Απόψεις Κοινωνία

“Τα μπάνια του λαού” γράφει ο Παντελής Μπουκάλας

 
«​Τα μπάνια του λαού»; Ενας θρύλος κι αυτά. Ενα από τα γλωσσικά κειμήλια που μας κληροδότησε η ευφάνταστη ρητορική του Ανδρέα Παπανδρέου και γενικά του πάλαι ποτέ επινοητικού ΠΑΣΟΚ, μαζί με την «αναδόμηση», τον «ετεροχρονισμό», την «ανωτατοποίηση» και καμιά σαρανταριά άλλα σύνθετα με δεύτερο συνθετικό την έρμη ποίηση. Προσθετέα και τα «ιδεολογικού» τύπου σλόγκαν, λ.χ. το «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα». Ακόμα δίνουμε για όλα εκείνα που «όλοι μαζί τα πήραμε», όπως θα αποφαινόταν λαϊκιστικά ένα από τα τριτοκλασάτα πλέον στελέχη του μετώπου που αυτοσυστήνεται –τσαρουχικώ δικαίω– σαν αντιλαϊκιστικό.

Πατέντα του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν «τα μπάνια του λαού». Δεν ήθελε να τα χαλάσει κάνοντας εκλογές καλοκαιριάτικα, έτσι είχε πει. Το 1987 αυτά. Πολύ πριν γεμίσουν ομπρέλες και ξαπλώστρες (νομότυπα ή παράνομα ενοικιαζόμενες) τα μισά χιλιόμετρα της ελληνικής ακτογραμμής. Αυτά τα «εμπορεία θερινής ραστώνης» που χρόνο με τον χρόνο, και με τις ευλογίες ή την εθελοτυφλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στριμώχνουν σε όλο και πιο μικρό χώρο όσους δεν έχουν τη δυνατότητα (ή την όρεξη βρε αδερφέ) να δώσουν ένα δεκάρικο για ν’ αγοράσουν σκιά. Το δεκάρικο, εννοείται, αφορά τις «λαϊκές» πλαζ και τις απλές ξαπλώστρες. Οχι τις ανακλιντροειδείς από κάτι σαν μαόνι ή τις περίκλειστες από λευκές κουρτίνες (του κιτς η μάνα…), που μόνο το ενσωματωμένο κλιματιστικό τούς λείπει ή ένας Νουμίδης που ανεμίζει φτερά στρουθοκαμήλου, όπως εκείνοι του «Αστερίξ».

Τις ξαπλώστρες πολυτελείας, που αποτελούν ένα πανίσχυρο και τοτεμικώς λατρευόμενο status symbol (βάσει αυτών σε κατατάσσουν ταξικά όσα περιοδικά του λάιφ στάιλ έχουν απομείνει), ο «απλός κόσμος», ο «χύμα λαός», η «πλέμπα» ντε, οι κανονικοί άνθρωποι δηλαδή, δεν θα μπορούσαν να τις ονειρευτούν ούτε καν τις εποχές εκείνες που οι τράπεζες, πάντοτε γενναιόδωρες, προσέφεραν αφειδώς «διακοποδάνεια». Επαιρνες λοιπόν το διακοποδάνειό σου από τη μία τράπεζα, για να πληρώσεις το καταναλωτικό που είχες πάρει από κάποια δεύτερη, με το οποίο σκόπευες να ξεχρεώσεις ένα τμήμα του στεγαστικού που είχες δανειστεί από μια τρίτη, πλην… Πλην όμως, όλο στο πλην βρισκόσουν, όλο στο μείον. Ο «λαϊκός καπιταλισμός», άλλη πασοκική πατέντα, ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος για να σε φτωχαίνουν ενόσω ένιωθες πλούσιος.

Τώρα μαθαίνουμε ότι «δεν θα γίνει ανασχηματισμός για να μη χαλάσουν τα μπάνια του λαού». Πάντοτε χρήσιμα τα κρύα αστεία σε μέρες υψηλής θερμοκρασίας.

kathimerini

banner-article

Ροη ειδήσεων