Βέροια Εκδηλώσεις

Βιβλιοπαρουσίαση στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών. Ισίδωρου Ζουργού “Λίγες και μία νύχτες”

 

Το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 20.30 στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ, συνάντηση με τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό, με αφορμή το  καινούργιο βιβλίο του «ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ»

 Ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός, θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές πένες της εποχής μας.

Το «Λίγες και μία νύχτες», είναι το καινούργιο του μυθιστόρημα με μία υπέροχη γραφή για τον άνθρωπο, τις ζωές που ζει και τον ρόλο που παίζει στο θέατρο της Ιστορίας.

Στον Ζουργό αρέσει να διηγείται ιστορίες ζωής και να απλώνει τον αφηγηματικό του λόγο σε μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ολόκληρες εποχές και πολιτείες αναδημιουργούνται μέσα σ’ όλα τα βιβλία του, -κάτι που θα διακρίνει με χαρά ο πιστός αναγνώστης του και στο ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ-, χάρη στη μαεστρία της γραφής του, την ιστορική του κατάρτιση και την ικανότητά του να μας συστήνει μια συγκεκριμένη περίοδο αναβιώνοντας την ατμόσφαιρά της.

Το βιβλίο είναι μια

βόλτα στην Ιστορία       

και μια εκδρομή στις εποχές και τους τόπους

και σε προτρέπει να το απολαύσεις σιγά σιγά, σαν το καλό κρασί, αλλά τελικά σε αφήνει σχεδόν ξάγρυπνο για «λίγες και μία νύχτες» για να το τελειώσεις.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν εκτός από τον συγγραφέα,

ο Αλέξανδρος Κόγκας, Φιλόλογος

και ο Δημήτρης Πυρινός, Εκπαιδευτικός Δρ Ιστορίας

 

—————————————————–

Την άνοιξη του 1909 ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και μένει έγκλειστος σε μια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύμφωνα με το μυθιστόρημα, θα διηγηθεί για μερικές νύχτες σ’ ένα μικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όμως αγόρι κρυφακούει…

Εβδομήντα χρόνια μετά θα υπάρχει ακόμη μία νύχτα, μάλλον μια ζωή ολόκληρη σε μία μόνο νύχτα, άλλωστε στον 20ό αιώνα συχνά αργούσε να ξημερώσει.

Το Λίγες και μία νύχτες, παίρνοντας αφορμή από την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, είναι ένα μυθιστόρημα για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει μια μαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόμη μια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το μέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων.

Το Λίγες και μία νύχτες εμπεριέχει ακόμη κατά κάποιον τρόπο τον σχολιασμό του, διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα άγονα χωράφια της γραφής, τα εργαστήριά της, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι με άλλα λόγια το κοίταγμα του ίδιου του μυθιστορήματος στον καθρέφτη.

Πέρα όμως και πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964, όπου ζει και εργάζεται ως δάσκαλος.

Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα Φράουστ (Νέα Σύνορα – Α.Α Λιβάνη, 1995· νέα, αναθεωρηµένη έκδοση Εκδ. Πατάκη, 2008), Αποσπάσµατα από το βιβλίο του ωκεανού (Εκδ. Πατάκη, 2000· νέα έκδοση από τις Εκδ. Πατάκη, 2007), Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού (Εκδ. Πατάκη, 2002), Στη σκιά της πεταλούδας (Εκδ. Πατάκη, 2005), Η αηδονόπιτα (Εκδ. Πατάκη, 2008), Ανεµώλια (Εκδ. Πατάκη, 2011, Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο (Εκδ. Πατάκη, 2014 – Ειδικό Βραβείο βιβλιοπωλείων Public 2015). Επίσης συνέγραψε µε τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο το σενάριο της µεγάλου µήκους ταινίας Όχθες, που προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2015.

Οργάνωση:

ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας

Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ 

Σάββατο  2 Ιουνίου 2018 στις 20.30

στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ / Θεσσαλονίκης 67 – ΒΕΡΟΙΑ

για πληροφορίες: 6972440721 και 6973332783

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας