Γράμματα & Τέχνες Περισσότερο διαβασμένα Ρεπορτάζ

Ενώνοντας με νήματα ζωής το παρελθόν με το μέλλον – “Δεν πλέκουμε μόνο τις Τρίτες”. Εγκαίνια έκθεσης στη Γκαλερί Παπατζίκου

Δήμητρα Σμυρνή

Έκπληξη δημιουργεί για τους απληροφόρητους ο τίτλος της καινούριας έκθεσης στη Γκαλερί Παπατζίκου, «Δεν πλέκουμε μόνο τις Τρίτες»!

‘Οσοι όμως ξέρουν πως κάθε Τρίτη εδώ και μήνες οι «Πλέξη-girls» συναντιούνται στον μικρό πολυχώρο «εκτός χάρτη», πλέκοντας όχι μόνο κλωστές αλλά και ανθρώπινες σχέσεις, που τόσο έχουν λείψει στην εποχή μας, τότε καταλαβαίνουν πως η έκθεση αποτελεί  μια κατάθεση όχι μόνο της δουλειάς που έγινε, αλλά κυρίως μια έκφραση των συναισθημάτων που προκαλούν στην ομάδα οι συναντήσεις αυτές.

Η έκθεση ενώνει τις μικρές καθημερινές δημιουργίες των «Πλέξη-girls», με καλλιτεχνικές δημιουργίες εικαστικών, δείχνοντας  πως στη ζωή όλα έχουν τη θέση τους και τα μεγάλα και τα μικρά, αρκεί πίσω τους να υπάρχει το πάθος της δημιουργίας.

Μπαίνοντας στη Γκαλερί, εντυπωσιάζουν κυριαρχώντας στο χώρο η βαθυκόκκινη εγκατάσταση της Μαρίας Παναγιώτου, μια προσπάθεια εγκιβωτισμού του χθες μέσα στα νήματα του σήμερα, και τα γλυπτά από γιούτα της Σταυρούλας Καζιάλε, με τους εύγλωττους τίτλους «Άγγιγμα Ανατολής» και «Κοχύλι». Πόσο αλήθεια η χειροτεχνία μπορεί να πάρει το όνομα υψηλή Τέχνη!

Δεξιά το «Σύνολο/Συμβάν» της Ιάνθης Αγγελίογλου, κομμάτια από ύφασμα ραμμένα πάνω σε καραβόπανο, παίζοντας αρμονικά με τις αποχρώσεις του λαδί και του μπεζ, συμπληρώνουν το παιχνίδι της κλωστής και του νήματος με  το πλεκτό του Γιώργου Τσακίρη, που παραπέμπει με την αραιά του βελονιά και το υλικό του σε μια άλλη εποχή, θυμίζοντας το εσωτερικό μιας πανοπλίας.

Και αριστερά τα πλεκτά των «Πλέξη-girls»,  μικρά καθημερινά και τρυφερά, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο νήμα και το χρώμα, ανάμεσα στην πλήξη και στη δημιουργία.

Οι δημιουργοί τους φωτογραφίζονται πλάι στα μικρά τους έργα και είναι όλες ένα χαμόγελο, γιατί οι ώρες που τις έδεσαν τις Τρίτες έπλεξαν κλωστές και δεσμούς.

Στο χώρο φωτογραφίες δικές τους από κείνες τις ώρες αλλά και φωτογραφίες Τέχνης που αναδεικνύουν το πλέξιμο ως μια μορφή δημιουργίας και έκφρασης.

Οι δημιουργικές «Πλέξη-girls»είναι οι:

Κατερίνα Ζιαμπούλη, Εύα Θεοφάνους, Τάνια Καραγεωργίου, Ζώγια Καρακώστα, Ελισάβετ Κολέτα, Έφη Κωτσίδου, Μαίρη Λιάκου, Νανά Πράπα, Βάγια Σιόντα, Γεωργία Τσέου, Πόπη Φύκατα, Τασούλα Φωτιάδου, Μαρία Χατζηευστρατίου και Τασούλα Χριστοδούλου.

Επιμέλεια της έκθεσης από την Ηλέκτρα Σπινθηροπούλου.

Η  έκθεση  θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 30 Ιουλίου.

Φωτογραφίες: faretra.info     

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας