Βέροια Γράμματα & Τέχνες

ΕΜΙΠΗ: 10 χρόνια ζωής και προσφοράς στην Τοπική Ιστορία. Έκθεση βιβλίων και διάλογος με το κοινό – 1η μέρα

Δήμητρα Σμυρνή

Έκλεισαν 10 χρόνια ζωής για την ΕΜΙΠΗ και μετά από εκδόσεις και ημερίδες της για την Τοπική Ιστορία αποφάσισε φέτος ένα τριήμερο έκθεσης των βιβλίων της και διαλόγου συγγραφέων της και ερευνητών με το κοινό, που η πρώτη μέρα του απέδειξε πώς ήταν πραγματικά εποικοδομητικός.

Στο καφέ «εκτός χάρτη» της Βέροιας εκτέθηκαν τα βιβλία της ΕΜΙΠΗ και οι συγγραφείς ερευνητές της, Χρήστος Σκούπρας, Δημήτρης Βύζας, Αντωνία Χαρίση και ο πάστορας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Σταύρος Δεληγιάννης, με συντονίστρια την αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Λαός», Σοφία Γκαγκούση, επικοινώνησαν με το κοινό μέσα σε κλίμα ανταλλαγής απόψεων και γόνιμου προβληματισμού

Θέμα της πρώτης μέρας: «Πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές πτυχές του 20ου αιώνα στην Ημαθία».

Ξεκινώντας η Σοφία Γκαγκούση τόνισε την ανάγκη επιστροφής στις ρίζες με τη μελέτη της Τοπικής Ιστορίας, εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο για τους ερευνητές της αλήθειας, χρονοβόρο και απαιτητικό. «Η ΕΜΙΠΗ υπήρξε στον τόπο μας το όχημα για ένα τέτοιο άξιο κάθε επαίνου εγχείρημα» είπε.

Η Πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ Ολυμπία Μπέτσα μίλησε για προσπάθειες δέκα ολόκληρων χρόνων να αποκαλυφθούν και να τοποθετηθούν σωστά γεγονότα  της Τοπικής μας Ιστορίας. Τονίζοντας πως οι εργάτες αυτής της πνευματικής προσπάθειας δεν είχαν κανένα οικονομικό όφελος παρά μόνο ηθικό, έδωσε το στόχο του τριημέρου, που είναι η αυτοαξιολόγηση του έργου της ΕΜΙΠΗ αλλά και η αξιολόγηση από τη μεριά του κοινού.

Παρών ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης στην εκδήλωση δήλωσε πως ο Δήμος είναι πάντα έτοιμος να στηρίξει την ΕΜΙΠΗ, όπως το έκανε μέχρι τώρα, η οποία ΕΜΙΠΗ πληροί τον όρο «εθελοντισμός» στην πιο αγνή του μορφή.

Ο Σταύρος Δεληγιάννης εξήγησε πώς αγάπησε το έργο της ΕΜΙΠΗ και εντάχθηκε σ’ αυτήν, καθώς κλήθηκε να μελετήσει τα πάνω από 90 χρόνια ζωής της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Βέροια. «Χρόνια πολλά στην ΕΜΙΠΗ. Της εύχομαι να συνεχίσει το έργο της, που δεν είναι έργο θεωρίας αλλά παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές» κατέληξε.

Ο Χρήστος Σκούπρας – “Κατοχή, Εαμική Εξουσία, Εμφύλιος στην Ημαθία” –  έδειξε ανάγλυφα τις δυσκολίες ενός ερευνητή της Τοπικής Ιστορίας, καθώς θα έπρεπε να ξεπεράσει αντιθέσεις και να «ξεχερσώσει χωράφια», όπως είπε.

