Υγεία

Η Αποκάλυψη των αντιβιοτικών

 Υπατία  Κοκκινάκη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταργήσει τα σχέδια για την καταστολή της φαρμακευτικής ρύπανσης που συμβάλλει στην εξάπλωση των θανατηφόρων υπερ-ιών.

Τα σχέδια για την παρακολούθηση των γεωργικών επιχειρήσεων και των φαρμακευτικών εταιρειών, η προσθήκη περιβαλλοντικών προτύπων στους κανόνες της Ε.Ε. για τα ιατρικά προϊόντα και η επιβολή εκτιμήσεων περιβαλλοντικών κινδύνων για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο έχουν απορριφθεί, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσε ο βρετανικός Guardian.

Υπολογίζεται ότι 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω χαμηλού ανοσοποιητικού και, εν μέρει, λόγω ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων που δημιουργούνται από την υπερβολική και κακή χρήση καθώς και τη ρίψη αντιβιοτικών στα σκουπίδια.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Νταμ Σάλι Ντέιβις, προειδοποίησε ότι η αποτυχία της δράσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετα-αντιβιοτική αποκάλυψη, κάνοντας λόγο για «το τέλος της σύγχρονης ιατρικής», καθώς οι καθημερινές μολύνσεις δεν θα θεραπεύονται αποτελεσματικά.

Ορισμένες μελέτες προβλέπουν ότι η χαμηλή αντοχή στα μικρόβια θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ζημιά ύψους 100 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2050, με τον ετήσιο αριθμό θανάτων να φθάνει τα δέκα εκατομμύρια την περίοδο αυτή.

Το σχέδιο της Ε.Ε.

Μια στρατηγική της Ε.Ε. για τα φαρμακευτικά προϊόντα στο περιβάλλον υποτίθεται ότι θα πρότεινε τρόπους για την αποτροπή της απειλής, αλλά τα έγγραφα έδειξαν ότι μια σειρά από ιδέες που περιέχονται σε ένα πρόωρο σχέδιο έχουν έκτοτε αραιωθεί ή διαγραφεί.

Οι προτάσεις που έχουν απορριφθεί περιλαμβάνουν πιέσεις της Ε.Ε. προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διεθνείς συμφωνίες περιβαλλοντικά κριτήρια για τη χρήση αντιβιοτικών. Αυτό θα επέτρεπε στους επιθεωρητές της Ε.Ε. να επισκέπτονται εργοστάσια στην Ασία ή την Αφρική, επιβάλλοντάς τους κυρώσεις όταν εντοπίζουν αποδεικτικά στοιχεία για τη φαρμακευτική ρύπανση.

Με τη σειρά του αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ινδίας, όπου η μόλυνση των πλωτών οδών υπερδιπλασιάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας δεκαετίας, εν μέρει λόγω των βιομηχανικών εκροών.

Η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Changing Markets Foundation που εδρεύει στην Ολλανδία, Νούζα Ουρμπάνσικ, δήλωσε: «Είμαστε συγκλονισμένοι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πρόθυμη να απαλλαγεί από την επιλογή να συμπεριλάβει περιβαλλοντικά κριτήρια… τόσο νωρίς στη διαδικασία, δεδομένων των συντριπτικών αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάζονται για τον τρόπο με τον οποίο η φαρμακευτική ρύπανση συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων».

Ένα απόσπασμα από το νέο σχέδιο, το οποίο προτείνει «τη δυνατότητα χρήσης της πολιτικής προμηθειών για την ενθάρρυνση πιο οικολογικού φαρμακευτικού σχεδιασμού», χαρακτηρίστηκε από τη γενική γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Δημόσιας Υγείας, Νίνα Ρένσο, ως «εντελώς κουραστικό και αβάσιμο». «Αυτή η προσέγγιση δεν θα λειτουργήσει, καθώς οι χειρότεροι παραβάτες θα έχουν ακόμα την επιλογή να συνεχίσουν να πετάνε αντιβιοτικά στο τοπικό τους περιβάλλον», δήλωσε η Ρένσο.

Μια άλλη πρόταση θα εξασφάλιζε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα συλλέγουν, θα παρακολουθούν και θα μοιράζονται δεδομένα σχετικά με τη ρίψη των αντιβιοτικών τους στα λύματα.

Ελλιπής πληροφόρηση

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μια ανησυχητική έλλειψη παγκόσμιας έρευνας για τέτοια ζητήματα και η ελλιπής πληροφόρηση μπορεί να έχει και εμπορικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Το να συμπεριληφθούν περιβαλλοντικά κριτήρια στις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές θα είναι «κρίσιμο» για τους κατασκευαστές φαρμάκων, πρόσθεσε ο Σάστζα Μπέσλικ, επικεφαλής της βιώσιμης χρηματοδότησης της Nordea Bank AB, που κατέχει περιουσιακά στοιχεία ύψους 300 δισ. ευρώ.

Ένας αρχικός στόχος της στρατηγικής της Κομισιόν για τη «μείωση της μη ουσιαστικής χρήσης φαρμακευτικών προϊόντων» αντικαταστάθηκε από έναν φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις στόχο, «να προωθήσει τη συνετή χρήση των φαρμακευτικών προϊόντων».

Πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε στον βρετανικό Guardian: «Δεν είναι αυτή η διατύπωση που θα είχαμε επιλέξει ή που συντάξαμε. Υπήρξαν ορισμένες αναδιατυπώσεις και τόνωση του επιπέδου της δέσμευσης – επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αυτές τις δεσμεύσεις χωρίς να διερευνήσουμε περαιτέρω – και έτσι έγιναν πιο ασαφείς».

Η Ουρμπάνσικ, όμως, δεν πείστηκε. «Η στρατηγική της Επιτροπής έχει ήδη καθυστερήσει εδώ και τρία χρόνια. Η αποδυνάμωση αυτού του σχεδίου έχει όλα τα δακτυλικά αποτυπώματα της φαρμακευτικής βιομηχανίας».

Η φαρμακοβιομηχανία δαπάνησε σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ για την άσκηση πιέσεων στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. το 2015, σύμφωνα με μαρτυρίες και έχει εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση σε αξιωματούχους.

Τα δημόσια αρχεία δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συλλόγων είχε περισσότερες από 50 συναντήσεις με την Επιτροπή Γιουνκέρ στους πρώτους τεσσερισήμισι μήνες λειτουργίας της.

Την ίδια περίοδο, η φαρμακευτική Glaxo Smith Kline είχε 15 συναντήσεις με την Κομισιόν, η Novartis είχε οκτώ επαφές, οι Sanofi και Johnson and Johnson είχαν έξι συνεδριάσεις, ενώ οι Pfizer και Eli Lilly συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Ε.Ε. πέντε φορές.

Άλλα μέτρα που καταργήθηκαν από τη στρατηγική της Ε.Ε. θα υποχρέωναν τις φαρμακευτικές εταιρείες να ολοκληρώσουν τις αξιολογήσεις περιβαλλοντικών κινδύνων από τα φαρμακευτικά προϊόντα για ανθρώπινη χρήση, πριν επιτραπεί να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα σήμερα δεν έχουν λεπτομέρειες σχετικά με τις οικοτοξικολογικές τους ιδιότητες.

Το τελικό σχέδιο της στρατηγικής της Ε.Ε. για τα φαρμακευτικά προϊόντα στο περιβάλλον αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα αυτό το καλοκαίρι.

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας