Βέροια Ρεπορτάζ

Η συμφωνία, το όνομα και ο απόηχός τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

 

Το θέμα του ονόματος της γείτονος χώρας, μετά τη χθεσινή συμφωνία, απασχόλησε για μια ακόμη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στα προ ημερησίας, δείχνοντας τις υπάρχουσες διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη του, που εκφράστηκαν έντονα.

Διαπιστώθηκαν δύο τάσεις, αυτή της ικανοποίησης για τη συμφωνία κι αυτή της επιφύλαξης, που έφτανε μέχρι την πικρία και την αγανάκτηση.

Συγκεκριμένα:

Την επιφύλαξή του για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμφωνίας εξέφρασε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης κλείνοντας την τοποθέτησή του στην αρχή της συνεδρίασης με τη φράση: «Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα απ’ αυτήν τη συμφωνία και δεν θα είναι καλή εξέλιξη για μας.»

Γιάννης Παπαγιάννης: « Όχι μόνο δε λύνει προβλήματα η συμφωνία αλλά δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα. Ο κόσμος σ’ όλη την Ελλάδα έχει αντίθετη άποψη. Χρειάζεται δημοψήφισμα. Δεν πρέπει να υποχωρούμε σε ξένα συμφέροντα.»

Νίκος Μπέκης: «Χάνουν με τη συμφωνία οι εθνικιστικές πολεμοκάπηλες πλευρές και από τις δύο χώρες και κερδίζουν οι νηφάλιοι. Κερδίζει η ειρήνη και ο αλληλοσεβασμός. Βέβαια κερδίζει και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αλλά είμαστε χώρα υπό εξάρτηση. Δεν έχουμε εθνική και λαϊκή κυριαρχία.»

Αντώνης Μαρκούλης: «Ο δήμαρχος έπρεπε να εκφραστεί καθαρότερα ως προς το πώς βλέπει τη συμφωνία, τη στιγμή μάλιστα που παρέστη στο συλλαλητήριο.»

Γιώργος Μελιόπουλος: «Η συμφωνία προωθεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης στα Βαλκάνια μέσω των συμφερόντων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είμαστε αντίθετοι στη συμφωνία.»

Αντώνης Καγκελίδης: «Έφτασαν οι γείτονές μας να κάνουν δημοψήφισμα κι εμείς η χώρα της Δημοκρατίας δεν κάνουμε. Πρέπει να γίνει. Η συμφωνία είναι συμφωνία ήττας και μειοδοσίας.»

Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου: «Οι συνθήκες είναι εκρηκτικές. Πρέπει να κλείνουν τα μέτωπα αλλά μήπως κλείνουν βιαστικά; Με ανησυχεί ο διχασμός σε εθνοπροδότες και εθνικιστές. Πρέπει να μας διακατέχει ομοψυχία και σύνεση.»

Θανάσης Αποστολόπουλος: «Μετέωρο το Έθνος. Νιώθω προσωπικά  ηττημένος. Πρέπει να κηρύξουμε ανένδοτο αγώνα.»

Γιώργος Γουλτίδης: «Η Κυβέρνηση είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Εξυπηρετείται το συμφέρον των ΗΠΑ.»

Γιώργος Σοφιανίδης: «Χρειάζεται δημοψήφισμα. Θα ονομάζονται οι γείτονες βορειομακεδόνες και τη γλώσσα τους θα τη λένε σλαβομακεδονική; Έχω τις αμφιβολίες μου.»

Θεόφιλος Κορωνάς: «Ζούμε ιστορικές στιγμές. Μιλάμε για έντιμη συμφωνία.  Κινήθηκε στα όρια της υποχώρησης και όχι της προδοσίας.»

Ζήσης Πατσίκας: «Αναγνωρίζεται η μακεδονική εθνότητα! Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει όχι και θα το κάνει και στη Βουλή.»

Γιάννης Καραγιάννης: «Σαν Έλληνας και Μακεδόνας αισθάνομαι πικραμένος. Θέλω να εκφράσω το παράπονό μου σ’ όλους τους πολιτικούς. Ξέχασαν τους αγώνες και τις θυσίες όσων αγωνίστηκαν για τη Μακεδονία.»

Πέτρος Τσαπαρόπουλος: «Σπουδαία η συμφωνία. Λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα που χρόνισε. Δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκρούσεις. Θέλουν πτώση της Κυβέρνησης όσοι δημιουργούν προβλήματα. Συμφωνήθηκε κάτι πολύ σημαντικό, ο γεωγραφικός προσδιορισμός erga omnes. Αυτό θέλαμε.»

Βασίλης Λυκοστράτης: «Χρειάζεται χρόνος. Δεν πρέπει να υπογράψει βιαστικά ο Τσίπρας, ενώ στους Σκοπιανούς δίνεται χρόνος. Χρειάζεται δημοψήφισμα.»

Βασίλης Παπαδόπουλος: «Το όνομα έπρεπε να είναι μία λέξη και όχι δύο. Το Severna (Βόρεια) μπορεί να φύγει, ενώ αν ήταν Σλαβομακεδονία, όχι.»

Νίκος Μαυροκεφαλίδης: «Η Ιστορία ξαναγράφεται! Αφού κάναμε του κόσμου τις παραχαράξεις, τώρα που το είπαν οι Αμερικάνοι, το θεωρήσαμε παραχωρήσεις. Διδάξαμε ειρήνη και συμφιλίωση αλλά εδώ φτάσαμε στην παραχάραξη. Και αύριο θα μας πουν να υποχωρήσουμε και στους Τούρκους.»

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας