Λογοτεχνία Ρεπορτάζ

Απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι του 8ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού της Βέροιας

 

Έπεσε η αυλαία για τον 8ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποιήματος και Διηγήματος “Δημήτριος Βικέλας” στη Βέροια, με την απονομή των βραβείων και των επαίνων  στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης. Συνδιοργανωτές του Διαγωνισμού ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας Ευγενία Καβαλάρη έδωσε προλογίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του διαγωνισμού, που ήταν ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων αλλά και το εύρος του χώρου αποστολής, αφού κάλυπτε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Ευχαριστώντας την Κριτική Επιτροπή που αποτελούνταν από τους: Μιχάλη Γκανά, Δημήτρη Κοσμόπουλο, Μιχάλη Μπακογιάννη, Σοφία Νικολαΐδου, Παντελή Τσαλουχίδη και Αντώνη Φωστιέρη, για το επίπονο έργο της, έδωσε το στόχο ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού, που είναι η συνειδητοποίηση της δύναμης στη γραφή των διαγωνιζομένων αλλά και η συνάντησή τους με σημαντικά ονόματα της Κριτικής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Λεωνίδας Ακριβόπουλος έδωσε σύντομα την πορεία του Διαγωνισμού από το ξεκίνημά του με τον εντυπωσιακό αριθμό των 2800 συμμετοχών μέχρι σήμερα, μιλώντας για ένα ταξίδι στο χώρο της Λογοτεχνίας, που μόνο σημαντικές εμπειρίες μπορεί να δώσει.

Ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης μίλησε για τις μέχρι τώρα συμμετοχές του στην Επιτροπή, για το πλήθος των διαγωνιζομένων, 258 νέοι ποιητές φέτος, αλλά και για την ίδια την ποίηση που έχει αναχθεί μέσα από πολλαπλούς πανελλήνιους  διαγωνισμούς σε μια… «λαϊκή τέχνη».

Ο φιλόλογος και κριτικός Παντελής Τσαλουχίδης διαπίστωσε μιλώντας για το διήγημα πως οι 135 συμμετοχές φέτος είχαν ένα υψηλότερο επίπεδο από άλλες χρονιές, με έντονη όμως εσωστρέφεια και έλλειψη κοινωνικού προβληματισμού.

Μετά την απονομή των βραβείων και των επαίνων η βραδιά έκλεισε με τραγούδια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας, αφού ήταν αφιερωμένη σ’ αυτόν. Από μαθητές του σχολείου και το Διευθυντή τους Γιάννη Γεωργουδάκη ακούστηκαν «Τα μαλαματένια λόγια» του Γιάννη Μαρκόπουλου από τη «Θητεία», το «Θα σε ξανάβρω στους μπαχτσέδες» του Ηλία Ανδριόπουλου από το «Γράμματα στον Μακρυγιάννη» και το «Ποιος τη ζωή μου» του Μίκη Θεοδωράκη από «Τα τραγούδια του Αγώνα».

Ακολουθούν τα ονόματα όσων πήραν βραβεία και επαίνους στον 8ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό.

Ποίηση

Διήγημα

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας