Πολιτισμός

Έμπρακτη αλληλεγγύη στους πυροπαθείς από 70 καλλιτέχνες

Η τέχνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει το κράτος, μπορεί όμως να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν, να τους δώσει ελπίδα· 70 καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους και εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πυροπαθείς από το Μάτι, την Κινέτα, τη Ραφήνα με μια σπουδαία έκθεση κόμικς και εικονογράφησης.

Η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου που κόστισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους και σε αμέτρητα ζώα, συγκλόνισε την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Τα συναισθήματα του πόνου και της θλίψης για τα θύματα είναι ακόμα νωπά. Η ελληνική παθολογία της άναρχης δόμησης και των καθυστερημένων αντανακλαστικών αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά με δραματικό τρόπο.

Erga_2 Αριστερά έργο του Mike Κάρολου και δεξιά του Στέφανου Ρόκου |

Το μόνο θετικό στοιχείο που αναδείχτηκε από την τραγωδία ήταν το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από κάθε μεριά της χώρας και από ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης, εθνικής προέλευσης, πολιτικής τοποθέτησης και οικονομικής κατάστασης προς τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας. Πολύ γρήγορα συγκεντρώθηκαν φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα, υλικά πρώτης ανάγκης για όσους έχασαν τα σπίτια τους. Οι μέρες όμως πέρασαν, οι πυρκαγιές δεν βρίσκονται πια στους τίτλους των ειδήσεων και οι ανάγκες των ανθρώπων από τις πληγείσες περιοχές δεν έχουν ακόμη καλυφθεί. Οσο για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, θα περάσουν χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Erga_1
Αριστερά, έργο του Πέτρου Μπουλούμπαση. Δεξιά, της Τζωρτζίνας Μαλαβάζου |

Εβδομήντα δημιουργοί από τον χώρο των κόμικς, της εικονογράφησης και των εικαστικών τεχνών, υπό την επιμέλεια του Κώστα Ζησιμόπουλου και της Μαργαρίτας Τρίστη, επιχειρούν, προσφέροντας έργα τους ειδικά φιλοτεχνημένα γι’ αυτό τον σκοπό, να σταθούν αλληλέγγυοι στους ανθρώπους από τις περιοχές που υπέστησαν την καταστροφή.

«Δεν υπάρχουν πολλές λέξεις που να μπορούν να χωρέσουν ή να περιγράψουν αυτό που έγινε στο Μάτι, στην Κινέτα, στη Ραφήνα. Αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να το νιώσεις.Ακόμα κι αν έχει ήδη γίνει δουλειά για την απάλυνση της κατάστασης των πληγέντων, υπάρχουν ανάγκες. Δεν είναι κάτι που πέρασε αλλά κάτι που ακόμα χρειάζεται δουλειά για να αποκατασταθεί.

Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να στήσουμε αυτή την έκθεση. Πρωτίστως για τη συλλογή χρημάτων που θα προσφέρουν άμεση ανακούφιση σε αυτούς που την έχουν ανάγκη αλλά και γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να διατηρούμε την αισιοδοξία. Οχι σε κάποια γενική ιδέα αλλά σε ό,τι μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί», εξηγούν οι διοργανωτές της έκθεσης.

Erga_3
Αριστερά, έργο του Τάσου Μαραγκού. Δεξιά, του Δημήτρη Πανταζή |

Το κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι το δέντρο με προφανή τον συμβολισμό που αφορά το τι πρέπει να γίνει την «επόμενη μέρα», ενώ τα έργα που θα εκτεθούν, θα πωλούνται όλα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ώστε να είναι προσιτά στους επισκέπτες και να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα που θα διαχειριστούν φορείς όπως το Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα, το Χαμόγελο του Παιδιού και οι Γιατροί του Κόσμου.

Και όπως διευκρινίζουν οι διοργανωτές: «Δεν θέλουμε να κάνουμε επικαιρότητα, να δώσουμε πολιτικές προεκτάσεις. Δεν θέλουμε να διορθώσουμε αυτά που δεν μπορούν να διορθωθούν. Θέλουμε απλώς να βοηθήσουμε».

Erga_4
Αριστερά, έργο της Σοφίας Τουλιάτου. Δεξιά, του Σταύρου Δάμου |

Συμμετέχουν

Μιχάλης Κουντούρης, Πέτρος Ζερβός, Σπύρος Δερβενιώτης, Τάσος Αναστασίου, Soloup, Πέτρος Μπουλούµπασης, Σοφία Τουλιάτου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Λουίζα Καραγεωργίου, Χριστίνα Νεοφώτιστου, Θανάσης Πέτρου, Κώστας Κυριακάκης, Δηµήτρης Πανταζής, Δηµήτρης Χήρας, Ηλίας Κυριαζής, Σταύρος Κιουτσιούκης, Γιώργος Γιάκος, Ελένη Μπάστα, Δηµήτρης Κολέτσης, Ολυµπία Λιόνη, Gotza, PIY screen printers, Πέτρος Βούλγαρης, Βιργινία Μουγκολιά, Φώτης Βάρθης, Δηµήτρης Κανελόπουλος, Κωστής Θεοχάρης, Εφη Θεοδωροπούλου, Tasmar, Αλέξια Οθωναίου, Σµαράγδα Μαγκού, Θανάσης Πετρόπουλος, Θάνος Τσίλης, Γιάννης Rubus Ρουµπούλιας, Bewild, Μάνθος Στεργίου, Πέτρος Χριστούλιας, Γιάννης Καλαϊτζής (µε την άδεια των διαχειριστών του αρχείου του εκλιπόντος), Γιώργος Γκουνέζος, FuzzInk, Σταύρος Δάµος, Βαγγέλης Ματζίρης & Αβραάµ Κάουα, Tind, Γιώργος Γούσης, Δηµήτρης Καραΐσκος, Κωστής Τζωρτζακάκης, Αποστόλης Ιωάννου, Σωτήρης Παπατραγιάννης, Κωστής Παπαθεοδώρου, Δηµήτρης Νιάβης, Caparo design crew, Ηλίας Γιαννόπουλος, Βασίλης Γεωργίου, K2 design, Στέφανος Ρόκος, Χάρης Τσέβης, Γιάννης Καρλόπουλος, Ιφιγένεια Καµπέρη, Typical, Μάρια Μπαχά, MnP, Κωνσταντίνα Πολυτίµη, Σπύρος Ορνεράκης, Δηµήτρης Παπάζογλου, Mike Κάρολος, Κωνσταντίνος Παπαµιχαλόπουλος, Μαρίνα Δηµοπούλου, Βασίλης Μαρµατάκης, Χάρης Λαγκούσης, Τζωρτζίνα Μαλαβάζου.

Επιμέλεια: Κώστας Ζησιµόπουλος και Μαργαρίτα Τρίστη

vavagiannis.jpg
Εργο του Αντώνη Βαβαγιάννη |

Κι ύστερα, ήρθαν τα δέντρα

Εκθεση κόμικς και εικονογράφησης

Πού: TAF, The Art Foundation, Νορμανού 5, Μοναστηράκι

Πότε: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου – Σάββατο 6 Οκτωβρίου (12.00-21.00)

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στις 20.30

Είσοδος ελεύθερη

banner-article

Ροη ειδήσεων