Αναφερόμενος σ’ έναν απλό άνθρωπο, τον Μιχάλη Αδαμίδη, πρόσφυγα στη Βέροια, που είχε πάθος με την Τοπική Ιστορία, δημιουργώντας ένα πλουσιότατο αρχείο, του οποίου η μελέτη υπήρξε αφορμή για το συγγραφέα να ασχοληθεί με τα γεγονότα του Μεσοπολέμου στην περιοχή, ζήτησε από το Δήμο και την ΕΜΙΠΗ να του αποδοθεί η ανάλογη τιμή.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι μετά το ’89 πολλοί ασχολήθηκαν με την Τοπική Ιστορία, γιατί έτσι, μ’ αυτές τις ψηφίδες, γίνεται το μωσαϊκό της Ιστορίας του τόπου μας» είπε.

Ο Δημήτρης Βύζας – “Τσόρνοβο- Φυτειά Ημαθίας” –  μίλησε για την ανάγκη που είχε να μοιραστεί αυτά που ήξερε μέσα από τη μελέτη της ιστορίας του χωριού του, της Φυτειάς, και με τους άλλους. Έδειξε τις δυσκολίες της έκδοσης ενός τεράστιου υλικού που συλλέχθηκε σιγά-σιγά με επίπονη έρευνα και μέσα από προσωπικές μαρτυρίες –  με το φάσμα του Εμφυλίου να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα –   ευχαριστώντας όσους τον προέτρεψαν στην έκδοση του βιβλίου του και ιδιαίτερα την ΕΜΙΠΗ για την πραγμάτωσή της.

«Αν και κανείς δεν είναι απ’ ότι αποδείχτηκε προφήτης στον τόπο του, εγώ είχα πάντα πάθος με το σταυρόλεξο της Ιστορίας και άρχισα να μαζεύω το υλικό μου. Αν και μερικοί λένε πως πρέπει να περάσει πολύς χρόνος για τη μελέτη της Ιστορίας, μήπως όμως είναι και κάποτε πολύ αργά, όταν φύγουν από τη ζωή αυτοί που έζησαν τα γεγονότα;» ολοκλήρωσε.

Η Αντωνία Χαρίση – “Παιδόπολη ‘Καλή Παναγιά’. Όταν η Ιστορία συναντά τα παιδιά” – τόνισε επίσης τις δυσκολίες της έρευνας  στον τομέα της Τοπικής Ιστορίας, όταν μάλιστα ο ερευνητής αγγίζει θέματα που καίνε. Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου της στάθηκε η πλήρης άγνοια του θέματος, που την οδήγησε στη μελέτη του.

«Ο συγγραφέας κάποιες φορές επιλέγεται από το ίδιο το θέμα. Πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας να γραφεί η Τοπική Ιστορία, έστω κι αν μας πληγώνει. Το πιο δύσκολο είναι να φωτίσουμε την τραυματική μνήμη, πρέπει να την ξεπεράσουμε» κατέληξε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την τραυματική μνήμη, την ετερότητα που αποτελεί τροχοπέδη για τη γνώση, τη σημασία που έχει η μελέτη της Τοπικής Ιστορίας ιδιαίτερα για τους μικρούς μαθητές και πώς πρέπει να καλλιεργηθεί ήδη στο Δημοτικό Σχολείο, πώς πρέπει να ξεπερνιούνται οι ιδεολογικές αγκυλώσεις και πώς από τις εξιδανικεύσεις να καταλήγει η έρευνα στην αλήθεια, κάθε φορά που τα στοιχεία τεκμηρίωσης αλλάζουν.

Η πρώτη μέρα για όσους την παρακολούθησαν άφησε την αίσθηση της απόλυτης επιτυχίας.

Σήμερα, Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

«Η Βέροια και η Νάουσα στο εκδοτικό έργο της Ε.Μ.Ι.Π.Η.»

Συμμετέχουν: Παύλος Πυρινός, Στέργιος Αποστόλου, Θοδώρα Μαυρίδου, Γιώργος Μάλλιος

Συντονισμός: Βαλάντης Λιόλιος, δημοσιογράφος ηλ. εφημερίδας naousanews.gr

Φωτογραφίες: faretra.info


banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας