Απόψεις Πολιτική

Τέλος τα μνημόνια; Μπορούν οι κυβερνώντες να καταργήσουν έστω και έναν μνημονιακό νόμο;

Δημήτρης Τσιμούρας

[…Και το ψέμα σαν τιμάριθμος ψηλώνει
μα το αυτί σου κατεργάρη δεν ιδρώνει

Κι όλα μοιάζουν μαγικά…]

(Γιάννης Μαρκόπουλος από το Σεργιάνι στον Κόσμο)

Ολόκληρο το οικοδόμημα της τελευταίας οκταετίας στήθηκε σε εκ των… υστέρων διαπιστώσεις αυτών που κυβερνούσαν. Η αρχή έγινε με κείνο το «αβανταδόρικο», για τις ανάγκες των εκλογών, «λεφτά υπάρχουν»! Η συνέχεια γνωστή για τον πρώτο αλλά και για τους επόμενους που έλαβαν τα ηνία της εξουσίας. Τι έλεγαν πριν τις εκλογές και τι έκαναν μετά, αναλαμβάνοντας όλοι τους ο ένας μετά τον άλλον ρόλο «σωτήρα»!

Αφού λοιπόν  οι εκάστοτε κυβερνώντες της μνημονιακής  οκταετίας ψήφισαν εκατοντάδες νόμους υπαγορευμένους από τους δανειστές και τις «συμφωνίες» τους μ’ αυτούς, αφού πτώχευσαν  τον ελληνικό λαό, αφού δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για αρπαγή των μικρών περιουσιών, δρομολογώντας πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, αφού διόγκωσαν την ανεργία και έστειλαν μετανάστες τους νέους μας στις χώρες των δανειστών, αφού εκποίησαν τη βάση των  υποδομών και του πλούτου της πατρίδας μας, αφού εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος –που στάθηκε η δικαιολογία για τα μνημόνια- στα ύψη, αφού διόγκωσαν τις ήδη μεγάλες περιουσίες των εχόντων και κατεχόντων, αφού… πέτυχαν να μειώσουν τον πληθυσμό  της πατρίδας μας και άλλα πολλά, έρχονται τώρα οι νυν να μας ανακοινώσουν και μάλιστα θριαμβολογώντας το… τέλος των μνημονίων!

Δηλαδή με τυμπανοκρουσίες στην ουσία μάς λένε ότι δεν θα ψηφίσουν άλλο μνημόνιο. Μα δεν χρειάζεται άλλο! Ήδη οι νόμοι που προέκυψαν από τα υπάρχοντα έχουν ισχύ τουλάχιστον για έναν ολόκληρο αιώνα!  Ο χρόνος είναι υπεραρκετός για να απομυζήσουν οι «σύμμαχοι»-δανειστές τα πάντα από τη μπανανία-Ελλάδα.  Δεν τους χρειάζεται άλλο μνημόνιο, αν τους χρειάζονταν όχι μόνο θα το είχαν πετύχει, αλλά μάλιστα θα υπήρχε και διαγκωνισμός  ανάμεσα στο πολιτικό τους προσωπικό για το ποιος θα το πρωτοψηφίσει!

Και το ερώτημα. Με τη «λήξη των μνημονίων», ποια από τις συνέπειες των μνημονιακών νόμων θα αρθεί; Μπορούν οι κυβερνώντες να καταργήσουν ή να εκδηλώσουν πρόθεση για κατάργηση έστω και ενός μνημονιακού νόμου; Πόσες ώρες εξουσίας θα τους απομένουν τότε;

Είναι γεγονός ότι το καράβι Ελλάς πλέει σταθερά στη ρότα των δανειστών. Οι κυβερνήτες του αποδείχτηκαν… άξιοι πέρα από κάθε προσδοκία! Οι πλοιοκτήτες του δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, έχουν σιγουρέψει το ναύλο!

Οι όποιες θριαμβολογίες λοιπόν για το τέλος των μνημονίων αποτελούν μια ακόμη ύβρη προς τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό, που προστίθενται στις πολλές προηγούμενες!

Ύβρις αλλά και νέμεσις…!

ΥΓ. Διαρκώς επίκαιρος ο εκ των μεγάλων συνθετών μας, Γιάννης Μαρκόπουλος

https://youtu.be/ioAg7l4Zxr8

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας