Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Αστέρης Γκέκας “Άσυλο των ποιητών” στον Π. Παντελεήμονα. Μια εικαστική προσέγγιση της ποίησης

Δήμητρα Σμυρνή

Στον ατμοσφαιρικό Παλιό Παντελεήμονα, ο εικαστικός Αστέρης Γκέκας προσεγγίζει για δεύτερη φορά την ποίηση και τους ποιητές, με το δικό του, γεμάτο φαντασία  τρόπο.

Πέρυσι πυρήνας της έκθεσής του ο Κωστής Μοσκώφ, φέτος οι ποιητές και ο γοητευτικός χώρος της ποίησης γενικά, που τον εμπνέει ως καλλιτέχνη.

Επιστρέφοντας ο Γκέκας από πρόσφατη έκθεσή του στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προσκεκλημένος του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών, εκθέτει ταυτόχρονα στον Π. Παντελεήμονα και στο Δίον.

Στο Δίον εκθέτει στην Υποδοχή του Αρχαιολογικού Πάρκου έργα του με τίτλο «Γενέθλια χώρα», στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολύμπου και στον Παντελεήμονα εκθέτει με τίτλο «Άσυλο των ποιητών», στα πλαίσια των εκδηλώσεων του τοπικού ΚΟΙΝ.Σ.Π.Ε.

Στον Π. Παντελεήμονα ο εκθεσιακός χώρος ιδιαίτερος, πέτρα και ξύλο, δένει αρμονικά με τα έργα και τα αναδεικνύει, καθώς οι ιδέες του δημιουργού τους ενσαρκώνονται καλλιτεχνικά μέσα από το ξύλο και τα φωτεινά τους χρώματα.

Ο Γιάννης Ρίτσος βρίσκει τη θέση του μέσα από το «Εμβατήριο του Ωκεανού» κι ο Μάνος Ελευθερίου, απέναντι από το Μάρκο Μέσκο, αποδίδεται εικαστικά μέσα από σπαράγματα στίχων του όπως «Θα σε ξανάβρω στους μπαχτσέδες» ή «οι ελεύθεροι κι ωραίοι ζουν σε κάποιες φυλακές»…

Απλή στη σύλληψη και την απόδοσή της η τέχνη του Γκέκα,  συνάμα όμως δυνατή, πολύ κοντά στους λαϊκούς δημιουργούς, χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα, όπως και ο ίδιος.

Στο Γκέκα αρέσει, όταν προσεγγίζει ποιητές, να ακούγεται και η ποίηση πλάι στα έργα του στον εκθεσιακό χώρο. Έτσι, το ερχόμενο Σάββατο, 11 Αυγούστου, η αίσθηση της ποίησης θα ολοκληρωθεί  με ανάγνωση ποιημάτων, υπογραμμισμένη από τη μουσική συνομιλία του ακορντεόν του Αστέρη Γκέκα  με το σαξόφωνο του Αλέκου Βαγενά.

Πάντως και χθες, που η  faretra.info επισκέφτηκε την έκθεση στον Π. Παντελεήμονα, όχι μόνο βρήκε τον καλλιτέχνη σκυμμένο πάνω στο μικρό του εργαστήρι να δουλεύει απλός και ανεπιτήδευτος το επόμενο έργο του, αλλά και όταν τέλειωσαν οι επισκέψεις, αργά το βράδυ, είχε μια  πρόγευση της μουσικής βραδιάς του Σαββάτου.

Ο Γκέκας με το ακορντεόν του και επισκέπτρια της έκθεσης, η νεαρή γιατρός Ελισάβετ Μάνου, με το μαντολίνο της, τίμησαν την ποίηση και τη μουσική παίζοντας οι δυο τους,αυθόρμητα και αναπάντεχα για μας.

Μια εξαιρετική βραδιά, με ιδιαίτερα έργα, σ’ έναν ιδιαίτερο χώρο!

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας