Βέροια Εκδηλώσεις

Βιβλιοπαρουσίαση. Κατερίνας Καριζώνη “Το μυστικό των βιβλίων” Βέροια, καφέ Εκτός Χάρτη

Οι εκδόσεις Ρώμη και η Γκαλερί Παπατζίκου

σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου

της Κατερίνας Καριζώνη, «Το μυστικό των βιβλίων» (εκδ. Ρώμη 2018),

σε εικονογράφηση Κωνσταντίνου Αρώνη,

το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, στις 18:00

στο καφέ Εκτός Χάρτη, Βενιζέλου 43, Βέροια.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

ο Κωνσταντίνος Αρώνης, ζωγράφος και αρχιτέκτων, η Σοφία Τσιάμη, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, εκπαιδευτικός,

και η Κατερίνα Καριζώνη.

Κείμενα θα διαβάσει ο Γιάννης Κιντάπογλου

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα εκτεθούν

τα πρωτότυπα έργα της εικονογράφησης του βιβλίου.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ποιο είναι το μυστικό των βιβλίων και πώς γράφονται αυτά; Δέκα παράξενοι φίλοι από το βασίλειο των μικρών πραγμάτων ξεκινούν για να βρουν τον μάγο Σοζ που ζει στο δάσος και να πάρουν μια απάντηση. Θέλουν να βοηθήσουν ένα φίλο τους συγγραφέα που δεν καταφέρνει να γράψει ούτε γραμμή. Μπορούν άραγε τα μικρά πράγματα να μας στηρίξουν, όπως ένα τσαλακωμένο χαρτάκι, ένα καπάκι, ένα κουκούτσι, ένα πετραδάκι, ένα πανάκι, ένας συνδετήρας, ένα μισοφαγωμένο μολύβι, ένα σπασμένο καθρεφτάκι, ένα ξεραμένο χαμομήλι και πολλαπλά πράγματα χωρίς μεγάλη σημασία; Και ποιο είναι το μυστικό που μαθαίνουν από τον μάγο Σοζ και την αλλόκοτη παρέα του; Ένα παραμύθι που μας ταξιδεύει στα μαγικά μυστικά των βιβλίων, της φύσης, της δημιουργίας, αλλά και της πραγματικής φιλίας.

 

H Kατερίνα Kαριζώνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά. Είναι διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Εξέδωσε τα εξής βιβλία: Ποίηση: «Πρωτοβρόχια», «Διαστάσεις», «Πινόκιο», «Αναπάντεχο Καλοκαίρι», «Τσάι και μυθολογία», «Πανσέληνος στην οδό Φράγκων», «Τα παγώνια της Μονής Βλατάδων», «Ο ράφτης Ραντοσλάβ από το 1470», «Το θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη» (συλλογικό έργο), «Ρεσάλτο», «Σκοτεινός Χρόνος».

Παιδικά βιβλία: «Χίλιες και μια νύχτες των Βαλκανίων», (Α΄ βραβείο κύκλου παιδικού βιβλίου, 1991), «Ο Σαίξπηρ σε 7+2 παραμύθια», «Η Δίκη των Παραμυθιών», «Το ταξίδι του αυτοκράτορα με το χαμένο πρόσωπο», «Το ταξίδι των παραμυθιών», «Παραμύθια από τις όπερες», «Ο μαγικός αυλός», «Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα ξέφωτο του δάσους». Πολλά από τα παιδικά βιβλία της θεατροποιήθηκαν και παίχτηκαν σε σχολικές και παιδικές θεατρικές σκηνές.

Μυθιστορήματα: «Ο άγγελός μου ήταν έκπτωτος», «Βαλς στην Ομίχλη», «Τσάι με τον Καβάφη», «Μεγάλο Αλγέρι», «Το τραγούδι του ευνούχου», «Ο Μονόφθαλμος και άλλες πειρατικές ιστορίες», «Ο χάρτης των ονείρων», «Η πόλη των αθώων».

Συμμετείχε σε δύο ιστορικά λευκώματα: «Θεσσαλονίκη και Εθνική Τράπεζα» και «Πειρατεία στη Μάνη και στη Μεσόγειο». Έχει γράψει ιστορικές μελέτες και δοκίμια για τη λογοτεχνία, όπως και κριτικές βιβλίων σε εφημερίδες και περιοδικά.

Ποιήματα και πεζά της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Το 2009 πήρε το βραβείο του περιοδικού Αυλαία για το συνολικό της έργο. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και του Κύκλου Ποιητών.

Ο Κωνσταντίνος Ι. Αρώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική, στην Πολυτεχνική Σχολή του A.Π.Θ. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και στην Βέροια ως αρχιτέκτων, ζωγράφος, σκηνογράφος, σκιτσογράφος, και εκπαιδευτικός, στα δύο δικά του καλλιτεχνικά εργαστήρια. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και Διεθνώς.

Συμμετείχε με το σκηνογραφικό του έργο, στις BIENALLE της Θεσσαλονίκης και της Ρώμης, ενώ ως σκηνογράφος συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Έργα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, καθώς και με ιδιώτες Έλληνες και ξένους εκδότες. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ). Έργα του εκτίθενται στο διαδίκτυο. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων