Βέροια

“Τηρεί το Νόμο ο Δήμος Βέροιας για τα αδέσποτα ζώα;”

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου του Δήμου Βέροιας, κ. Θεόφιλου Κορωνά, που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο με τίτλο «Ο Δήμος Βέροιας από τους λίγους που εφαρμόζουν τη νομοθεσία για τα αδέσποτα», κρίνουμε αναγκαίες ορισμένες επισημάνσεις, για να κατανοήσουμε οι συνδημότες μας τις πραγματικές αιτίες ενός προβλήματος που, αντί να μειώνεται, διαρκώς μεγαλώνει:

  1. Η νομοθεσία και η εφαρμογή της από το Δήμο Βέροιας:
  • Τι προβλέπει ο Νόμος; Ο Νόμος (σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση) ορθά προβλέπει τρία στάδια για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την παύση της αναπαραγωγής των αδέσποτων:

α) περισυλλογή με μέριμνα των αρμοδίων υπαλλήλων του Κυνοκομείου, με βεβαίωση περισυλλογής του τόπου απ’ όπου περισυλλέχθηκαν οι σκύλοι,

β) διαχείρισή τους, δηλαδή εμβολιασμός, ηλεκτρονική σήμανση (με τσιπ) και στείρωση των θηλυκών και

γ) επανένταξη στην περιοχή απ’ όπου περισυλλέχθηκαν ή σε περίπτωση κωλύματος απ’ το Νόμο (νοσοκομεία – σχολεία), σε περιοχή όπως έχει αποφασιστεί από την Επιτροπή διαχείρισης που να συνάδει με όσα προβλέπει ο Νόμος.

  • Τι κάνει ο Δήμος Βέροιας; Ο Δήμος δεν εφαρμόζει πιστά το Νόμο, χωρίς βέβαια να αποτελεί εξαίρεση ανάμεσα στους λοιπούς Δήμους. Για πολλά χρόνια δεν υπήρχε καν κτηνίατρος, άρα το Κυνοκομείο λειτουργούσε απλά ως «στρατόπεδο συγκέντρωσης», όπου τα περισσότερα ζώα θανατώνονταν από τις μεταδοτικές ασθένειες ή «εξαφανίζονταν», καθώς η περίφραξη ήταν τρύπια σε πολλά σημεία και ίσχυε το «μπάτε σκύλοι αλέστε…». Επιπλέον, αντί οι επανεντάξεις να γίνονται στις περιοχές από όπου περισυλλέχθησαν για να είναι ελεγχόμενα τα ζώα, εγκαταλείπονταν σε βουνά και σε λαγκάδια, όπου όσα επιβίωναν επανέρχονταν φοβισμένα, αγριεμένα, ακόμα και επιθετικά. Εντωμεταξύ, όσα αδέσποτα γεννιόντουσαν «εκτός των τειχών της πόλης», έβρισκαν ευκαιρία να πιάσουν τις «κενές θέσεις» που δημιουργούνταν, με αποτέλεσμα έναν «φαύλο κύκλο».

  1. Το Κυνοκομείο και η λειτουργία του:
  • Πόσα σκυλιά μπορούν να παραμείνουν στο Κυνοκομείο; Σύμφωνα με την 5615/14-3-2016 άδεια που χορηγήθηκε -μετά από 15 χρόνια παράνομης λειτουργίας- στο Δήμο Βέροιας μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 17 σκυλιά σε ατομικούς κλωβούς. Αυτό σημαίνει ότι ανά 10-15 ημέρες θα περισυλλέγονται 10-15 σκύλοι, θα εμβολιάζονται, θα τσιπάρονται, θα στειρώνονται τα θηλυκά για να μην γεννήσουν νέα αδέσποτα και θα επιστρέφουν στον τόπο από όπου τα πήραν οι Κυνοκόμοι.
  • Τι συμβαίνει πραγματικά στο Κυνοκομείο;

α) Αντί για 17 σκυλιά, συνήθως ο αριθμός υπερβαίνει τα 100, ενώ σε προηγούμενη συνέντευξη του στα ΜΜΕ ο πρώην αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Αθανάσιος Σιδηρόπουλος, ανέφερε ότι στο Κυνοκομείο φιλοξενούνται περίπου 200 σκύλοι!!!

β) Ήδη, με την υπ’ αριθμόν 36/22-12-2016 απόφασή της δημοτικής επιτροπής Διαχείρισης Αδεσπότων έχει εγκριθεί η χρήση της περιοχής επανένταξης Ε3, εμβαδού 2.610 τ.μ., στο Ταγαροχώρι, δηλαδή ουσιαστικά αποφασίστηκε επέκταση!!! της ήδη υπάρχουσας εγκατάστασης, χωρίς να πληροί τους όρους νόμιμης λειτουργίας καταφυγίου Ζώων.

γ) Έχει απαγορευτεί η είσοδος στην πρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας κα. Καλπάκη Αιμιλία, παρά το γεγονός ότι έχει ορισθεί μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αδεσπότων. Ο λόγος; Προκειμένου να μην έχει πρόσβαση στο χώρο του Κυνοκομείου και να μην μπορεί να διαπιστώσει παραβάσεις, όπως κουφάρια σκύλων πεταμένα μέσα στα κλουβιά!!! Στις φωτογραφίες που επισυνάπτονται στο παρόν, απεικονίζονται τα κουφάρια των άτυχων ζώων, τουλάχιστον τριών, τα οποία η κα Καλπάκη εντόπισε εντός των κλουβιών τους, από την έντονη δυσοσμία των πτωμάτων τους, την οποία οι «υπεύθυνοι» του Κυνοκομείου προσπάθησαν να περιορίσουν ρίχνοντας μπόλικο θειάφι!!! Κι όλα αυτά, ενώ ταυτόχρονα διενεργούνταν πρόγραμμα στειρώσεων από ξένους κτηνιάτρους, αφορμή με την οποία επιτράπηκε για πρώτη φορά η είσοδος στο Κυνοκομείο… Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί, την οποία η αρμόδιος Αντιδήμαρχος παρουσιάζει ωραιοποιημένη και πρότυπο τήρησης νομιμότητας, απειλεί δε με μηνύσεις όσους αποκαλύπτουν την αλήθεια!

  1. Το κόστος και τα οφέλη για τους δημότες:
  • Ποια θα έπρεπε να είναι ήταν τα οφέλη για τους δημότες; Με την πιστή εφαρμογή του Νόμου, σε διάστημα ενός – δύο χρόνων, τα ήδη υπάρχοντα σκυλιά μέσα στην πόλη θα ήταν όλα εμβολιασμένα και ασφαλή για τους δημότες, δεν θα αναπαράγονταν, αφού θα ήταν στειρωμένα, και δεν θα επέτρεπαν σε νέα σκυλιά από την ύπαιθρο γύρω από την πόλη να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, αφού οι υφιστάμενες αγέλες «περιφρουρούν και σημαίνουν» τις περιοχές που διαβιώνουν. Σε πρόσφατο δημοσίευμα του ο Δήμος ανέφερε ότι προχώρησε σε περισυλλογή δέκα αδέσποτων σκύλων στο κέντρο της Βέροιας πέριξ του ναού των Αγίων Αναργύρων, εκ των οποίων οι έξι δεν είχαν σήμανση, άρα δεν είχαν ποτέ περάσει από το Κυνοκομείο για εμβολιασμό και στείρωση! Ενώ τα άλλα δύο που είχαν σημανθεί ηλεκτρονικά ήταν από την …Κοζάνη! 6 στα 10 σκυλιά λοιπόν χωρίς να έχουν διαχειρισθεί από το Δήμο…και τα ποσοστά «επιτυχίας» μιλούν από μόνα τους!
  • Ποιος είναι ο απολογισμός μέχρι τώρα; Παρά τις δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) χιλιάδες ευρώ που δαπανώνται κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό του Δήμου Βέροιας για τη μισθοδοσία των δύο εργαζομένων και του κτηνιάτρου, για τις προμήθειες κτηνιατρικού υλικού και ζωοτροφών και για τα πάγια έξοδα λειτουργίας του Κυνοκομείου, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί από αυτήν που υπήρχε πριν 15 χρόνια! Ο μακροχρόνιος εγκλεισμός από εκατό έως διακοσίων σκύλων στο Κυνοκομείο και οι εγκαταλείψεις στην ύπαιθρο, εκτός από παράνομες, όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά το μεγέθυναν με αύξηση τόσο των αδέσποτων, όσο και της επιθετικότητας τους και μάλιστα με κόστος που τελικά πληρώσαμε και πληρώνουμε όλοι οι δημότες.

Ο Δήμος θα πρέπει να τηρήσει επιτέλους το Νόμο, αλλά και να ανταποκριθεί στο αίτημα ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας για ΕΤΗΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ λειτουργίας του Κυνοκομείου, ώστε να μάθουν οι δημότες πόσα σκυλιά περισυλλέχθηκαν, εμβολιάστηκαν, στειρώθηκαν, υιοθετήθηκαν, πέθαναν, επανεντάχθηκαν (και σε ποιες περιοχές), πόσα παραμένουν εντός του Κυνοκομείου και πόσο κοστίζει η λειτουργία του για το Δήμο και τους δημότες.

Για το Φιλοζωικό Όμιλο Ημαθίας

Η Πρόεδρος

Αιμιλία Καλπάκη

banner-article

Ροη ειδήσεων