Απόψεις Κοινωνία

“Γιατί αυτή η εισβολή των κουνουπιών; Τι φταίει;” γράφει ο Τεύκρος

 Τεύκρος

Είναι γεγονός ότι τη φετινή χρονιά  οι εμφανίσεις των κουνουπιών, όχι μόνο στις αγροτικές περιοχές αλλά και μέσα στις πόλεις, ξεπέρασαν κάθε όριο. Και δεν είναι μόνο τα άκρως ενοχλητικά τσιμπήματα που μας προκαλούν αλλά και η επικινδυνότητά τους, μιας και είναι φορείς ιών. Ο θανατηφόρος Ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας απ’ αυτούς, για τον οποίο     έχει γίνει κατά κόρον αναφορά από ειδικούς  επιστήμονες.

Επειδή  αυτό το φαινόμενο της τελευταίας οχταετίας, με τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα, δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους  τοπικούς άρχοντες, αυτοί προβαίνουν σε κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά και σε συσκέψεις ειδικών για το θέμα, θέλοντας προφανώς να δείξουν το ενδιαφέρον τους για ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα -πέραν των άλλων- που αντιμετωπίζουν οι αυριανοί τους ψηφοφόροι.Βέβαια, σημασία έχει στο πού εστιάζεται η απάντηση που αυτοί θέλουν να δώσουν. Στο πώς θα προφυλαχτούμε μόνο από τα επικίνδυνα και ενοχλητικά κουνούπια που…  απρόσκλητα έχουν εισβάλει σε κάθε σπίτι ή και γιατί αυτά κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται όλο και περισσότερο και μάλιστα κάνουν δυναμικές “εμφανίσεις” πλέον και σε μέρη που ποτέ δεν υπήρχαν;

Και βέβαια, αν μέσω των συσκέψεων που οργανώνονται γίνεται προσπάθεια αναφοράς μόνο στη θεραπεία και όχι στην πρόληψη, τότε η κατάσταση του χρόνου σίγουρα θα είναι ακόμη χειρότερη.

Αυτό όμως που σίγουρα προέχει είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί η αναπαραγωγή  κουνουπιών γίνεται με τέτοιους ρυθμούς, ώστε κάθε χρόνο  να έχουν αυξητική τάση. Τι φταίει; Είναι η ανικανότητα αυτών που χειρίζονται τεχνικά το θέμα ή δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα οικονομικά μέσα σε μια κυριολεκτικά τριτοκοσμική χώρα, και οι όποιοι ψεκασμοί που γίνονται είναι παντελώς ανεπαρκείς και ίσως όχι στην ώρα τους; Ή γίνονται κάποιοι –πιθανόν- και για τη δημιουργία εντυπώσεων και για τις ανάγκες του φωτογραφικού φακού, ενώ τα κουνούπια στέκονται ακλόνητα στο… ύψος τους;

Αν πάρουμε υπ’ όψη μας όμως  ότι την τελευταία οχταετία έχει γίνει και γίνεται τρομακτική μείωση στις κοινωνικές δαπάνες, βασική πηγή των τεχνητών πλεονασμάτων, για τα οποία μάλιστα οι κυβερνήσεις μας επαίρονται, μάλλον οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό αλλά οικονομικό.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είδαμε να καταγγέλλεται από τους τοπικούς άρχοντες, και αυτό, γιατί δυστυχώς, η “επιδημία” του “ναι σε όλα” δεν είναι μόνο  κεντρικό φαινόμενο –τότε μπορούσε να αντιμετωπιστεί- είναι και τοπικό. Οι λέξεις μνημόνιο και δανειστές τείνει να γίνουν άγνωστες στα επίσημα χείλη!

Και βέβαια, όσο οι τοπικοί άρχοντες «περί άλλων τυρβάζουν», όσο  η λέξη μνημόνια  παραμένει άγνωστη και μακρινή σ’ αυτούς, όσο συνεχίζουν να εφησυχάζουν τους πολίτες  αντί να τους αφυπνίζουν ενάντια σ’ αυτήν την αθλιότητα που ζούμε, όσο συνεχίζουν να επαιτούν αντί να διεκδικούν απ’ αυτούς που διαχειρίζονται την εξουσία,  τότε το σοβαρό αυτό πρόβλημα των κουνουπιών θα αποτελεί παρωνυχίδα στα τόσα άλλα που καθημερνά αντιμετωπίζουμε και δυστυχώς  θα συνεχίσουμε να  αντιμετωπίζουμε…!

ΥΓ. Οι τοπικοί αρμόδιοι καλό θα είναι να δώσουν τα οικονομικά στοιχεία που έχουν σχέση με την καταπολέμηση των κουνουπιών την τελευταία οκταετία. Προφανώς εκεί θα φανεί επακριβώς τι φταίει!

Και μια ερώτηση. Στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ανά την Ελλάδα, εμφανίζονται αυτά τα σμήνη κουνουπιών, ή μόνο εμείς οι κοινοί θνητοί έχουμε αυτήν την … τιμή;

banner-article

Ροη ειδήσεων