Απόψεις Πολιτική

“Η Συνεννόηση των Λαών μας – Απάντηση στη μονταζιέρα των καλοθελητών” γράφει ο Γιώργος Ουρσουζίδης

 

Οι λαοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική στιγμή, τη στιγμή του πεπρωμένου, που δεν είναι άλλο, παρά η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία !

Οι λαοί ορίζουν τη μοίρα – όχι η μοίρα τους λαούς – η άρση του επί  δεκαετίες «αδιεξόδου», αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή προς όφελος των δύο λαών – και όχι μόνο. Τα δυτικά Βαλκάνια κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την σταθερότητα και τη συνεργασία.

Οι κοινωνίες είναι έτοιμες να δώσουν τα χέρια και να άρουν κάθε εμπόδιο που τις διχάζει, που τις αιχμαλωτίζει σε αδιέξοδες πολιτικές. Οι πολιτικοί οφείλουν να σεβαστούν τη βούληση της συντριπτικής  πλειοψηφίας  των δύο λαών.

Η κατάληξη της μακροχρόνιας προσπάθειας για λύση του ζητήματος, πρέπει να είναι δίκαιη και κοινά αποδεκτή – δεν πρέπει να υπάρξουν, ούτε «νικητές», ούτε «ηττημένοι».  Το «δίκαιο της Πυγμής», ο πειθαναγκασμός, δεν αντέχει στο χρόνο, πρέπει να ζήσουμε με τους γείτονες μας ειρηνικά  και  να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο κατανόησης και συνεργασίας που να αντέξει στο χρόνο – το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

Η μακραίωνη ιστορία μας που έρχεται από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, κόσμο, τον Ελληνικό κόσμο δεν κινδυνεύει από κανέναν, ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο – και αυτός ενυπάρχει σε όλα τα έθνη. Ο Φίλιππος ο Β΄ ο μεγάλος αυτός άνδρας της Μακεδονίας γεννήθηκε το 382 π.χ.  και πέθανε το 336 π.χ., για να τον διαδεχθεί ο γιός του Αλέξανδρος ο Μέγας που σε όλα τα μήκη και πλάτη του αρχαίου κόσμου μετέφερε ό,τι πιο Ελληνικό υπήρξε, ό,τι πιο πολύτιμο είχαμε, τον Ελληνικό πολιτισμό – και είναι ευγνώμονες  γι αυτό οι λαοί – όταν αναφέρονται στον ΙΣΚΕΝΤΕΡ το κάνουν με μεγάλο σεβασμό.

Η ιστορία των γειτόνων μας, έχει επίσης καταγραφεί από τους ιστορικούς και είναι σεβαστή, χρονολογείται στην περιοχή, από τον έβδομο μετά Χριστό αιώνα και εντεύθεν, δηλαδή περίπου 1.100 χρόνια μετά.

Επιδιώκουμε μια σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και η οποία θα αποτυπωθεί στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, αίροντας κάθε αμφιβολία περί αλυτρωτισμού – αυτό, γίνεται πράξη με τη συμφωνία.

Μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό  προσδιορισμό – όπως συμφωνήθηκε – η οποία θα βάλει τα πράγματα στην ορθή, στην πραγματική τους διάσταση.

Αυτό αποτυπώνεται στη συμφωνία που είναι προϊόν ευσυνείδητων επιστημόνων που αφοσιώθηκαν και δούλεψαν σκληρά για να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω γι αυτό – και τα δύο μέρη.

Πιστεύουμε, ότι επιτέλους, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και κοντά στη συνεννόηση  και  στην αμοιβαία κατανόηση, που αποτελεί την  Επιτομή  της  Ευημερίας  μεταξύ  των  δύο λαών.

Αναφερόμενος στου Έλληνες πολίτες που παρακολουθούν – θέλω να τους πω – ότι από αυτό εδώ το βήμα πέρασαν πάρα πολλοί έντιμοι, πατριώτες πολιτικοί.

Προσέρχομαι λοιπόν, με μεγάλη προσοχή σε αυτά που λέω, με πλήρη συναίσθηση και βαθειά πεποίθηση, ότι ήρθε η ευλογημένη ώρα για να άρουμε ό,τι μας χωρίζει και να αναδείξουμε ό,τι μας ενώνει με τους Βόρειους γείτονές μας, στη βάση μιας δίκαιης και ορθής συμφωνίας.

Αυτό βεβαίως έπρεπε να γίνει σε μια πανηγυρική διαδικασία και όχι με αφορμή μια  πρόταση  δυσπιστίας! Δεν πειράζει η ιστορία καταγράφει με τρόπο αμείλικτο καί τους λαϊκιστές – όπως αυτόν που διαδέχθηκα στο βήμα – καί   τους υπεύθυνους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού – όπως και των γειτόνων αντίστοιχα.

Απευθυνόμενος στους Βόρειους γείτονες μας,

θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα στη δική τους γλώσσα τη Νότιο Σλαβική, όπως σαφέστατα ορίζεται στην επικείμενη συμφωνία :

Αγαπητοί γείτονες, της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» – όπως σαφέστατα ορίζεται στην  επικείμενη συμφωνία – είναι καιρός πια να αφήσουμε πίσω όλα εκείνα τα οποία μας χώριζαν και να περάσουμε στην αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία και την αγάπη.

(Ακολουθεί η ίδια αναφορά στα Βουλγάρικα, που τα καταλαβαίνουν επαρκώς οι Βόρειοι γείτονες).

          Μαζί στο μέλλον!

Αθήνα 14/6/2018

Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

 (Η ομιλία μου στη Βουλή των Ελλήνων 14/6/2018)

 

Σημειώσεις:

 

  1. Άρθρο 1 της συμφωνίας

 

Α) Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους (πΓΔΜ) θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του Δεύτερου Μέρους (πΓΔΜ) και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στην παρούσα συμφωνία.

  • Το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» – ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.

 

Β)  Οι Όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο Άρθρο 7 της παρούσας Συμφωνίας.

 

  1. Άρθρο 7 της συμφωνίας
  2. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός/Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.
  3. Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος (Ελλάδα), με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους(Ελλάδα), αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
  4. Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος (πΓΔΜ), με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).
  5. Το Δεύτερο Μέρος (πΓΔΜ) σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους (πΓΔΜ) δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους (Ελλάδα).
  6. Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να τροποποιήσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους.

 

  1. Το κάλεσμα για ειρηνική συνύπαρξη έγινε καί στη Βουλγαρική, που γνωρίζω από τα φοιτητικά μου χρόνια, αλλά την καταλαβαίνουν επαρκέστατα και οι Βόρειοι γείτονες.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων