Εργασία Τοπικά

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών Ημαθίας – Πέλλας: Άλλο ένα εργατικό ατύχημα στη VENUS προστίθεται στα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών Ημαθίας – Πέλλας

Ιούλης, 2018

 Άλλο ένα εργατικό ατύχημα στη VENUS προστίθεται στα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

59χρονος εποχικός εργάτης, πατέρας 2 παιδιών, έπεσε ανάμεσα από φορτηγό και ράμπα φόρτωσης, τραυματίστηκε βαριά, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βέροιας, διαγνώστηκε σπάσιμο 10 πλευρών, τραύμα στον ώμο, χτυπήματα – μελανιές σε όλο το σώμα και στο μάτι. Διαγνώστηκε ρήξη στο συκώτι και στον πνεύμονα από τα σπασμένα πλευρά. Για το σοβαρό εργατικό ατύχημα διενεργείται έρευνα – προανάκριση. Ανάστατη η οικογένεια του εκφράζει το φόβο για τις συνέπειες του ατυχήματος.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το συνδικάτο μας χρόνια τώρα, όπως και πρόσφατα, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που πρέπει να παίρνονται για την ασφάλεια των εργαζομένων. Και αυτό το εργατικό ατύχημα, είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, που εντείνεται ακόμα παραπέρα αυτή την περίοδο σε όλα τα κονσερβοποιία – διαλογητήρια. Έχει άμεση σχέση με την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και την ελάχιστη νομοθετική προστασία από κρατικές υπηρεσίες για ελέγχους ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας.

Δουλεύουμε εποχικά για ψίχουλα, οι περισσότεροι δεν δικαιούμαστε ούτε το λιγοστό ταμείο ανεργίας, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα και παράλληλα το πληρώνουμε με την υγεία μας, σωματική και ψυχική ακόμα και με τη ζωή μας, αυτό δείχνει ο ατέλειωτος κατάλογος θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας (73 θάνατοι το 2016). Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη που τάζει η κυβέρνηση μαζί με τον ΣΕΒ. Ανεργία, ευέλικτες σχέσεις εργασίας, ανασφάλεια – φόβος απόλυσης και εντατικοποίηση της δουλειάς.

Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον συνάδελφο και οικονομικά από το πενιχρό τους εισόδημα, να εκφράσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την ταξική – συναδελφική αλληλεγγύη τους.

Να απαιτήσουν μαζί με το σωματείο ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Το ΔΣ του σωματείου μας θα ζητήσει συνάντηση με τους υπεύθυνους της επιχείρησης με στόχο να διερευνηθεί ο λόγος του ατυχήματος, να παρθούν μέτρα για να μην επαναληφτούν τέτοια φαινόμενα. Θα ζητήσει να αναλάβει την πληρωμή του εργαζόμενου για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύει η σύμβασή του και όλα τα έξοδα που θα χρειαστούν για την πλήρη αποθεραπεία του.

Διεκδικούμε:

  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα τήρησης υγιεινής και ασφάλειας. Να μπουν κλιματιστικά – ανεμιστήρες στους χώρους εργασίας, να αυξηθούν τα διαλείμματα.

  • Να μην «κουκουλώνονται» τα εργατικά ατυχήματα. Να δηλώνονται, να διερευνώνται και να αποδίδονται ευθύνες.

  • Σε πόλεις και χωριά που υπάρχουν συγκεντρωμένες επιχειρήσεις, την περίοδο του καλοκαιριού, οι μονάδες υγείας να είναι στελεχωμένες με ικανό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα, να προσφέρει πρώτες βοήθειες και να συμβάλει στην ασφαλή διακομιδή.

  • Ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας.

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που νομιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία, ο νόμος που θέτει αντεργατικές προϋποθέσεις για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας, οι εγκύκλιοι που χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις εποχικές ή μη και ο νόμος που επιβάλει την πραγματοποίηση 500 ενσήμων την τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση.

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner-article

Ροη ειδήσεων