Κοινωνία

Από τη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας

Του Σεραφείμ Τσιώνου

Την Πέμπτη 1 Νοέμβρη στη συνάντηση της Υπουργού εργασίας με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας έκανε παρέμβαση επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους συνταξιούχων και εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Καταρχάς τέθηκε από τους συνταξιούχους το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων που λεηλατήθηκαν ανελέητα απ’ αυτή την κυβέρνηση και τους προκατόχους της. Επίσης, τέθηκε το θέμα της εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας που έβγαλε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051 και 4092/12 και παράνομες τις περικοπές που επιβλήθηκαν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ζητήθηκε η κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/16) και Αχτσιόγλου (Ν.4488/17). Ζητήθηκε επίσης να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα σε μισθούς και δώρα με πολιτική απόφαση-λύση και χωρίς προϋποθέσεις ή άλλα νομικά τεχνάσματα-κωλύματα.

Μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις αρχίζοντας με την πανελλαδική απεργία που κηρύχθηκε για τις 14 Νοέμβρη ημέρα Τετάρτη (συγκέντρωση στην Καρδίτσα ώρα 11πμ στην κεντρική πλατεία). Συνεχίζοντας με συγκέντρωση όλων των συνταξιούχων Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης στη Θεσσαλονίκη στις 19 Νοέμβρη (ημέρα Δευτέρα και ώρα 11πμ στο άγαλμα Βενιζέλου) και με Πανελλαδική-Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στη Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στα αιτήματα των συνταξιούχων η υπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση κάνει συζητήσεις με τους δανειστές ώστε μόνο για το 2019 να μη γίνουν περικοπές των συντάξεων (αν και εμμέσως τη διέψευσε την επομένη η εκπρόσωπος του ΔΝΤ). Ενώ για τα αναδρομικά δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δοθούν.

Διέξοδο λοιπόν, στα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων μπορεί να δώσει μόνο η μαζική και συντονισμένη πάλη τους ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές, η διεκδίκηση αυξήσεων στις συντάξεις και η επαναφορά τους στα προ κρίσης και άδικων μειώσεων επίπεδα, δωρεάν υγεία και περίθαλψη για όλους. Άλλωστε τα παράνομα παρακρατηθέντα ποσά στον τομέα της υγείας τα κερδίσαμε πίσω με τον αγώνα μας μέσα από τα συνταξιουχικά σωματεία και τη Σ.Ε.Α. των ομοσπονδιών μας.

Η λύση επομένως βρίσκεται στην κλιμάκωση του αγώνα μας με προμετωπίδα το σύνθημα της Σ.Ε.Α. «ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!»

Ο Σεραφείμ Τσιώνος είναι  Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Καρδίτσας

banner-article

Ροη ειδήσεων