Κοινωνία Υγεία

ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ προειδοποιούν: Η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης οδηγεί σε αύξηση των χρηστών

Παναγιώτα Καρλατήρα

Όπως ειπαν στις χώρες που νομιμοποιήθηκε η χρήση της έχει αυξηθεί η προσέλευση στα κέντρα απεξάρτησης σε ποσοστό 20%

 Τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία τους για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας, εκφράζουν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και οι επικεφαλής του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, με δεδομένο πως σε άλλες χώρες η νομιμοποίηση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης οδήγησε σε αύξηση των χρηστών.

Ειδικότερα, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη για το σημαντικό αυτό ζήτημα οι υπεύθυνοι των δύο φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών – ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Ε.Καφετζόπουλος, ο πρόεδρος κ. Γ. Μπαρδάνης και ο διευθυντής κ. Β. Γκιτάκος του ΚΕΘΕΑ – παρέθεσαν στοιχεία από άλλες χώρες που δείχνουν πως η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και οι γιατροί του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας ζήτησαν να διασφαλιστεί ότι θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς αλλά με αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

 Κοινός τόπος του ΙΣΑ, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ ήταν η ανάγκη να δημιουργηθούν αυστηρές προδιαγραφές και ασφαλιστικές δικλείδες στη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης (π.χ. θεραπευτικά πρωτοκόλλα κ.τ.λ. ) καθώς σε άλλες χώρες η νομιμοποίησή της οδήγησε σε αύξηση των χρηστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ κ. Μπαρδάνη, η κάνναβη αποτελειλ την «πύλη» των σκληρών ναρκωτικών για πολλούς χρήστες. Μάλιστα, στις χώρες που νομιμοποιήθηκε η χρήση της έχει αυξηθεί η προσέλευση στα κέντρα απεξάρτησης σε ποσοστό 20%. Επίσης, ο ειδικός υπογράμμισε πως τα στοιχεια των μελετών δείχνουν ότι η καθημερινή χρήση σκευασμάτων κάνναβης από άτομα νεαρής ηλικίας οδηγεί σε ψυχωτικά επεισόδια (ποσοστό 10%).

 Λιγότεροι οι χρήστες αλλά εξαθλιωμένοι στις γειτονιές της Αθήνας

Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε επίσης η αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη χρήση ναρκωτικών στις γειτονιές της Αθήνας από εκατοντάδες εξαρτημένους ασθενείς που βρίσκουν καταφύγιο στους δρόμους της πόλης. Όπως επισημάνθηκε η οικονομική κρίση έχει εξαθλιώσει τους χρήστες, με αποτέλεσμα η κατάστασή τους να έχει επιδεινωθεί παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο αριθμός τους.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε εγκληματική την αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο καθώς υποβαθμίζει δραματικά τις γειτονιές της Αθήνας, έχοντας ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους χρήστες ουσιών, οι οποίοι δεν προστατεύονται από τους εμπόρους ναρκωτικών.

«Οι διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας για την εγκληματική αυτή κατάσταση είναι τεράστιες. Ζητούμε άμεσα να δημιουργηθούν κατάλληλες δομές για αυτό τον πληθυσμό, τον οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε (Κέντρα Ημέρας ,Ομάδες Παρεμβάσεων κ.τ λ) όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση υποβαθμίζει δραματικά τη ζωή των κατοίκων της πόλης ενώ αποδυναμώνει καθοριστικά το τουριστικό προϊόν της» είπε ο κ. Πατούλης.

Ακόμη ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα διεθνή δεδομένα σχετικά με την νομιμοποίηση της χορήγησης και καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης και ζήτησε να διασφαλιστεί ότι θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς ωστόσο με αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης συζητήθηκε επίσης το θέμα της εργασιακής και οικονομικής ομηρίας των γιατρών που συνεργάζονται με τον ΟΚΑΝΑ και ο πρόεδρος του Οργανισμού δεσμεύθηκε στο ΔΣ του ΙΣΑ ότι γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσης καθώς αποτελεί προτεραιότητα η στελέχωση του Φορέα με ιατρικό προσωπικό.

protothema

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας