Απόψεις

“Οι ήρωες του Αλβανικού Μετώπου” γράφει ο Γιώργος Ουρσουζίδης

Γιώργος Ουρσουζίδης

        Από την αρχαιότητα είναι γνωστό, ότι μετά την μάχη ακολουθούσε εκεχειρία για την περισυλλογή των νεκρών και την προετοιμασία για το στερνό τους ταξίδι.

Χρέος ιερό, και υπέρτατο καθήκον των συντρόφων που επέζησαν,  προς  τους  ήρωες  που  έπεσαν  την ώρα της μάχης.

Δεν ήταν λίγοι οι ήρωες που έχασαν τη ζωή τους στα βουνά της Αλβανίας,  7.948 ψυχές αντιστάθηκαν γενναία και έπεσαν εναντία στον γερμανοϊταλικό  φασισμό.

Υπερασπίστηκαν στο ακέραιο την τιμή της Πατρίδας, αποτελώντας  παράδειγμα  για τους  λαούς  της οικουμένης.

Η οφειλόμενη τιμή στους νεκρούς ήρωες του Έπους του ΄40 δεν αποδόθηκε, ενταφιασμένοι όπως-όπως στο χιόνι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, τα οστά των ηρώων βρίσκονται διάσπαρτα στις κορυφές τις Αλβανίας, στην Τρεμπεσίνα, στο Πόγραδετς, στο 731, στην Κλεισούρα, στα υψώματα του Μπούμποβι, στο Σπατ, στην Κορυτσά, στην πεδιάδα του Βούρκου.

Μετά από 78 χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου του 2018, πραγματοποιήθηκε ο ενταφιασμός των οστών 573 Ελλήνων αγωνιστών στο στρατιωτικό κοιμητήριο Κλεισούρας, πλέον των 100 που ήδη είχαν ταφεί στις 13 Ιουλίου του ιδίου έτους στο Αργυρόκαστρο.

Η προσπάθεια ταυτοποίησης και απόδοσης της οφειλόμενης τιμής, αποτελεί χρέος ιερό.

Μετά το 1940 το Ιταλικό υγειονομικό συγκέντρωσε τα οστά των δικών τους  και των δικών μας, σε μεγάλα νεκροταφεία με την επιγραφή:

«Εχθροί στον πόλεμο, σύντροφοι στο θάνατο»

           Αιώνια η μνήμη τους !

Βέροια 28.10.2018

Ουρσουζίδης  Ν. Γιώργος

Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

*   Στη μνήμη των ηρώων του έπους του ΄40 και του Λοχία Τσιφλίδη Ι. Κωνσταντίνου  του 90ου Σ.Π., αδελφού της γιαγιάς Συμέλας, που έπεσε την 21-01-1941 στο ύψωμα Κιόφε Σοφιούτ (υψ.1.234) βορειοανατολικά  του  Μπούμπεσι.

banner-article

Ροη ειδήσεων