Οικονομία Πολιτική

“Μεταμνημονιακός προϋπολογισμός”: Μνημονιακά μέτρα και “σεσημασμένο πλεόνασμα”

Μεγάλα τα κυβερνητικά πανηγύρια σήμερα για την κατάθεση του «πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού». Αυτό που κυριαρχεί στην προβολή του είναι η μη περικοπή των συντάξεων (αυτή τη φορά) και και η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Όσον αφορά τα στοιχεία ο προϋπολογισμός του 2019 θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% ΑΕΠ (6,9 δισ. ευρώ) και ρυθμό ανάπτυξης 2,5%. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,98% του ΑΕΠ (7,38 δισ. ευρώ).

Ας ξεκινήσουμε από τη «σημαία» της κυβέρνησης: Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις! Εύγε! Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λοιπόν, είναι «μεταμνημονιακή εποχή» η μη περικοπή των συντάξεων,που ακόμα και οι ίδιοι (μαζί με τους προηγούμενους ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) έχουν χάσει τον λογαριασμό πόσες φορές τις έχουν κόψει! Δεν επιστρέφουν ούτε ευρώ από τα «κλεμμένα», έστω με μια αύξηση για να καλυφθούν ελάχιστα οι τραγικές απώλειες στην οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των συνταξιούχων, και είναι περήφανοι.

Πάμε τώρα στο πρωτογενές πλεόνασμα, το «ματωμένο» και  το «σεσημασμένο» πλεόνασμα που έλεγε κάποτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον Μάρτιο του 2014:

«Γιατί το πλεόνασμα τους είναι σεσημασμένο για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Σ’ αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη, της σημερινής πολιτικής. Σ’ αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία στα σχολεία, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, στα ψυχιατρεία και στα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και οι πεινασμένες μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων. Πρόκειται για πλεόνασμα δυστυχίας. Τραγωδίας. Ακόμα και αίματος. Πρόκειται όμως και για πλεόνασμα θράσους και απάτης. Ναι, καλά ακούσατε, απάτης»

«Εγώ δεν έχω κανένα πλεόνασμα να σας μοιράσω (…) Δεν έχω κανένα πλεόνασμα σε ψεύτικες υποσχέσεις (…) Και δεν έχω βέβαια κανένα πλεόνασμα σε υποκλίσεις μπροστά στην κυρία Μέρκελ και στους δανειστές».

(…) Και θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Από τη μια να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα,  για να τον εξαγοράσουν. Όπως φαντάζονται ότι θα κάνουν, να εξαγοράσουν τη στήριξή στην ίδια πολιτική που έκλεψε το ψωμί από το τραπέζι κι έχει σκοπό, αν τους αφήσουμε, όχι μόνο το ψωμί, αλλά και το ίδιο το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι να αρπάξει.

Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε νομίζω ότι οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ταπεινωτική, ανήθικη, που δεν μαρτυρά τίποτα άλλο, παρά μονάχα φόβο, μπροστά στην κάλπη που έρχεται. Αλλά και για μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο, στην πραγματικότητα, περιφρονούν τον λαό, αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του (…). 

Πώς πετάει αυτό το ξεροκόμματο της άγνοιας και της περιφρόνησης στα μούτρα των Ελλήνων, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να τους αφαιρέσει το τελευταίο που τους έχει απομείνει -την αξιοπρέπειά τους;».

Πραγματικά, ήταν εξαιρετική η ομιλία, τότε του κυρίου Τσίπρα. Είχε απόλυτο δίκιο.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, να ξαναπούμε ότι προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% (6,9 δισ. ευρώ) για το 2019 και παράλληλα μοιράζει ελάχιστα από τα αμέτρητα που τόσα χρόνια έχουν κλαπεί από τον ελληνικό λαό. Είναι τα «ξεροκόμματα» που έλεγε ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας, που τώρα εμφανίζονται σαν «μνημονιακή» κοινωνική πολιτική (ο  λεγόμενος διαθέσιμος «δημοσιονομικός χώρος» με τον οποίο θα …επιστρέφουν ελάχιστα και θα παίρνουν πολλά).

Ακόμα κι αυτά, όμως, απ’ όσο φαίνεται δεν είναι όσα υποσχέθηκαν (τα θυμάστε εκείνα τα «αντίμετρα»;), αφού φαίνεται πως θυσιάζονται ορισμένα «αντίμετρα» όπως η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, η επιδότηση συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, κ.ά. Το «πακέτο» της κυβέρνησης, με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, θα φτάσει τα 910 εκατομμύρια ευρώ και μεταξύ αυτών προβλέπονται περιορισμένα μέτρα όπως πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια,  επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων (όλοι γνωρίζουμε πόσα «πολλά» παίρνουν όσοι νέοι εργαζόμενοι δουλεύουν).

Πάντως, αξίζει να δούμε τι γίνεται τον ΦΠΑ (γνωρίζουμε ποιοι κυρίως πληρώνουν αυτόν τον εξαιρετικό φόρο), απ’ τον οποίο η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση εσόδων σε σχέση με όσα προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 17.210 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 565 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2019-2022.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό τα συνολικά φορολογικά έσοδα πρόκειται να διαμορφωθούν το 2019 σε 51,115 δισ. ευρώ (στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλεπόταν σε 50,192 δισ. ευρώ).

Όσον αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τους μικροιδιοκτήτες δεν καλύπτει ούτε για αστείο το άγριο χαράτσι για τους μικροϊδιοκτήτες (μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών).  Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αυτή ήταν που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ…

Κάποιοι, πάντως, δεν χάνουν κι από αυτό τον προϋπολογισμό, αφού υπάρχει μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος), μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Κατά τα άλλα οι 700 μνημονιακοί νόμοι του «πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού» παραμένουν ισχυροί, όπως παραμένει και η δέσμευση για τα «ματωμένα» πλεονάσματα έως το 2060, αλλά και η εποπτεία της ΕΕ.

Μιας που αναφερθήκαμε στην αγαπημένη τους ΕΕ να σημειώσουμε ότι η Κομισιόν ενέκρινε (αλίμονο!) τον προϋπολογισμό για το νέο έτος και ζητάει επιπλέον «μεταρρυθμίσεις» (από τις συμφωνημένες). Όπου βλέπετε τη λέξη «μεταρρυθμίσεις» να καταλαβαίνεται ιδιωτικοποιήσεις (ξεπουλήματα) και λοιπά όμορφα φιλολαϊκά μέτρα.

imerodromos

banner-article

Ροη ειδήσεων