Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Γυναίκες δώδεκα”. Από την παθητική αποδοχή της βίας στην αυτοεκτίμηση – Έκθεση φωτογραφίας στη Γκαλερί Παπατζίκου

Δήμητρα Σμυρνή

Δώδεκα γυναίκες, που δέχτηκαν τη φροντίδα του Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας, αποφάσισαν να κάνουν το προσωπικό τους βίωμα εικόνα, καταθέτοντας φωτογραφίες που τράβηξαν αλλά και σκέψεις τους με ευαισθησία και διάθεση επαναπροσδιορισμού της προσωπικής τους εικόνας μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών σε συνεργασία με τη Γκαλερί Παπατζίκου εξέθεσαν την ιδιαίτερη αυτή κατάθεση στα σημερινά εγκαίνια με τίτλο «Γυναίκες δώδεκα» στον Πολυχώρο «εκτός χάρτη».

Η βραδιά είχε την πρωτοτυπία από τη μια της προβολής των φωτογραφιών σε οθόνη κι από την άλλη οι σκέψεις των δώδεκα δημιουργών, που πολλές απ’ αυτές είχαν ποιητικό χρώμα, να αποδοθούν εύστοχα και θεατρικά από τις ευαίσθητες φωνές  της Μαίρης Μεγγιάνη και της Υακίνθης Σταμπολή.

Η ψυχολόγος του Κέντρου Έφη Τσαπαροπούλου είπε προλογίζοντας:

«Ζητήσαμε από γυναίκες του Κέντρου που έζησαν τον αποκλεισμό, την παραμέληση,  το ξύλο,  να δώσουν, μέσα από φωτογραφίες που θα τραβούσαν και μέσα από σκέψεις τους,  κάποια από τα βιώματά τους , που θα τις βοηθούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με τα ίδια τα γεγονότα, ξεπερνώντας το φόβο τους. Και πραγματικά, μέσα από τη Φωτογραφία, όπως γίνεται πάντα μέσα από την Τέχνη, οδηγήθηκαν στην κάθαρση.»

Το βάρος αυτήν τη φορά δε δόθηκε, όπως ειπώθηκε, στην καλλιτεχνική διάσταση των φωτογραφιών, αλλά στο στόχο της δημιουργίας και της έκθεσής τους, που ήταν η ιαματική χρήση της Τέχνης.

Τα θέματα που προσεγγίστηκαν από τις «δώδεκα» ήταν  η παρουσία της κοινωνίας στην προσωπική ζωή με ρόλο ελεγκτικό, η αδιάκοπη υπακοή στον άνδρα από την παιδική ηλικία μέχρι τα γεράματα, η αναζήτηση ταυτότητας, η επαφή με τη φύση που αναζωογονεί και τελικά ο δρόμος προς την προσωπική ελευθερία.

Η έκθεση των «δώδεκα» θα λειτουργεί σε ταμπλό μέχρι και τις 10 Ιουνίου.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας