Βέροια

Συμβουλευτική Ψυχολογία και Κοινωνικά Ευάλωτες Ομάδες: Κάνοντας το Αόρατο Ορατό

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας συμμετείχε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με τίτλο: «Συμβουλευτική Ψυχολογία και Κοινωνικά Ευάλωτες Ομάδες: Κάνοντας το Αόρατο Ορατό», το οποίο διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου 2018.

Το θέμα του Συνεδρίου εστίασε στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά, βιώνουν τον στιγματισμό, την υποτίμηση αλλά και πρακτικές κοινωνικής καταπίεσης, περιθωριοποίησης και αποκλεισμού, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και στην ποιότητα της ζωής τους. Συνήθως, πρόκειται για ανέργους, αστέγους, άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια προβλήματα υγείας, άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, αποφυλακισμένους, χρήστες και πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, κακοποιημένες γυναίκες, θύματα εμπορίας, πρόσφυγες.

Η ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου παρουσίασαν την εισήγηση με θέμα: “Συμβουλευτική και δημιουργικότητα μέσω του ψυχοδράματος σε γυναίκες θύματα βίας”, στο πλαίσιο της θεματικής “Συμβουλευτική και Θυματοποίηση/Κακοποίηση”.

Με δεδομένο ότι πίσω από κάθε ατομικό πρόβλημα συχνά υπάρχει ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, στόχος του Συνεδρίου ήταν, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση και η ενθάρρυνση των ατόμων που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες για ανάληψη πρωτοβουλιών για προσωπική και κοινωνική/πολιτική δράση, ώστε να γίνουν «κοινωνικά ορατά». Προς την κατεύθυνση αυτή, αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και εμπειριών.

banner-article

Ροη ειδήσεων