Βέροια Ρεπορτάζ

Αθηνά Πλιάτσικα: “Πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου, η ανακατασκευή δρόμων της Αγοράς της Βέροιας, ικανοποιείται”

Δήμητρα Σμυρνή

Πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου αποτελούσε η ανακατασκευή κεντρικών δρόμων της Αγοράς της Βέροιας, το οποίο ικανοποιείται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου αλλά και μέσα από πληροφορίες που έδωσε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας σε σχετικό ρεπορτάζ της Φαρέτρας.

Η Αθηνά Πλιάτσικα είπε στη faretra.info:

Τα προβλήματα

Εδώ και δύο χρόνια οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες των δρόμων Παναγή Τσαλδάρη, της Αντωνίου Καμάρα και Βικέλα -που αποτελούν μέρος της καρδιάς της Αγοράς της  Βέροιας-  καταθέσαμε αίτημα ανακατασκευής τους, γιατί το οδόστρωμα, από τις χιονοπτώσεις του 2001 και το αλάτι που χρησιμοποιήθηκε, καταστράφηκε.

Απευθυνθήκαμε στο Δήμαρχο, ο οποίος υποσχέθηκε πως μόλις υπάρξουν κονδύλια θα το φτιάξει. Τα κονδύλια επιτέλους βρέθηκαν και αυτές τις μέρες περιμένουμε ν’ αρχίσουν τα έργα ανακατασκευής.

Χώρος και τρόπος ανακατασκευής

Θα ανακατασκευαστούν, λοιπόν, μέρος της Αντωνίου Καμάρα, της Βικέλα και η Παναγή Τσαλδάρη, που είναι πεζοδρομημένη.

Θα στρωθούν κυβόλιθοι, όχι σαν της Ελιάς που εμποδίζουν τους περιπατητές, αλλά σαν αυτούς με τους οποίους είναι στρωμένη ήδη η Αγορά. Το συνολικό έργο –θα τοποθετηθούν φωτισμοί και ελεγχόμενες μπάρες, όπως μας πληροφόρησε ο Δήμος –  θα κοστίσει 250.000 ευρώ.

Ήταν πάγιο αίτημά μας, όχι μόνο των καταστηματαρχών αλλά και των πολιτών, το τονίζω αυτό, γιατί η Παναγή Τσαλδάρη ειδικά ήταν από τους εμπορικότερους και ακριβότερους δρόμους της Αγοράς και ταυτόχρονα ο πιο άσχημος.

Η ανακατασκευή θεωρείται έργο αναβάθμισης της Αγοράς, γιατί πέρα από την αισθητική πλευρά του θέματος, πρακτικά θα βοηθήσει στην ευκολότερη πρόσβαση. Ένα άτομο με ειδικές ανάγκες για παράδειγμα δεν μπορεί να περπατήσει σ’ αυτόν τον πεζόδρομο. Επιπλέον είχαμε και πολλά ατυχήματα. Μέχρι και μηνύσεις υποβλήθηκαν.

Χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα είναι για έξι μήνες, πάντα με επιφύλαξη, γιατί παίζουν ρόλο και οι καιρικές συνθήκες και διάφοροι άλλοι απρόβλεπτοι παράγοντες. Το έργο είναι δύσκολο, χρειάζεται προσοχή στο πώς θα ξηλωθεί το οδόστρωμα και φυσικά υπεύθυνος είναι ο εργολάβος. Ίσως, λοιπόν, το εξάμηνο πάρει παράταση.

ΟΙ εργασίες ξεκινούν μέσα στον Ιούλιο. Ο Δήμαρχος μάς είπε πως θα ξεκινήσουν από τη συμβολή Βικέλα και Αντωνίου Καμάρα.

Δυσκολίες και οφέλη

Φυσικά η Αγορά θα δυσκολευτεί μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες. Δε μας μένει παρά η υπομονή. Όπως κάνουμε μια ανακαίνιση στο σπίτι μας, που σίγουρα μας ζορίζει, το τελικό αποτέλεσμα όμως μας δικαιώνει, έτσι θα κάνουμε και τώρα, θα κάνουμε υπομονή.

Να προσθέσω ότι το αίτημα το δικό μας ήταν μόνο για το οδόστρωμα, καθυστέρησε όμως, γιατί ο Δήμος θέλησε, μιας και θα γίνονταν οι εργασίες, να εντάξει και το φωτισμό.

Βέβαια, όπως είπα, η ανακατασκευή θα βοηθήσει στην πρόσβαση και φυσικά στην αισθητική αναβάθμιση της Αγοράς, αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αγοραστική ανάκαμψη, γιατί οι αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αγορά είναι άλλες και γνωστές.

Το ’96, όταν αναπλάστηκε η Αγορά, για να μπούμε στα μαγαζιά μας περνούσαμε από μια σανίδα. Από την ίδια σανίδα περνούσαν οι πελάτες. Είχαμε δουλειά και δεν διαμαρτυρόταν κανείς. Ερχόταν οι πελάτες με χιόνια με βροχή, γιατί υπήρχε ρευστότητα. Τώρα δεν υπάρχει ρευστότητα. Αυτή εμποδίζει και όχι οι μελλοντικές ανακατασκευές.

Υπομονή, λοιπόν, και το αισθητικό αλλά και το λειτουργικό αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας