Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης και το καινούριο του βιβλίο “Λεωφορείο”, σε μια ιδιαίτερη “στάση” στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών στη Βέροια, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης συνομίλησε με το αναγνωστικό κοινό, μέσα από μια  ιδιαίτερη πραγματικά παρουσίαση του καινούριου του βιβλίου «Λεωφορείο», εκδόσεις Πατάκη.

Η αρχιτέκτων Φιλιώ Κατσαβουνίδου κι ο ηθοποιός Αντώνης Μομπαϊτζής παρουσίασαν το βιβλίο με τρόπο εύστοχο και ελκυστικό. Η διεισδυτική ματιά της Κατσαβουνίδου και η αναλυτική της δυνατότητα έδεσαν με την εξαιρετική φωνή του Μομπαϊτζή, που διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα ζωντανεύοντας το κείμενο.

Προλογίζοντας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο ο Γιάννης Ναζλίδης είπε: «Είναι βασανιστικό να μιλήσεις για ένα οικοδόμημα που λέγεται Σκαμπαρδώνης. Μαζεύει αινίγματα, ερωτηματικά και τα κάνει ποιήματα.» […]

Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί το σκηνικό αλλά βαθύτερα και την πρωταγωνίστρια του βιβλίου, μαζί με τις εικόνες και τις μνήμες του συγγραφέα, η Φιλιώ Κατσαβουνίδου είπε για την πόλη: «Αν και η Βέροια είναι αρχαιότερη από τη Θεσσαλονίκη, είναι δορυφόρος της. Μνήμες και εμπειρίες μας τις έχουμε συνδέσει με τη Θεσσαλονίκη, μας κάνει να αισθανόμαστε παιδιά της, παρόλο που δεν έχουμε γεννηθεί εκεί.»

Και συνέχισε λέγοντας για το «Λεωφορείο»: «Βιβλίο σπονδυλωτό. Είναι μια χαρτογράφηση της Θεσσαλονίκης. Η διαδρομή του λεωφορείου 10 παραμένει αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο και το στοιχειώνει.

Βιβλίο αυτοβιογραφικό. Καθώς μέσα στο λεωφορείο μπαινοβγαίνουν πρόσωπα, πόσο μπερδεύεται το πραγματικό με το μη πραγματικό…

Η γραμμική αφήγηση συχνά ανατρέπεται, ο άνθρωπος και η πόλη σμίγουν στην ίδια επιφάνεια…»

Κάνοντας αναφορά η Κατσαβουνίδου και σε άλλους συγγραφείς που μίλησαν για τη Θεσσαλονίκη, Πεντζίκη και Ιωάννου, είπε χαρακτηριστικά για τον Σκαμπαρδώνη: «Ο συγγραφέας μάς κάνει να σκεφτούμε το ορατό της πόλης δεμένο με την αύρα του παρελθόντος. Η αντικειμενική πόλη δεν υπάρχει, τη φτιάχνει με το δικό του υλικό. Είναι η προσωπική όραση που μας κάνει να βλέπουμε αλλιώς τα πράγματα.»

Ειδικά μιλώντας για τη γλώσσα του συγγραφέα, γλώσσα ατελεύτητου πλούτου, τη χαρακτήρισε με θαυμασμό «πολύχρωμη πολυφωνική ορχήστρα».

Τα αποσπάσματα που διαβάστηκαν από τον Αντώνη Μομπαϊτζή φώτισαν το κείμενο, ζωντανεύοντας ιδιαίτερες στιγμές του, περιγραφής ή στοχασμού, με το ιδιαίτερο λεπτό χιούμορ που διαπερνά τα βιβλία του Σκαμπαρδώνη.

Κέλυφος καταφυγής και οδόφραγμα σε όσα συμβαίνουν έξω ονόμασε το «Εκκοκκιστήριο Ιδεών» ο συγγραφέας, παίρνοντας τον λόγο, χαρακτηρίζοντας τον οικοδεσπότη, τον Γιάννη Ναζλίδη, άνθρωπο της γενναιοδωρίας.

Ξεκινώντας να αποκαλύπτει πώς συνέλαβε την ιδέα της γραφής του βιβλίου του πήγε  πέντε χρόνια πίσω, καθώς μπαίνοντας μια μέρα στο 10 (Χαριλάου – Σταθμός) ένιωσε να εκρήγνυνται μέσα του μνήμες, περιστατικά, καταστάσεις…

«Μου ήρθε η ιδέα να γράψω τις μνήμες μου από κάθε στάση. Από κάθε στάση αναδύονταν εικόνες που δεν μπορούσα να χειραγωγήσω. Άπειρα δρομολόγια. Εικόνες, σκηνές από τα δρομολόγια μιας ζωής.

Καθώς η ζωή περιέχει και το δράμα και την κωμωδία, διασχίζοντας το χρόνο των δεκαετιών, έπρεπε να γίνει ένα παλίμψηστο από θραύσματα…»

Αναφερόμενος στο στόχο που πρέπει να έχει η γραφή ενός βιβλίου είπε χαρακτηριστικά: «Στόχος πρέπει να είναι πάντα η απόλαυση του αναγνώστη».

Και για το πρόσωπο μιας πόλης: «Ο καθένας μας κουβαλά τη δική του πόλη.  Δεν υπάρχει μία Θεσσαλονίκη, μία Βέροια. Κι όλα υπακούουν στο χρόνο και στη φθορά. Ο κάθε συγγραφέας έχει τη δική του οπτική και ο καθένας συνομιλεί με την πόλη του. Η όραση είναι κομματιαστή. Θραύσματα, εικόνες της πραγματικότητας. Η μόνη πραγματικότητα είναι το βιβλίο που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο…»

Και κλείνοντας: «Τι είναι ύφος; Ύφος είναι εκείνο που κάνει ξεχωριστό ένα κείμενο. Ύφος είναι  εκείνο που διατρέχει το κείμενο και είναι η απευθείας αντανάκλαση της μοναδικότητας του συγγραφέα.

Έτσι, κάθε πόλη έχει το δικό της ύφος. Κι ο κάθε συγγραφέας μπορεί να σε πολιτογραφήσει πολίτη της πόλης του, του βιβλίου του.»

Την παρουσίαση ακολούθησε μια εξίσου ενδιαφέρουσα συζήτηση, που έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει ακόμη καλύτερα το συγγραφέα.

Φωτογραφίες: faretra.info

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης πριν από την παρουσίαση του βιβλίου του έδωσε συνέντευξη στη faretra.info, η οποία θα δημοσιευτεί σύντομα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας