Βέροια Ρεπορτάζ

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Βέροιας τίμησε τους αγωνιστές του ΟΧΙ και της Εθνικής Αντίστασης

Μετά τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στη Βέροια για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Βέροιας τίμησε τους αγωνιστές του ΟΧΙ και της Εθνικής Αντίστασης, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελιάς της πόλης, με σημείο αναφοράς το άγαλμα του αντάρτη, που σηματοδοτεί τους λαϊκούς αγώνες.

Με μια έκθεση φωτογραφιών που αγκάλιαζε τα γεγονότα από το Αλβανικό Μέτωπο μέχρι την Κατοχή, την Εθνική Αντίσταση και την Απελευθέρωση, δημιουργήθηκε για τους παρισταμένους, που στέκονταν να μελετήσουν τις φωτογραφίες, η ανάλογη συναισθηματική προετοιμασία.

Με παρουσιάστρια της εκδήλωσης την Κωνσταντία Αμπατζόγλου και μετά από πρόλογο του Νίκου Μαργαρίτη που εκπροσωπούσε το ΚΚΕ, ο κεντρικός ομιλητής Μπάμπης Λαζαρίδης πήρε το λόγο και πρόβαλε τα γεγονότα μέσα από άλλο πρίσμα, αυτό των λαϊκών αγώνων, τιμώντας εκείνους που έγραψαν Ιστορία, κόντρα στη δύναμη των κατακτητών.

Ο ομιλητής έδωσε την ατμόσφαιρα της εποχής πριν από την ημέρα του μεγαλειώδους ΟΧΙ, που όπως τόνισε ήταν του λαού, και όχι του δικτάτορα Μεταξά. Ο Μεταξάς αναγκάστηκε να το υιοθετήσει γνωρίζοντας ποια ήταν η αυθόρμητη λαϊκή βούληση.

Το Αλβανικό ‘Επος, με την παλλαϊκή  συμμετοχή, η στάση της κυβέρνησης αργότερα και η αναχώρησή της στη Μέση Ανατολή μαζί με τη βασιλική οικογένεια και τον πλούτο της χώρας, που μεταφέρθηκε εκεί, η Εθνική Αντίσταση, με τις ατέλειωτες θυσίες των αγωνιστών της, η νίκη και η απελευθέρωση, που βρήκε τους αληθινούς νικητές, τους λαϊκούς αγωνιστές, υπόλογους για τις πράξεις τους, ήταν τα σημεία που τονίστηκαν ανάγλυφα, με  συχνές αναφορές και σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή της Ημαθίας.

“Γι’ αυτό γιορτάζεται η μέρα έναρξης του αγώνα και όχι η μέρα της Απελευθέρωσης, είπε ο ομιλητής, γιατί, αν γιορταζόταν η Απελευθέρωση, τότε έπρεπε να αποδοθεί δικαιοσύνη και τιμή σ’ αυτούς που πραγματικά απελευθέρωσαν την πατρίδα.”

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον αδριάντα του αντάρτη υπό τους ήχους του τραγουδιού «Επέσατε θύματα» και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων