Εργασία Τοπικά

“Η δημοκρατία που επικαλείται η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) σταματά στις πύλες των εργοστασίων”

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Μετά από σοβαρό εργατικό ατύχημα στη VENUS, το ΔΣ του Συνδικάτου  με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους εργαζόμενους, ζήτησε συνάντηση με εκπροσώπους της επιχείρησης για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και επισκέφθηκε τον νοσηλευόμενο. Απαίτησαν επίσης να καλυφθούν όλα τα έξοδα της πλήρους αποθεραπείας του εργαζομένου και οι μισθοί του.

Οι εκπρόσωποι της επιχείρησης δήλωσαν πως θα εφαρμοστεί η νομιμότητα, φόρτωσαν τα ατυχήματα στην απροσεξία των εργαζομένων, θεώρησαν ότι θίγεται το κύρος της επιχείρησης, ανέφεραν επίσης ότι αυτό αποτελεί αιτία πολέμου και απείλησαν με συνέπειες την αντιπρόεδρο του σωματείου που εργάζεται εκεί.

Όταν το ΔΣ του Συνδικάτου μαζί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας οργάνωσε την ενημέρωση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας και κάλεσε τους εργαζόμενους από το πενιχρό εισόδημά τους να δώσουν από 1€ στα πλαίσια της αλληλεγγύης για τον νοσηλευόμενο συνάδελφό τους, δέχθηκαν επίθεση από ανθρώπους της εργοδοσίας που προσπάθησαν να συκοφαντήσουν το συνδικάτο και απαίτησαν να βγουν έξω από το εργοστάσιο καλώντας την αστυνομία με μοναδικό στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τα εργοδοτικά – κυβερνητικά εγκλήματα δεν θέλουν να μαθαίνονται, να δηλώνονται και να διερευνώνται, γιατί αυτό βλάπτει την ανάπτυξή τους, αυτή την ανάπτυξη που επικαλείται κυβέρνηση και ΣΕΒ με τσακισμένους εποχικά εργαζόμενους, με μισθούς πείνας για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, αυτή είναι η κανονικότητα, η «μεταμνημονιακή» εποχή με μόνους χαμένους – σακατεμένους τους εργαζόμενους.                                                                                                                      

Καλούμε το ΣΕΠΕ Ημαθίας – Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, να εντείνει την προσπάθεια με ελέγχους στις επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα σε κονσερβοποιεία – διαλογητήρια που αυτή την περίοδο εργάζεται μεγάλος αριθμός εποχικών εργαζομένων και χρόνια τώρα μετράμε εργατικά ατυχήματα κυρίως λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας που αποσιωπούνται και δεν δηλώνονται.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, συλλογικά και οργανωμένα μαζί με το  ταξικό τους συνδικάτο να προστατέψουν τη ζωή τους, να αποτινάξουν από το σβέρκο τους, τους ανθρώπους της εργοδοσίας, τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό. Με μοναδικό κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα να πάνε στη δουλειά με ψηλά το κεφάλι και να απαιτήσουν:

  • Να αναλάβει η επιχείρηση την πληρωμή του εργαζόμενου για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύσει η σύμβασή του και όλα τα έξοδα που θα χρειαστούν για την πλήρη αποθεραπεία του.

  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα τήρησης υγιεινής και ασφάλειας. Να μπουν κλιματιστικά – ανεμιστήρες στους χώρους εργασίας το καλοκαίρι, θερμαντικά σώματα για το χειμώνα. Να αυξηθούν τα διαλείμματα.

  • Να μην «κουκουλώνονται» τα εργατικά ατυχήματα. Να δηλώνονται, να διερευνώνται και να αποδίδονται ευθύνες.

  • Σε πόλεις και χωριά που υπάρχουν συγκεντρωμένες επιχειρήσεις την περίοδο του καλοκαιριού, οι μονάδες υγείας να είναι στελεχωμένες με ικανό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που να μπορεί να επεμβαίνει άμεσα, να προσφέρει πρώτες βοήθειες και να συμβάλει στην ασφαλή αποκομιδή.

  • Ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών έλεγχου, δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας.

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που νομιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία, ο νόμος που θέτει αντεργατικές προϋποθέσεις για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας, οι εγκύκλιοι που χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις εποχικές ή μη και νόμος που επιβάλλει την πραγματοποίηση 500 ενσήμων την τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση.

  • Υπογραφή ΣΣΕ για αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς στα επίπεδα πριν το 2009. Κανείς εργαζόμενος κάτω από 751€.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner-article

Ροη ειδήσεων