Βέροια

Τασούλα Χριστοδούλου – 28 χρόνια Βιβλιοπωλείο “Ηλιοτρόπιο” στη Βέροια

Ακολουθώντας την «τροχιά» του βιβλίου στους πνευματικούς ορίζοντες των καιρών!

Αν το βιβλιοπωλείο παραλληλιζόταν με μια νοερή … «αίθουσα αναχωρήσεων», με όχημα το βιβλίο, τότε η Τασούλα Χριστοδούλου θα ήταν οπωσδήποτε η υπεύθυνη στην «έκδοση εισιτηρίων» για κάθε μοναδικό ταξίδι που υπόσχεται ο μαγικός κόσμος της ανάγνωσης στους δικούς του «επιβάτες», κάθε κουλτούρας, κάθε ηλικίας, κάθε «προορισμού»!
Κάπως έτσι το δικό της  βιβλιοπωλείο, το  «Ηλιοτρόπιο», γεμάτο από ποικίλο υλικό, όπου μπορείς να βρεις οτιδήποτε,  από το πιο ασήμαντο μέχρι το πιο σημαντικό, ένας  χώρος  πολύχρωμος, με ιδιαίτερη αισθητική,  είναι ένα κομβικό σημείο στην τοπική αγορά του βιβλίου, στο κέντρο της Βέροιας, που εδώ και 28 χρόνια έχει αποδείξει ότι σαν κυριολεκτικό ηλιοτρόπιο ακολουθεί την νοητή «τροχιά» του βιβλίου, στους πνευματικούς ορίζοντες των καιρών!

Η ίδια η Τασούλα Χριστοδούλου,  γυναίκα δυναμική,  έχει ταυτίσει τη ζωή της με το  βιβλιοπωλείο. Διατηρεί χαμηλούς τόνους στην προβολή της επιχείρησής της, που γνωρίζει πια πως βαδίζει εδώ και  πολλά χρόνια στο δρόμο της επιτυχίας.

Η faretra.info επισκέφθηκε το «Ηλιοτρόπιο» και μίλησε με την ιδιοκτήτρια για την πορεία του  βιβλιοπωλείου και τις δυνατότητές του, καθώς και για το ίδιο το βιβλίο αλλά και για την αγάπη της  γι’ αυτό, που στάθηκε η αιτία για να ασχοληθεί με μια ανάλογη επιχείρηση.

ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Το «Ηλιοτρόπιο» συμπληρώνει 28 χρόνια ζωής, αφού ξεκίνησε να μπαίνει στην αγορά της πόλης από το 1990, δίπλα στους σταθμούς αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ.

Όπως ομολογεί η κ. Χριστοδούλου, η αφορμή για το άνοιγμα του καταστήματος ήταν μάλλον συγκυριακή, καθώς η ίδια είχε σπουδάσει λογιστικά και εργαζόταν ως λογίστρια μέχρι τότε.  Το γεγονός ότι κοντά στο 1990 έμεινε χωρίς δουλειά την εξώθησε στο τολμηρό εγχείρημα να ανοίξει τη δική της επιχείρηση, έχοντας το μεράκι για το βιβλίο, που όπως αποκαλύπτει την ακολουθεί από τα παιδικά της ακόμα χρόνια, αλλά και τις γνώσεις λειτουργίας μιας επιχείρησης, λόγω της προϋπηρεσίας στο χώρο της λογιστικής.

«Με βοήθησε πάρα πολύ το γεγονός ότι τελείωσα λογιστικά, δούλεψα σε λογιστήρια και ήξερα λίγο-πολύ πώς θα κινηθώ οικονομικά. Με βοηθούσε στο να κάνω τις αγορές μου, να στήσω ένα μαγαζί χωρίς να έχει μεγάλα «ανοίγματα», για να μπορέσω να τα καλύψω, και παράλληλα το ότι αγαπούσα το βιβλίο και διάβαζα με βοήθησε στο να μπορέσω να επιλέξω κάποια βιβλία…» τονίζει χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για μια αειφόρα επιχείρηση που μπορεί και αντιστέκεται σε καιρούς πολλαπλών κρίσεων και δε φαίνεται να έχει υποστεί πλήγμα, ιδίως από την οικονομική.

«Πιστεύω ότι στέκομαι καλά, μπορώ να ανταπεξέλθω άνετα στα έξοδά μου, μπορώ να δώσω άνετα τους μισθούς στους υπαλλήλους μου. Μπορώ να είμαι μέσα στην πόλη μου και να μπορώ να εξυπηρετώ τον κάθε πελάτη μου, έτσι ακριβώς, όπως θέλει. Είναι σημαντικό να μπορείς να βοηθάς τους πελάτες σου να βρουν αυτό που θέλουν στην πόλη τους, χωρίς να ψάχνονται…» καταθέτει.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ… «ΙΕΡΟ»!

