Βέροια Ρεπορτάζ

Πλήθος, ενθουσιασμός και αγανάκτηση στο συλλαλητήριο της Βεργίνας

Μεγάλη σε όγκο και ενθουσιασμό η συγκέντρωση του κόσμου στην κεντρική πλατεία της Βεργίνας, προκειμένου με το σημερινό συλλαλητήριο, που οργανώθηκε από σωματεία, να δείξει πως η υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες δεν έχει λαϊκό έρεισμα, και επομένως δεν έχει και πραγματική ισχύ.

Μετά το συλλαλητήριο της Βέροιας, πριν την υπογραφή, το δεύτερο αυτό συλλαλητήριο, που επέλεξε ως χώρο διαμαρτυρίας το χώρο των Αρχαίων Αιγών, χώρο συμβολικό, είχε σκοπό να δείξει σύμφωνα με τις θέσεις των ομιλητών αλλά και τις αντιδράσεις του κοινού, την ανυποχώρητη στάση ενός πολύ μεγάλου μέρους του λαού, να υπερασπιστεί με πείσμα το θέμα του ονόματος.

Με συνθήματα όπως το «δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε», σύνθημα που εμπεριείχε μαζί με την αγανάκτηση και πείσμα, αλλά και πολλά άλλα που ανέδιδαν έναν ιδιαίτερο παλμό, μέσα σε μια θάλασσα από σημαίες, μικρές και μεγάλες, οι δύο ομιλητές, ο Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων και ο Φάνης Μαλκίδης ξαναέθεσαν το θέμα της ονομασίας, επισημαίνοντας και πάλι την ιστορική, πολιτική και εθνική πλευρά του θέματος αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπογραφή για την Ελλάδα.

Το συλλαλητήριο άνοιξε ο Αντώνης Καγκελίδης, ένας από τους κύριους οργανωτές του, πρόεδρος του σωματείου «Ευστάθιος Χωραφάς», δίνοντας το λόγο στο Φάνη Μαλκίδη.

Ο Φάνης Μαλκίδης συνάρπασε το ακροατήριό του με το πάθος και τη συγκίνηση που διέκρινε το λόγο του, με τις ιστορικές αναδρομές του αλλά και τις συχνές επικλήσεις σε στίχους ποιητών, με κορυφαίους τους στίχους του Νίκου Γκάτσου «κριτής κι αφέντης είν’ ο Θεός και δραγουμάνος του ο λαός», με τους οποίους και έκλεισε.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων σε μεγάλη επικοινωνία με το πλήθος επεσήμανε την έλλειψη λαϊκής αποδοχής της συμφωνίας των Πρεσπών, την αποφυγή δημοψηφίσματος που θα το αποδείκνυε, αλλά και επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο που ενέχει μια τέτοια συμφωνία σ’ ένα μελλοντικό πολιτικοστρατιωτικό παιχνίδι στα Βαλκάνια, που θα μπορούσε να φτάσει σε ανεξέλεγκτα όρια.

Από τους διοργανωτές κατατέθηκε στο τέλος ψήφισμα, που εγκρίθηκε δια βοής.

Πέρα από τα δεκάδες σωματεία και φορείς που αναφέρθηκαν από τους διοργανωτές να υποστηρίζουν τις θέσεις του συλλαλητηρίου, παρόντες ήταν στην εκδήλωση: ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και πρόσωπα από το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν, όπως ο  Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Στέλιος Παπαθεμελής.

Το συλλαλητήριο έκλεισε με τη φράση «Δε μας χωρίζει τίποτα, μας ενώνει η Μακεδονία».

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων