Κόσμος

Ταϊλάνδη: Διασώθηκαν τέσσερα παιδιά – Τελείωσε για απόψε η επιχείρηση

Τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης -δύο ώρες πριν από τα πλέον αισιόδοξα σενάρια- έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης.

Ο ίδιος είπε ότι το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο στις 17:40 τοπική ώρα και πρόσθεσε ότι οι διασώστες χρειάζονται ”περίπου 10 ώρες” για να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της επιχείρησης και ότι σε αυτήν συμμετέχουν 90 δύτες -50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί.

Ένας 14χρονος, που έχει το «παρατσούκλι» Mark, είναι το πρώτο από τα τέσσερα  παιδιά που απεγκλωβίστηκαν από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ταϊλάνδης «The Nation»,  ο Mongkhon Bunpiem απεγκλωβίστηκε στις 5:10 τοπική ώρα -δύο ώρες πριν από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις- και αφού δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Chiang Rai Prachanukraw.

«Ξεκίνησαν από τα πιο αδύναμα»

Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα στην επικίνδυνη αυτή αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Το Ποντίκι

banner-article

Ροη ειδήσεων