Αναφερόμενη στην πρωταρχική αγάπη της για το διάβασμα διαβεβαιώνει ότι το βιβλίο ήταν πάντα για κείνη κάτι το «ιερό».

«…Η αγάπη μου γι’ αυτό ξεκίνησε από ένα βιβλίο που το έτυχα σε μια βασιλόπιτα στο σχολείο. Επειδή μου είπε ο δάσκαλος ότι έπρεπε να κάνει κύκλο, ότι έπρεπε, αφού το διαβάσω, να το δανείσω και στους άλλους συμμαθητές μου, τελικά το ‘χασα… Ήταν «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Όταν συναντηθήκαμε μετά από πολλά χρόνια με τους συμμαθητές μου του Δημοτικού, τους είπα “Όποιος έχει αυτό το βιβλίο να μου το φέρει. Θα του δώσω δέκα!”. Το βιβλίο, όμως, που σήμαινε τόσα για μένα, δε βρέθηκε ποτέ…» είναι τα λόγια της.

Ό,ΤΙ ΖΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Τασούλας Χριστοδούλου αλλά και όσα κατέγραψε ο φωτογραφικός μας φακός, το «Ηλιοτρόπιο» εξυπηρετεί τα πάντα. Δηλαδή ό,τι χρειάζεται ένας μαθητής, από το μολύβι, το στυλό, τη σβήστρα του… το βιβλίο του.
Το πρώτο βιβλίο του παιδιού, από μηνών ακόμα, μέχρι και βιβλία για όλες τις ηλικίες.
Και βέβαια υπάρχει μεγάλη γκάμα χαρτικών, ειδών πρώτης ανάγκης που στηρίζουν όχι μόνο τον μαθητή αλλά και κάθε επαγγελματία του γραφείου.
Ωστόσο η ίδια δείχνει να αγαπά πιο πολύ το κομμάτι των πωλήσεων του βιβλίου, παρά του εξοπλισμού γραφικής ύλης, που όμως και χωρίς αυτόν δε θα στεκόταν η επιχείρηση άνετα.

«…Κάποτε είχαμε φτάσει, σε κάποιες χρονιές, να είναι ο τζίρος μας το 80% σε βιβλία και το 20% σε χαρτικά. Δε με ένοιαζε. Δε με ενδιέφεραν τόσο τα χαρτικά. Τώρα όμως το φέραμε στο 50-50%, αναγκαστικά. Είναι η ανάγκη του πελάτη να πάρει πρώτα τα απαραίτητα για το παιδί του στο σχολείο, και μετά το βιβλίο, είτε αυτό είναι εξωσχολικό, είτε είναι ένα βοήθημα, το οποίο επίσης έχει μεγάλη κινητικότητα, καθώς, τώρα πια, το παίρνουν από την Πρώτη Δημοτικού…» αποκαλύπτει.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ… ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ «ΔΡΟΜΟ»!

Όπως αποκαλύπτει, τα παιδικά βιβλία έχουν μεγαλύτερη ζήτηση κι αυτό – συμπληρώνει – είναι πάρα πολύ καλό, γιατί, όταν ένα παιδί ξεκινάει να διαβάζει, παραμένει και αργότερα αναγνώστης, αγαπάει το βιβλίο και θα μείνει στο βιβλίο.

«…Ας έχει όλα τα σύγχρονα μέσα θέασης και κοινωνικής δικτύωσης, που δε θα το αφήνουν ανεπηρέαστο, αλλά θα βρει το χρόνο να ανοίξει και ένα βιβλίο και είναι προς τιμήν του καθενός ν’ αγοράζει για ένα παιδί και ένα βιβλίο, πέρα από άλλα δώρα, δημιουργώντας τον αυριανό βιβλιόφιλο…» υπογραμμίζει η κ. Χριστοδούλου.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ & ΑΠΛΟΧΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η Τασούλα Χριστοδούλου είναι τις περισσότερες φορές παρούσα σε βιβλιοπαρουσιάσεις, προσφέροντας αυτή στο κοινό τα βιβλία. Όπως επισημαίνει δεν πρόκειται για πολιτική marketing ή κάποιο άλλο επικοινωνιακό τρικ αλλά μια ακόμη επιβεβαίωση της θεωρίας της γύρω από το διάβασμα, που όπως υποστηρίζει το βιβλίο ανήκει σε όλο τον κόσμο και γι’
αυτό προτάσσει ανοιχτά τον αφειδή δανεισμό αλλά πιστοποιεί και την προσωπική αναζήτησή της για τη διαδρομή συγγραφής, την προσωπικότητα, τα ερεθίσματα και τις αφορμές του συγγραφέα.

«…Δεν μπορείς να μείνεις στο θέμα ότι πουλάς ένα βιβλίο. Εμένα θα με ενδιέφερε να γνωρίσω κι αυτόν που έγραψε αυτό το βιβλίο. Να συνομιλήσω μαζί του και να δω και κάποια άλλη πλευρά του, πέρα από το βιβλίο. Μ’ ενδιαφέρει να γνωρίζω συγγραφείς, κι αυτό θεωρώ ότι είναι το μεγάλο κέρδος από τις συμμετοχές μου στις βιβλιοπαρουσιάσεις.  Άλλωστε, κάτι τέτοιο πιστεύω πως θέλουν και οι πελάτες μου…» τονίζει .

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ – ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΧΕΣΕΙΣ ΖΩΗΣ

Τελευταία  η κ. Χριστοδούλου συμμετέχει στην προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας Λέσχης Ανάγνωσης για τη Βέροια. Όπως σημειώνει, έχει παρακολουθήσει μια αντίστοιχη Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου στη Φλώρινα, μιας ομάδας διαφόρων ηλικιών, επαγγελμάτων και μορφωτικών επιπέδων.

«…Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, επειδή είμαστε πολλοί που το διαβάζουμε, το να καθίσουμε και να το συζητήσουμε μεταξύ μας -γιατί καθένας βλέπει διαφορετικά πράγματα μέσα σ’ ένα βιβλίο- βοηθάει όλους να το δουν από μια άλλη οπτική γωνία. Δε μας ενδιαφέρει τόσο να συζητήσουμε το λόγο για τον οποίο γράφτηκε το βιβλίο, όσο τον τρόπο, αλλά και όσα προσφέρει στον καθένα μας. Και έπειτα πιστεύω ότι  μέσα από μια ομάδα δίνεις και παίρνεις κάποια πράγματα, χτίζονται σχέσεις. Άρα, αυτό είναι ένα δεύτερο κέρδος, πολύ σημαντικό. Τελευταία, κάναμε μια πρώτη κίνηση στο «εκτός χάρτη», καλώντας τη συγγραφέα Νόρα Πυλόρωφ, που έχει την εμπειρία της οργάνωσης μια Λέσχης Ανάγνωσης, δημιουργώντας σ’ αυτήν τη συνάντηση  κι έναν πρώτο πυρήνα της αυριανής Λέσχης, που θέλουμε να φτιάξουμε…» υπογραμμίζει.

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ

Όπως αναφέρει η κ. Χριστοδούλου, ανατρέποντας παγιωμένες φήμες, το αναγνωστικό κοινό δεν είναι μόνο γυναικείο. Υπάρχουν και άντρες που διαβάζουν πάρα πολύ, αλλά όπως εξηγεί, άλλο το βιβλίο που διαβάζει ένας άνδρας κι άλλο το βιβλίο που διαβάζει μια γυναίκα, αν και όπως σημειώνει,  υπάρχουν και γυναίκες που διαβάζουν «βαριά» βιβλία, όπως ιστορικά, επιστημονικά, φιλοσοφικά κ.α.

«…Έχουμε, ειδικά στη Βέροια,  κοινό που διαβάζει. Κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι έχουμε την καλύτερη Δημόσια Βιβλιοθήκη παγκοσμίως»! 

Όσον αφορά στο ρόλο του βιβλίου στη συλλογική και στην προσωπική ζωή, ως καθοριστικού παράγοντα πολιτισμού, η κ. Χριστοδούλου μιλάει για μια ριζική διαμόρφωση της ζωής του αναγνώστη.

«…Το βιβλίο σού αλλάζει τη ζωή. Σε βάζει σε άλλη ατμόσφαιρα, σε άλλο κόσμο. Είναι ένας… “φίλος” που τον συναντάς και τον αποχωρίζεσαι όποια ώρα θέλεις, ανοίγοντας και κλείνοντας το βιβλίο. Είναι πάντα δίπλα σου και δεν είναι απαραίτητο να είναι δικό σου, έχοντάς το αγοράσει εσύ. Γιατί …”ένα βιβλίο δεν έχει σπίτι”, λέει ένας φίλος μου, ο Ακρίβος, ο συγγραφέας…Έχει μόνο ένα ράφι, που κάθεται και ξεκουράζεται”. Και μετά αλλάζει συνεχώς χέρια. Δανείστε βιβλία. Μη φοβάστε. Τα βιβλία είναι για να διαβάζονται. Δεν είναι για να κάθονται στο ράφι και να στολίζουν…» καταλήγει!

 far

Φωτογραφίες – videο: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας