Παιδεία Τοπικά

Κλείσιμο τμημάτων, υπεράριθμα τμήματα, “εξορθολογισμός προσωπικού”… Αρκετά πια με την κανονικότητα τους!!!

 
Οι εκπαιδευτικοί  και οι μαθητές μας δεν είμαστε αριθμοί!

Αγώνας τώρα για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών!

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζεται κανονικά! Στη «μεταμνημονιακή εποχή» και στην επιστροφή στην «κανονικότητα», που συνεχίζεται το διαρκές μνημόνιο για την Παιδεία, με όλους τους αντιλαϊκούς και αντεργατικούς νόμους σε ισχύ, επανέρχεται ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ το ζήτημα για το κλείσιμο των λεγόμενων εκατοντάδων “ολιγομελών” τμημάτων, το στοίβαγμα των μαθητών σε τμήματα 27-29 μαθητών, την εξοικονόμηση προσωπικού με την κινητικότητα των εκπαιδευτικών.

Χαρακτηριστικά στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έκλεισαν 65 “ολιγομελή” τμήματα, αναγκάζοντας πάνω από 300 παιδιά λαϊκών οικογενειών είτε να χρειαστεί να αλλάξουν ειδικότητα, είτε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν την ειδικότητα που επιθυμούν, προφανώς με μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος, είτε στη χειρότερη περίπτωση να εγκαταλείψουν το σχολείο. Αντίστοιχες καταγγελίες για κλείσιμο τμημάτων ακόμα και σχολείων έγιναν από εκπαιδευτικούς και ΕΛΜΕ όλης της Ελλάδας (ΕΛΜΕ Χίου, ΕΛΜΕ Β’ Αν. Αττικής, Αιτωλοακαρνανία, Ελευσίνα, Αρκαδία, Μαγνησία κ.α.).

Συγχρόνως το υπουργείο στα πλαίσια της αναμοριοδότησης σχολείων, οδήγησε τον υποβιβασμό σχολικών μανάδων σε απομακρυσμένες και δύσκολες περιοχές, στο κλείσιμο και την συγχώνευση τμημάτων με συνέπεια το στοίβαγμα των μαθητών (ακόμα και στις κατευθύνσεις) σε μεγάλα τμήματα και την απογύμνωση των σχολείων από εκπαιδευτικούς.…(Κυκλάδες, Ημαθία, Ρέθυμνο, Κεφαλονιά, Έβρος, Ξάνθη Δωδεκάνησα κα). Στην ίδια γραμμή το Υπουργείο και οι διοικήσεις στην Αττική προωθούν τις συγχωνεύσεις τμημάτων με 28-29 μαθητές (ακόμα και με μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες) προκαλώντας τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών (Αν. Αττική, Αιγάλεω, Χαιδάρι).

Συνάδελφοι, κανένα συμβιβασμός με τη μιζέρια! Είναι ίδια η πολιτική που πετσοκόβει τις κοινωνικές παροχές, τους μισθούς και τις συντάξεις, που δίνει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο μ’ αυτήν που συνθλίβει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών.

  • Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων με πλήρη στελέχωση.

  • Μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις ομάδες προσανατολισμού – 10 στα εργαστήρια.

  • Kαλούμε τους διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αποδεχτούν αυτά τα σχέδια, τους αιρετούς και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να μην νομιμοποιήσουν τα κυβερνητικά σχέδια.

  • Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ με άμεση μονιμοποίηση 25 χιλιάδων αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια

  • Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία, όπως ίσχυε παλιότερα σε κάθε τμήμα.

  • Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

  • Ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές με τους μόνιμους.

  • Να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί η απόφαση αναμοριοδότησης των σχολείων.

Δεν θα κάνουμε πίσω από το δικαίωμα των μαθητών των ΕΠΑΛ να ακολουθήσουν απρόσκοπτα την ειδικότητα που έχουν επιλέξει, στο δικαίωμα μαθητών και εκπαιδευτικών να κάνουν μάθημα με σύγχρονους παιδαγωγικά όρους!

Μόνος δρόμος είναι μέσα από τα σωματεία να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις δυναμικά μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς. Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας. 

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΗΝ
ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΑΘΗΝΑ -19:00 ΟΜΟΝΟΙΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΣΤΙΣ 12.00

Σεπτέμβρης 2018

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ημαθίας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας