Βέροια Πολιτισμός

“Στείλε μου γράμμα”. Ένα βιβλίο αναμνήσεων που καταγράφει με συγκίνηση και νοσταλγία το χθες

Παρουσιάστηκε στη Βέροια, στο κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, το βιβλίο «Στείλε μου γράμμα» με πολλούς συγγραφείς και πολλές αναμνήσεις και εικόνες του χθες, που η συγγραφή του ξεκίνησε από την έντονη νοσταλγία και την καταγραφή της αρχικά στο διαδίκτυο.

Ο Παντελής Γουλάρας, φεύγοντας για το Δουβλίνο μετά τη συνταξιοδότησή του, αποχαιρετά τη Βέροια φωτογραφίζοντας κομμάτια της με το φίλο του Τάσο Χρυσοστομίδη και παίρνει μαζί του τις εικόνες της που γίνονται σιγά-σιγά νοσταλγία. Tην καταθέτει στο διαδίκτυο, κάνοντας ένα δικό του ιστολόγιο με τον τίτλο «Στείλε γράμμα», όπως τον παλιό καιρό που όλοι επικοινωνούσαν με γράμματα.

Μαζεύονται στο ιστολόγιό του και καταγράφουν τις αναμνήσεις τους πλήθος ανθρώπων που ζουν έντονα τη νοσταλγία και πολλοί απ’ αυτούς που θυμούνται έτσι την παλιά Βέροια.

Οι μνήμες των Παντελή Γουλάρα, Μαρίας Κορτέση, Ελένης Δημητριάδου, Ανατολής Μελίδου, Γιώργου Παληγεώργου, Έλσας Ξανθοπούλου, Άρτεμης Καλογήρου και Νίκου Θεοδωράκη, γίνονται 25 ιστορίες και κλείνονται σ’ ένα βιβλίο με τον τίτλο «Στείλε μου γράμμα», εκδόσεις Bookstars.

Στην παρουσίαση του βιβλίου στη Βέροια παρόντες οι τέσσερις απ’ αυτούς οι: Ελένη Δημητριάδου, Άρτεμις Καλογήρου, Ανατολή Μελίδου και Παντελής Γουλάρας. Η παρουσίαση έγινε από τον διαχειριστή της διαδικτυακής ομάδας “Παλιές φωτογραφίες της Βέροιας” Στέργιο Ζυγουλιάνο και από τον βεροιώτη συγγραφέα Θανάση Δέλλα. Συντονιστής της εκδήλωσης ο Τάσος Χρυσοστομίδης.

Ο Στέργιος Ζυγουλιάνος έδωσε τη δική του συνεισφορά στο βιβλίο μέσα από το δρόμο που άνοιξε με την Ομάδα του «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας».

Ο Θανάσης Δέλλας επισήμανε την καταγραφή μέσα από το βιβλίο όχι μόνο νοσταλγικών εικόνων αλλά και της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του χθες.

Η Ελένη Δημητριάδη είδε την καταγραφή αυτών των αναμνήσεων σαν ένα τρόπο να ξαναβρεί τις ρίζες της.

Η Άρτεμις Καλογήρου εξέφρασε τη συγκίνησή της που μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία ξαναβρήκε έναν κόσμο χαμένο.

Η Ανατολή Μελίδου, μέσα απ’ αυτό το ταξίδι των αναμνήσεων ξαναβρήκε το νήμα των παιδικών της χρόνων που είχε χάσει.

Κι όσο για τον Παντελή Γουλάρα, που ήταν ο αρχιτέκτονας της ιδέας αλλά και του βιβλίου, μίλησε για τη διάθεσή του να γυρίσει στο χθες μέσα από μια ανάγκη απολογισμού, χρησιμοποιώντας ως όχημα τη φωτογραφία αλλά και το λόγο.

Σίγουρα ένα βιβλίο πρωτότυπο και ως προς τη σύλληψή του αλλά και ως προς την πραγμάτωσή του.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας