Απόψεις Κόσμος

“Κοντό αμερικανικό χαλινάρι” γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Η ελληνική κυβέρνηση, νωρίτερα απ’ όσο υπολόγιζε, διαπιστώνει ότι το αμερικανικό χαλινάρι το οποίο πρόθυμα φόρεσε είναι ιδιαίτερα κοντό για να της επιτρέψει έστω και το ελάχιστο περιθώριο κινήσεων πέρα απ’ αυτό που επιτρέπει η Ουάσιγκτον.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς τη στιγμή που φάνηκε να αποδίδει η προσπάθεια για την αποκατάσταση των ελληνορωσικών σχέσεων με την ανακοίνωση της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα, από το αμερικανικό έδαφος εξαπολύθηκαν τα προειδοποιητικά πυρά:

• Από την εφημερίδα «New York Times», η οποία σε δημοσίευμά της υποστηρίζει πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εφοδίασαν την ελληνική κυβέρνηση με στοιχεία- προϊόντα υποκλοπών που, κατά το δημοσίευμα, αποδεικνύουν ότι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαβίδης λειτούργησε ως δάκτυλος της Μόσχας για την υπονόμευση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ως αποτέλεσμα αυτών των πληροφοριών, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «ΝΥΤ», η ελληνική κυβέρνηση τίναξε στον αέρα τις ελληνορωσικές σχέσεις προχωρώντας στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.
 –
• Από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον με τις δηλώσεις του υπενθύμισε πόσο στενά είναι πια δεμένη η Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε, πρώτον, να προτείνει στους Αμερικανούς να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις όπου τους εξυπηρετεί στο ελληνικό έδαφος και, δεύτερον, να περιγράφει ένα εναλλακτικό σχέδιο αμερικανικής σταθεροποίησης στα Βαλκάνια στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με τη δημιουργία στρατιωτικών συμμαχιών μεταξύ ΗΠΑ – Ελλάδας – Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ – Αλβανίας και αργότερα Σερβίας…
 –
• Από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών σημειώνεται η αμερικανική ευαρέσκεια προς την Αθήνα για τη συνδρομή της στην αντιμετώπιση των ρωσικών κακόβουλων ενεργειών στην περιοχή.
 –
Αν από όλα αυτά βγαίνει κάποιο συμπέρασμα είναι ότι η Ουάσιγκτον με τους μοχλούς πίεσης που διαθέτει εντός και εκτός της ελληνικής κυβέρνησης φροντίζει από τώρα να περιορίσει τη σημασία και τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα, αν αυτή πραγματοποιηθεί τελικά…
 –
Προσεκτικά και αμήχανα
 –
Το Μέγαρο Μαξίμου προφανώς δεν αισθάνθηκε άνετα με τις συντονισμένες αμερικανικές υπενθυμίσεις ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα – προτεκτοράτο των ΗΠΑ, όπου στο έδαφός της αλωνίζουν Αμερικανοί πράκτορες οι οποίοι τελικά επηρεάζουν – αν δεν επιβάλλουν – αποφάσεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως ήταν η απόφαση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.
 –
Δυσφορία εξέπεμψε το Μέγαρο Μαξίμου και για τα όσα (απροκάλυπτα) είπε ο υπουργός Άμυνας, περί της προσφοράς εδαφών σε περιοχές της χώρας για τη δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων. Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η δυσφορία στο Μαξίμου και για την «ιδέα» του Πάνου Καμένου περί των αμυντικών συμφωνιών των βαλκανικών κρατών (Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Ελλάδα) με τις ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλιστεί το αμερικανικό ανάχωμα εναντίον της Ρωσίας στην περιοχή.
 –
Ο απροσχημάτιστος τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Άμυνας (και κυβερνητικός εταίρος) διατύπωσε δημόσια τις ιδέες του τραυματίζουν την εικόνα μιας υπεύθυνης κυβέρνησης μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας την οποία θέλει να προβάλει ο Αλέξης Τσίπρας.
 –
Παρά τη δυσφορία και την ενόχληση, ωστόσο, οι αντιδράσεις από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν σε προσεκτικούς τόνους, τόσο ως προς το δημοσίευμα των «ΝΥΤ», για το οποίο κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαίωναν ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε στοιχεία από Αμερικανούς πράκτορες, όσο και προς τον Πάνο Καμμένο, στον οποίο οι ίδιοι κύκλοι υπενθύμισαν ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.
 –
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι από το υπουργείο Εξωτερικών δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση στα όσα ενοχλητικά είπε, μπαίνοντας σε ξένα χωράφια ο υπουργός Άμυνας από τις ΗΠΑ. Ένα σκληρό non paper το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συνταχθεί από το ΥΠΕΞ και ήταν έτοιμο προς διανομή αποσύρθηκε κατόπιν ωριμότερων σκέψεων και «διαταγών» που έφτασαν από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το μόνο που δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας είναι να ξεσπάσει κρίση με τους ΑΝΕΛΛ.

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας