Παιδεία Τοπικά

Η ΕΡΑ για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΕΡΑ) εύχονται καλή σχολική χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, δύναμη και αγωνιστικότητα στις διεκδικήσεις μας για ένα καλύτερο σχολείο, για μια καλύτερη ζωή.

Για τους Εκπαιδευτικούς Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΕΡΑ) το σταμάτημα της μνημονιακής επιτροπείας σημαίνει ακόμα πιο έντονες διεκδικήσεις και από καλύτερες θέσεις να βγούμε συλλογικά και μπροστά για τα  δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, καθώς και για τα μεγάλα προτάγματα για μια καλύτερη εκπαίδευση.  Διεκδικούμε έγκαιρα και πριν τις 11 του Σεπτέμβρη το Υπουργείο Παιδείας να κάνει όλες τις απαραίτητες προσλήψεις και τοποθετήσεις  εκπαιδευτικών, ώστε τα σχολεία με όλους τους εκπαιδευτικούς και όλα τα βιβλία να περιμένουν τους μαθητές  και όχι οι μαθητές τους εκπαιδευτικούς.  Όμως, το ότι οι θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών δεν θα καλυφθούν από μόνιμους διορισμούς, αλλά για άλλη μια φορά από συμβασιούχους εκπαιδευτικούς αποτελεί γεγονός άκρως αρνητικό.

Η ΕΡΑ  θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλος χρόνος που να προστεθεί στην χρόνια αδιοριστία, γι αυτό κάθε ώρα και στιγμή και μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις θα διεκδικήσει μαζί με όλο το εκπαιδευτικό κίνημα, άμεσα και όχι στο μέλλον, την πρόσληψη με μόνιμο διορισμό των συναδέλφων συμβασιούχων-αναπληρωτών.Η ΕΡΑ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς σημείο αναφοράς των διεκδικήσεών μας  να είναι οι ανάγκες και το δίκαιο και όχι τα χρόνια της αδιοριστίας και το παρελθόντων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τις προσλήψεις αναπληρωτών  τον  …Νοέμβριο και…

Η νέα σχολική χρονιά σε σχέση με προηγούμενες  μας βρίσκει να έχουμε κατακτήσει κρίσιμα αιτήματα, κάποια εκ των οποίων αποτελούσαν χρόνια  αιτήματα του κλάδου, όπως η ψήφιση νόμου για την υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση στο νηπιαγωγείο, η ώρα σίτισης οριστικά στο ολοήμερα να λογίζεται ως ώρα διδακτική, η αύξηση του επιμίσθιου στα ολιγοθέσια δημοτικά και νηπιαγωγεία, η μείωση ωραρίου κατά δυο ώρες για τους διευθυντές και τους υποδιευθυντές, όπως και η  θεσμοθέτηση  επιπλέον θέσεων υποδιευθυντών. Θετικά μέτρα επίσης είναι το πρόγραμμα για τις σχολικές βιβλιοθήκες (ώρες διδακτικές γι αυτό τον σκοπό και 3 χιλιάδες ευρώ για τη στήριξη του προγράμματος), το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά, ίδρυση ΔΥΕΠ και στα νησιά, καθώς και ότι η φοίτηση των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, έτσι που να μας κάνει αισιόδοξους ότι όλα τα προσφυγόπουλα θα φοιτούν όχι μόνο σε παράλληλες σχολικές δομές, αλλά να συμμετέχουν στο πρωινό πρόγραμμα του Σχολείου με τις απαραίτητες Τάξεις Υποδοχής.

Για την  Ε.Ρ.Α. τα θετικά  που έχουν γίνει στην εκπαίδευση, δεν αποτελούν αιτία εφησυχασμού, αντίθετα  τα χρόνια αιτήματα του κλάδου, όπως η μείωση των μαθητών στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία ανά τμήμα, η μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, ο σταθερός υπεύθυνος δάσκαλος στο ολοήμερο σχολείο (εκεί που υπάρχουν 2 και πάνω τμήματα ολοημέρου), η εξίσωση των δικαιωμάτων των συναδέλφων συμβασιούχων αναπληρωτών με των μονίμων και  οι μόνιμοι μαζικοί διορισμοί θα είναι το αγωνιστικό μάθημα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να υπάρξουν άμεσα κατακτήσεις και νίκες.

Η Ε.Ρ.Α. γενικότερα αγωνίζεται για ένα ριζοσπαστικό δημοκρατικό σχολείο της παιδαγωγικής ελευθερίας, της αντιφασιστικής και αντιπολεμικής εκπαίδευσης, ένα σχολείο που θα χωράει όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά με όλους τους εκπαιδευτικούς με αυξημένους μισθούς και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και κατάργηση των «πέναλτυ» που επιφέρουν μείωση των συντάξιμων αποδοχών.

Διεκδικούμε:

  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση. Ψήφιση νέου νόμου για τις προσλήψεις  που θα γίνονται βάσει της προϋπηρεσίας  των συναδέλφων αναπληρωτών που υπηρετούν επί χρόνια στο δημόσιο σχολείο.
  • Δεκατετράχρονη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.
  • Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο που έγινε νόμος του κράτους να ισχύσει για όλα τα παιδιά και σε όλη την επικράτεια κατά τρόπο καθολικό.
  • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
  • Ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών, Νηπιαγωγείων και Δημοτικών ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης. Σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για όλα τα σχολεία και εξοπλισμό τους με τα απαιτούμενα μέσα.
  • Ίσα δικαιώματα των αναπληρωτών – συμβασιούχων με αυτά των μονίμων εκπαιδευτικών.
  • Εξασφάλιση επιδόματος στέγης και σίτισης από την πολιτείαστους συναδέλφους αναπληρωτές σε περιοχές που υπάρχει τέτοια ανάγκη.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών από φέτος ανά τμήμαμε στόχο 20 μαθητές στο Δημοτικό και 15 Νηπιαγωγείο.
  • Μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών Α/θμιας ίσο με αυτό της Β/θμιας
  • Ικανός αριθμός εκπαιδευτικών στη διάθεση της Διεύθυνσης εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες ανάγκες στα σχολεία.
  • Νέα σχολικά προγράμματα και βιβλία που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, για μια δημοκρατική –ριζοσπαστική εκπαίδευση της ολόπλευρης γνώσης και της κριτικής σκέψης.
  • Επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών με ευθύνη της πολιτείας και απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, επαναφορά των διδασκαλείων, χορήγηση εκπαιδευτικών αδειώνγια δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές.
  • Στήριξη όλων των μαθητών που έχουν εκπαιδευτικές ανάγκες με λειτουργία Τμημάτων Ένταξης σε όλα τα σχολεία. Επέκταση του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για ειδική αγωγή και για όλες τις ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος.
  • Ορισμός σταθερού υπεύθυνου δάσκαλου για το Ολοήμερο σε σχολεία με 2 τμήματα ολοημέρου και πάνω.
  • Να εγγράφονται όλοι οι μαθητές στο ολοήμερο αρκεί να το επιθυμεί με δήλωσή του ο γονέας ή κηδεμόνας.
  • Να γίνει καθοριστική η βούληση των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη των στελεχών εκπαίδευσης με τη συμμετοχή και όλων των αναπληρωτών.
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας