Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Η συγγραφέας Νόρα Πυλόρωφ στη Βέροια, ανοίγοντας το δρόμο για μια Νέα Λέσχη Ανάγνωσης


Δήμητρα Σμυρνή

Προσκεκλημένη του Βιβλιοπωλείου «Ηλιοτρόπιο», που είχε την ιδέα δημιουργίας μιας Νέας Λέσχης Ανάγνωσης στη Βέροια, η συγγραφές Νόρα Πυλόρωφ, φέρνοντας στον τόπο συνάντησης, στο «εκτός χάρτη», πέρα από τη συγγραφική της δράση και την εμπειρία διοργάνωσης μιας τέτοιας λέσχης, συγκέντρωσε γύρω της ένα μικρό αλλά ενημερωμένο πάνω στο βιβλίο κοινό, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιδέα.

Η Τασούλα Χριστοδούλου, ψυχή του Βιβλιοπωλείου της Βέροιας «Ηλιοτρόπιο», που στήριξε και στηρίζει αμέτρητες παρουσιάσεις βιβλίων στην πόλη, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας μιας Νέας Λέσχης Ανάγνωσης, που, πέρα από την αγάπη για το βιβλίο, θα καλλιεργούσε και βαθύτερες σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της, με στόχο πάντα την πνευματική αναζήτηση.

Η Νόρα Πυλόρωφ, που βιβλίο της παρουσιάστηκε πρόσφατα και στη Βέροια, κατέθεσε την εμπειρία της πάνω στο θέμα, με λόγο απλό, εύστοχο και περιεκτικό, και με μια μοναδική ικανότητα επικοινωνίας, καταφέρνοντας με το έξυπνο και λεπτό της χιούμορ να μετατρέψει το κοινό σε μια μεγάλη και ζεστή παρέα.

Ξεκινώντας από έναν εντυπωσιακό ορισμό της Λογοτεχνίας, «Η Λογοτεχνία είναι ένα εναλλασσόμενο ρεπερτόριο μεταμφιέσεων και συμβ0λισμών», η συγγραφέας προχώρησε στο ουσιαστικό κέρδος που πετυχαίνει μια λέσχη, το δέσιμο ανάμεσα στα μέλη της, αλλά και την ψυχική απελευθέρωση και την πνευματική ενεργοποίηση.

Προτάσεις σχετικά με τη συχνότητα των συναντήσεων, τον αριθμό των βιβλίων που θα είναι αντικείμενο ανάγνωσης μέσα στη χρονιά και κατόπιν συζήτησης, τον τρόπο προσέγγισής τους, την αναγκαιότητα κάποιου προσώπου που μοιραία πρέπει να συντονίζει την όλη διαδικασία, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες από τη μεριά της κ. Πυλόρωφ και φώτισαν αρκετά το τοπίο.

Στη συνέχεια οι αλλεπάλληλες ερωτήσεις από τη μεριά των παρισταμένων, που έδειχναν το πραγματικό τους ενδιαφέρον για τη δημιουργία της λέσχης, προκάλεσαν μια συζήτηση διεξοδική, που έβρισκε πρακτικές απαντήσεις μέσα από χειρισμούς της συγγραφέως με οδηγό το βιβλίο της «Συνένοχοι».

Πλούσια συζήτηση με πολλές προσεγγίσεις που διασταυρώθηκαν, ενισχύοντας την άποψη πως στην πόλη υπάρχουν και άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο αλλά και θέλουν να μοιραστούν την πνευματική αυτή απόλαυση με άλλους.

Στο τέλος της βραδιάς η συγγραφέας υπέγραψε βιβλία της, ανοίγοντας πραγματικά το δρόμο με την παρουσία της και τις θέσεις της για την πραγμάτωση μιας Νέας Λέσχης Ανάγνωσης στην πόλη.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας