Πολιτισμός

Ο Λάζαρος Κουμπουλίδης για το ιστορικό μυθιστόρημα “Χαλαμονή” του Αντώνη Παυλίδη

Ο Λάζαρος Κουμπουλίδης, συντονιστής στην παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος  “Χαλαμονή” του Αντώνη Παυλίδη  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, είπε για το βιβλίο προλογίζοντας: 

Η ΧΑΛΑΜΟΝΗ  είναι ένα παράθυρο στην Ιστορία. Στην Ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, της προσφυγιάς, της Πόλης που αποτέλεσε επίκεντρο του Ελληνισμού, της Πόλης που υποχρεώθηκαν εν τέλει οι Έλληνες να εγκαταλείψουν.

Η ΧΑΛΑΜΟΝΗ είναι μια ευκαιρία σε όσους δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στον τόπο των προγόνων τους, να ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και να γνωρίσουν τον μαρτυρικό Πόντο και τους Πόντιους με τα μάτια του  συγγραφέα και των ηρώων τους.

Η ΧΑΛΑΜΟΝΗ  ανήκει σε αυτήν την κατηγορία του ιστορικού μυθιστορήματος, όπου όμως η ιστορία κατέχει την πρωταρχική θέση και στόχος του συγγραφέα είναι αυτή να αποκαλυφθεί στον αναγνώστη και να τον καταστήσει μύστη εκείνων των ιστορικών γεγονότων, που συντάραξαν τον Ελληνισμό της Ανατολής και εν  τέλει διέσωσαν τον Ελλαδικό χώρο με το μπόλιασμα των ξεριζωμένων προσφύγων και της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής κουλτούρας που κουβάλησαν μαζί τους στη Μάνα Ελλάδα.

Η ΧΑΛΑΜΟΝΗ δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει και να υποβάλλει τον αναγνώστη με περίτεχνο σενάριο. Το σενάριο είναι η ίδια η ΖΩΗ. Μια πραγματικότητα που δυστυχώς ξεπερνά συχνά και τη φαντασία. Υπό αυτή την έννοια ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την ιστορία μιας οικογένειας, της δικής του οικογένειας όχι για να τραβήξει πρόσκαιρα την προσοχή του αναγνώστη και να κεντρίσει το ενδιαφέρον, αλλά ως όχημα για να μιλήσει για την Ιστορία ενός ολοκλήρου γένους, ενός Γένους που υπέστη Γενοκτονία από τον ίδιο προαιώνιο εχθρό της Ανθρωπότητας, από το Τέρας που έχει γεμίσει την Ιστορία με ανθρώπινα θύματα, το Τέρας του Εθνικισμού.

Αυτή είναι και η διττή χρησιμότητα που κάνει αυτό το βιβλίο πολύτιμο: Η ΧΑΛΑΜΟΝΗ  δεν είναι  μονάχα μια ιστορική καταγραφή. Είναι και ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ. Μια προφητεία για το μέλλον που επιφυλάσσει το Τέρας του Εθνικισμού για τους λαούς, μια προφητεία για τους δρόμους της προσφυγιάς που και τότε και τώρα άνθρωποι κατατρεγμένοι, άνθρωποι κυνηγημένοι, οικογένειες ξεκληρισμένες, παιδιά σε απόγνωση και γέροι σε απελπισία αναγκάζονται να πάρουν ξανά και ξανά σε μια αέανη διαδρομή χωρίς τέλος και κατά κανόνα χωρίς γυρισμό.

Σήμερα που το Τέρας του Εθνικισμού βρυχάται ξανά σε όλη την Ευρώπη και τον Κόσμο, αναζητώντας νέα θύματα, βιβλία σαν τη ΧΑΛΑΜΟΝΗ  αποτελούν όπλα στη φαρέτρα των ανθρώπων που μάχονται για μια Ελεύθερη και Ειρηνική Κοινωνία.

«Λαός που δεν γνωρίζει ή ξεχνά την Ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει» Σανταγιάνα – Ισπανός φιλόσοφος

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας