Λογοτεχνία

Ξένια Καλογεροπούλου, Μάικ Κένι “Το αγόρι με τη βαλίτσα”. Γράφει η Ελισάβετ Τάρη

 

 Ελισάβετ Τάρη

Το προσφυγικό ζήτημα στις μέρες μας έχει πάρει διαστάσεις ενός από τα μεγαλύτερα δράματα της ανθρώπινης ιστορίας. Ένα βιβλίο μπορεί να είναι ένα έναυσμα για να μας μεταφέρει μηνύματα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και σεβασμού στον ανθρώπινο πόνο.

Το βιβλίο αυτό, «Το αγόρι με τη βαλίτσα»,  μας δίνει την ευκαιρία να  μιλήσουμε στα παιδιά  για τους πρόσφυγες και την αναγκαστική μετανάστευση.  Ένα θέμα τόσο επίκαιρο που αφορά όλους μας, ως άτομα και ως κοινωνία, γιατί έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές.

Ο μικρός Ναζ, o ήρωας της ιστορίας μας, ζει ευτυχισμένος στο χωριό του σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής, όταν ξαφνικά ξεσπά ο πόλεμος. Η οικογένειά του αναγκάζεται να φύγει για να σωθεί. Ο Ναζ ονειρεύεται ταξίδια σαν τον Σεβάχ τον Θαλασσινό.  Όμως το ταξίδι αυτό που θα ζήσει είναι διαφορετικό και μοιάζει με οδύσσεια.  Διασχίζει ερήμους, χιονισμένα βουνά και αφρισμένες θάλασσες, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο για να συναντήσει επιτέλους τον μεγαλύτερο αδερφό του.

Στη βαλίτσα του κουβαλάει τις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του. Από τα παραμύθια του πατέρα του παίρνει δύναμη για να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα.  Μέσα από το παιδικό βλέμμα του Ναζ παρακολουθούμε μια συγκινητική , αλλά και συχνά διασκεδαστική ιστορία.

Το βιβλίο αποτελεί μια διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου από το ομώνυμο πολυβραβευμένο θεατρικό έργο του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Μάικ Κένι. Η εικονογράφηση από τον εικαστικό Βασίλη Σελιμά είναι σχέδια με μολύβι στο χαρτί, ασπρόμαυρα,  εκτός από το εξώφυλλο. Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ-2016.

Ένα βιβλίο συγκλονιστικό που δεν αφήνει αδιάφορους μικρούς, αλλά και μεγάλους αναγνώστες. Μια ιστορία που μας δίνει ένα μάθημα για το τι σημαίνει προσφυγιά, τι σημαίνει το να είσαι γονιός, τι σημαίνει το να είσαι παιδί και τέλος τι σημαίνει αγάπη.

Απολαύστε το!

banner-article

Ροη ειδήσεων