γεγονός και να τους χαρίσουν όση περισσότερη αγάπη μπορούν, την οποία χρειάζονται, όσο και να μην αντιλαμβάνονται τον γύρω κόσμο.

Με ήρωες τα παιδιά, τον παππού, τη γιαγιά, και τον κ. Αλτσχάϊμερ, που εξηγεί στα παιδιά τα όσα περίεργα συμβαίνουν στη συμπεριφορά του παππού, η συγγραφέας κατορθώνει μ’ έναν πολύ έξυπνο και ταυτόχρονα τρυφερό τρόπο να κινητοποιήσει τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού-αναγνώστη με το παραμύθι της, πετυχαίνοντας το στόχο της.

Η εκδήλωση έκλεισε με ανακοίνωση της κ. Τσολάκη πως μελετάται ευρύτατα η σημασία ορισμένων τροφών στη θεραπεία του Αλτσχάϊμερ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με την πληροφορία πως πολύ σύντομα θα είναι στη Βέροια για μια ακόμη εισήγηση για την ασθένεια.

far

Φωτογραφίες: faretra.info  

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας